Genesis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Genesis
2180 - Pittsburgh - Mellon Arena - Genesis - The Carpet Crawlers.JPG
Genesis în anul 2007, în timpul unui concert din Pittsburgh
Informații generale
Origine Godalming, Surrey, Anglia
Gen muzical Progressive rock, art rock, symphonic rock, pop rock, soft rock
Ani de activitate 1967–1998
2006–prezent (în pauză)
(Reuniuni: 1999, 2000)
Case de discuri Virgin, Charisma, Decca, EMI, London (Americas/Japan), Atlantic (US/Canada), Atco (US/Canada), Vertigo (Europe/Asia)
Colaborare cu Garden Wall
The Anon
Website www.genesis-music.com
Membri
Tony Banks
Mike Rutherford
Phil Collins
Foști membri
Peter Gabriel
Anthony Phillips
Chris Stewart
John Silver
John Mayhew
Mick Barnard
Steve Hackett
Ray Wilson

Genesis este o trupă rock engleză formată în 1967. Actualmente trupa este alcătuită din Phil Collins (voce și tobe), Mike Rutherford (chitară și chitară bass) și Tony Banks (clape). Peter Gabriel, Anthony Phillips și Steve Hackett au jucat un rol important în primii ani ai trupei. Genesis se află printre cei mai bine vânduți 30 de artiști din istorie cu aproximativ 150 de milioane de albume vândute la nivel mondial.

Genesis și-a început activitatea ca o trupă pop în anii 1960. În timpul anilor 1970 au evoluat într-o trupă de rock progresiv, incorporând structuri melodice complexe și instrumentație elaborată iar concertele lor au devenit experiențe teatrale prin designul de scenă inovativ, elemente pirotehnice, costume elaborate și povești spuse pe scenă. Această a doua perioadă a fost caracterizată prin melodii lungi cum ar fi piesa de 23 de minute Supper's Ready și albumul conceptual din 1974, The Lamb Lies Down on Broadway. În anii 1980, trupa a cântat într-un stil pop accesibil; această schimbare de stil a adus trupei primul album numărul 1 în Regatul Unit, Duke, și singurul single numărul 1 în Statele Unite, Invisible Touch.

Genesis și-a schimbat componența de câteva ori. Frica de scenă l-a făcut pe membrul fondator Anthony Phillips să părăsească trupa în 1970. În 1975, Collins, atunci toboșarul trupei, l-a înlocuit pe Peter Gabriel ca solist vocal după o lungă căutare a unui înlocuitor. În 1977, chitaristul Steve Hackett a părăsit trupa. După ce Phil Collins a părăsit trupa în 1996, Genesis l-a recrutat pe Ray Wilson (fost solist al trupei Stiltskin). Wilson a apărut pe albumul din 1997, Calling All Stations, după care trupa a anunțat o perioadă de pauză. Totuși, în 2007, Banks, Collins și Rutherford s-au reunit pentru un turneu în 20 de orașe din Europa și America de Nord, ceea ce a inclus un concert gratuit la Circo Massimo din Roma în fața a 500.000 de fani. Genesis este una din cele cinci trupe care să fie incluse în Rock and Roll Hall of Fame în 2010.

Istoric[modificare | modificare sursă]

1967-1970: Începutul[modificare | modificare sursă]

Genesis s-a format în 1967 când Peter Gabriel și Tony Banks erau elevi la Charterhouse School în Godalming. Componența originală Genesis era formată din Peter Gabriel (voce), Anthony Phillips (chitară), Tony Banks (clape), Mike Rutherford (chitară și chitară bass) și Chris Stewart (tobe).

Jonathan King, un absolvent al școlii din Charterhouse, a asistat la un concert din Charterhouse, când trupa încă era la școală. După concert, un alt student i-a dat lui King o bandă cu melodii înregistrate de trupă iar acesta s-a gândit să îi facă să semneze un contract. King a numit trupa "Genesis" (după ce înainte a sugerat numele "Gabriel's Angels").

Primul album, From Genesis to Revelation, a fost lansat în martie 1969 prin Decca Records. În timpul sesiunii de înregistrări, Stewart a fost înlocuit cu John Silver la tobe. Trupa a înregistrat o serie de melodii pop influențate de stilul trupei Bee Gees, una din trupele preferate ale lui King la vremea respectivă. Primul lor single, The Silent Sun, a fost lansat în februarie 1968. Albumul nu s-a vândut bine dar trupa, la îndemnul lui King, a hotărât să își continue cariera în muzică. King deține drepturile asupra melodiilor de pe album și l-a relansat de-a lungul timpului sub diferite denumiri, inclusiv In the Beginning, Where the Sour Turns to Sweet, Rock Roots: Genesis, ...And the Word Was și, cel mai recent, The Genesis of Genesis.

Silver a fost înlocuit cu John Mayhew înainte de înregistrările la albumul Trespass. Apoi Genesis a semnat un contract cu Charisma Records.

Trespass a fost modelul pentru albumele trupei din anii 1970 - lung, uneori operatic, cu piese care semănau cu stilul unor trupe de rock progresiv ca Yes, King Crimson și Gentle Giant. Albumul Trespass includea elemente caracteristice rock-ului progresiv cum ar fi aranjamente elaborate și schimbări ale măsurii, după cum se poate observa în melodia de nouă minute The Knife.

Sănătatea precară și frica de scenă l-au făcut pe Phillips să părăsească trupa în vara anului 1970. Phillips avea să înregistreze numeroase albume solo, uneori în colaborare cu alți membri Genesis. Plecarea lui Phillips i-a traumatizat pe Banks și Rutherford, ceea a cauzat trupa să se întrebe dacă să continue sau nu. Totuși, membrii rămași au hotărât să continue, înlocuind pe Mayhew și Phillips cu Phil Collins la tobe și Mick Barnard la chitară în toamna anului 1970. Perioada lui Barnard a fost scurtă și a fost inlocuit cu Steve Hackett, fost membru al trupei Quiet World, în ianuarie 1971, consolidând astfel componența clasică de cinci oameni a trupei din anii 1970.

1971-1975: Perioada clasică[modificare | modificare sursă]

Collins și Hackett și-au făcut debutul de studio în 1971 cu albumul Nursery Crime, care conține melodia epică The Musical Box și prima melodie a lui Collins ca solist vocal, For Absent Friends. De asemenea, melodia a fost prima compusă de noii membri Collins și Hackett în cadrul trupei. Doi ingineri de sunet au fost angajați dar au renunțat iar John Burns a preluat înregistrările pentru restul albumului, începând astfel o colaborare de trei albume dintre Burns și trupa. Foxtrot a fost lansat în octombrie 1972 și conține ceea ce a fost descris ca "una dintre cele mai desăvârșite lucrări ale trupei", melodia epica de 23 de minute Supper's Ready. Alte melodii cum ar fi Watcher of the Skies au sigilat reputația lor ca autori de melodii și interpreți. Reputația teatrală a lui Gabriel de pe scenă, care includea numeroase costume elaborate, au făcut trupa o populară formație live. Genesis Live a fost înregistrat în timpul turneului de promovare a albumului Foxtrot, cu puțin timp înainte ca următorul album să fie lansat.

Selling England by the Pound a fost lansat în noiembrie 1973 și a fost bine văzut de critici și fani. Gabriel a insistat asupra titlului deoarece dorea să combată impresia conform căreia Genesis se orientează prea mult către piața americană. Selling England by the Pound conține a doua piesă a lui Collins ca solist vocal, More Fool Me. Albumul mai conține Firth of Fifth și I Know What I Like (In Your Wardrobe); aceste melodii au devenit parte din repertoriul lor live iar ultima a devenit primul lor single care să intre în topuri, urcând până pe locul 17 în topurile britanice.

Peter Gabriel in costumul "The Moonlit Knight", 1974

În 1974, Genesis a înregistrat un album conceptual dublu, The Lamb Lies Down on Broadway, care a fost lansat pe 18 noiembrie. Spre deosebire de melodiile lungi de pe albumele precedente, The Lamb Lies Down on Broadway este o colecție de piese mai scurte. Trupa a pornit într-un turneu mondial de promovare a albumului, susținând 102 concerte. În timpul concertelor, Genesis a dezvoltat utilizarea de lasere și alte efecte de lumină, majoritatea fiind construite de tehnicianul olandez Theo Botschuijver.

Crearea ambițiosului The Lamb Lies Down on Broadway a cauzat unele tensiuni în cadrul trupei, în special între Gabriel și Banks. Gabriel scria versurile iar ceilalți membri compuneau muzica, cu excepția pieselor Counting Out Time și The Carpet Crawlers. În timpul turneului Lamb, Gabriel a anunțat membrii trupei că a decis să părăsească trupa, precizând ca motive înstrăinarea de ceilalți membri și problemele de căsnicie și nașterea dificilă a primului său copil. Totuși, a rămas cu trupa pentru a termina turneul. Câțiva ani mai târziu Collins a spus că ceilalți membri "...nu au fost șocați de plecarea lui Peter deoarece o știau de ceva vreme." Trupa a decis să continue fără Gabriel.

Primul album solo al lui Gabriel, Peter Gabriel 1977, conține hitul Solsbury Hill, o alegorie ce se referă la plecarea sa din trupă.

1976-1977: Perioada în patru oameni[modificare | modificare sursă]

Trupa a audiat peste 400 de cântăreți pentru a găsi un înlocuitor pentru Gabriel. În cele din urmă, trupa l-a ales pe Phil Collins ca solist vocal pentru albumul din 1976, A Trick of the Tail. Criticii au spus că Phil suna "mai mult a Gabriel decât Gabriel". În ciuda succesului înregistrat de album, trupa era îngrijorată în privința concertelor, care acum nu mai aveau costumația elaborată și comportamentul dramatic al lui Gabriel. Deoarece Collins avea nevoie de asistența unui al doilea toboșar, Bill Bruford, toboșarul trupei Yes și King Crimson, a fost angajat pentru turneul din 1976. Primul concert fără Gabriel a fost în London, Ontario, Canada pe 26 martie 1976.

Mai târziu în acel an Genesis a înregistrat Wind & Wuthering, primul din cele două albume care să fie înregistrat la Relight Studios în Hilvarenbeek, Olanda. Lansat în decembrie 1976, albumul a preluat a doua parte din titlu din romanul Wuthering Heights (La răscruce de vânturi) de Emily Bronte, a cărei ultimă frază "how anyone could ever imagine unquiet slumbers for the sleepers in that quiet earth" a inspirat titlul a șapte din cele opt piese de pe album.

Pentru turneul din 1977, toboșarul Chester Thompson a fost angajat. Prestația lui Collins în concertele Genesis erau diferite de prestațiile teatrale ale lui Gabriel iar interpretările sale ale melodiilor mai vechi erau mai ușoare și subtile. La concertul de reuniune a trupei Milton Keynes din 1982, Gabriel a spus că Phil cânta melodiile "mai bine", deși niciodată "la fel" ca el.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Genesis