Grevillea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Grevillea

Grevillea banksii
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
DiviziuneTracheophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinProteales
FamilieProteaceae
SubfamilieGrevilleoideae
Gen
Grevillea[1]
Knight, 1809

Grevillea[2] este un gen divers, de aproximativ 360 de specii, de plante sempervirescente cu flori din familia Proteaceae, nativ pădurilor tropicale și habitatelor mai mult deschise din Australia, Noua Guinee, Noua Caledonie, Sulawesi și alte insule indoneziene la est de Linia Wallace[3]. Acesta a fost denumit în onoarea lui Charles Francis Greville. Plantele variază de la arbuști prostrați de sub 50 cm înălțime la copaci de 35 m înălțime. Genul dă numele subfamiliei Grevilleoideae și este strâns înrudit cu genul Hakea.

Viu colorate, florile fără petale constau dintr-un caliciu tubular care se împarte în 4 lobi, cu stiluri lungi[3].

Plantele sunt foarte atrăgătoare pentru păsări, în special cele care se hrănesc cu nectar. Sunt, de asemenea, folosite ca sursă de hrană de larvele unor specii delepidoptere, printre care Carthaea saturnioides și Pieris rapae.

Cultivare[modificare | modificare sursă]

Phylidonyris novaehollandiae pe Grevillea aspleniifolia, Australian National Botanic Gardens, Canberra

Multe specii de Grevillea sunt populare ca plante de gradină, mai ales în Australia, dar și în alte climate temperate și subtropicale. Multe specii au tendința de a se încrucișa liber, iar hibridizarea extinsă și selecția atributelor prețuite horticultural au condus la lansarea comercială a mai multor soiuri numite. Unul dintre cele mai cunoscute este 'Robyn Gordon', un mic arbust de până la 1,5 metri, care poate înflori în toate cele 12 luni ale anului în climatele subtropicale. Soiul 'Canberra Gem' a câștigat premii ale Royal Horticultural Society[4][5].

Utilizări[modificare | modificare sursă]

Utilizare tradițională aborigenă[modificare | modificare sursă]

G. rosmarinifolia

Florile Grevillea sunt tradițional favorizate de aborigeni pentru nectarul lor dulce. Pentru a fi consumat, nectarul poate fi scuturat din floare pe mână sau într-un coolamon și amestecat cu un pic de apă pentru a face o băutură dulce.

Consumul de nectar direct din floare este cel mai bin evitat, deoarece unele specii cultivate produc flori ce conțin cianură[6][7].

Mobilier colonial[modificare | modificare sursă]

Un furnir din lemn de grevillea a fost folosit pentru o masă Pembroke, o masă mică, cu două sertare și părți laterale pliante, realizată în 1790 de Comisarul Marinei Regale, Sir Andrew Snape Hamond. Lemnul din care a fost realizat furnirul a fost trimis de la Port Jackson către chirurgul-șef John White, care a sosit în noua colonie Australia cu Prima Flotă. Această masă se află acum în colecția Muzeului Național din Australia din Canberra[8].

Specii[modificare | modificare sursă]

Există peste 350 de specii care sunt endemice Australiei, printre care următoarele:

Cinci specii sunt endemice pentru zone din afara Australiei. Trei dintre acestea - G. exul., G. gillivrayi și G. meisneri sunt endemice pentru Noua Caledonie, în timp ce G. elbertii și G. papuana sunt endemice pentru Sulawesi și, respectiv, Noua Guinee. Alte două specii, G. baileyana și G. glauca, apar în Noua Guinee și Queensland.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Australian Plant Name Index 
  2. ^ Sunset Western Garden Book, 1995:606–607
  3. ^ a b RHS A-Z encyclopedia of garden plants. United Kingdom: Dorling Kindersley. . p. 1136. ISBN 1405332964. 
  4. ^ Grevillea 'Canberra Gem' AGM”. RHS Plant Finder. Royal Horticultural Society. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „AGM Plants - Ornamental” (PDF). Royal Horticultural Society. iulie 2017. p. 43. Accesat în . 
  6. ^ McKenzie, R., Cyanide, Strychnine Bush and Other Poisonous Hazards in the Queensland Flora: Have We Progressed Since C.T.White?, C.T.White Memorial Lecture for 2002
  7. ^ Everist, S.L., Poisonous Plants of Australia, Angus & Robertson, 1974.
  8. ^ „First Fleet Table, National Museum of Australia”. Arhivat din original la . Accesat în .