Gavrilo Princip

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Gavrilo Princip

Gavrilo Princip (25 iulie, 189428 aprilie, 1918) a fost un sârb membru al Mâinii Negre și responsabilul pentru asasinarea arhiducelui Francisc Ferdinand, eveniment care a declanșat Primul Război Mondial. Născut în Bosnia sârbească într-o familie de țărani, Princip a fost cooptat într-o societate secretă sârbească numită Mâna Neagră, cunoscută și ca „Ujedinjenje ili Smrt” (Uniune sau Moarte).

Societatea urmărea distrugerea influenței Imperiului Austro-Ungar în Balcani, astfel încât să se poată realiza unificarea poporului sârb într-o națiune federală. Pentru atingerea acestui scop s-a apelat la toate mijloacele, fiind vehiculate mai multe variante; fie asasinarea unui membru al familiei imperiale Habsburgice, fie a unui înalt oficial din guvern.

Din surse sigure se aflase că arhiducele Francisc Ferdinand va efectua o vizită oficială în Sarajevo în luna iunie 1914. Princip, în colaborare cu Nedjelko Cabrinovic și alți patru complici, au așteptat sosirea arhiducelui în data de 28 iunie 1914.

Arestarea lui Gavrilo Princip

Cabrinovic a aruncat o bombă înspre mașina arhiducelui, aceasta explodând în apropiere. La puțin timp, arhiducele Francisc Ferdinand și soția sa Sophie sunt omorâți de către Princip, folosind un pistol FN Browning M1910, în timp ce ei se aflau în drum spre spital pentru a vizita ofițerul rănit de bombă.

Princip a susținut că nu țintise către ducesă ci către Generalul Oskar Potiorek, guvernatorul militar al Bosniei. Imperiul Austro-Ungar declară vinovată Serbia și îi declară război în data de 28 iulie.

După procesul din Sarajevo, Princip este condamnat în data de 28 octombrie la 20 de ani de închisoare, pedeapsa maximă pentru o persoană care nu împlinise încă vârsta de 20 de ani. Suferind de tuberculoză, îi va fi amputată o mână și moare în spitalul închisorii.

Crima săvârșită de Princip va declanșa Primul Război Mondial și va avea repercusiuni asupra întregii istorii a Serbiei.

Legături externe[modificare | modificare sursă]