Gülfem Hatun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gülfem Hatun
Date personale
Născutăsecolul al XV-lea Modificați la Wikidata
Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Decedată1561 Modificați la Wikidata
Constantinopol, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba turcă otomană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăDinastia Otomană[*]

Gülfem Hatun (n. secolul al XV-lea, Imperiul Otoman – d. 1561, Constantinopol, Imperiul Otoman) a fost a doua consoartă a sultanului otoman Soliman I și mama copiilor lor Șehzade Murad și Sultana Raziye.

Înainte ca moartea lui Selim I să fie anunțată, Soliman I conducea provincia Manisa, având parte de mai multe concubine trimise în dar de către mama sa, Ayșe Hafsa Sultan, printre care și Gülfem Hatun care a devenit și favorita sa.

Primul lor fiu a fost Șehzade Murad, născut în anul 1514 însă care a murit la vârsta de 3 ani, apoi au avut o fiică, Raziye Sultan, născută în anul 1516, care murit 4 ani mai târziu, în 1521.

Soliman I și-a pierdut interesul față de ea, însă nu a lăsat-o la palatul din Manisa și a adus-o la Palatul Topkapî, în 1521, atunci când tatăl său Selim I a murit, iar el a preluat tronul imperiului. Faptul că nu i-a mai oferit niciun copil lui Soliman, nu a deranjat-o foarte mult, deoarece a primit un loc bun în harem, unde și-a trăit restul vieții alături de surorile, mama și celelalte concubine ale sultanului. A avut o relație de prietenie foarte bună cu a patra consoartă a lui Soliman, fiind și soția sa legală, Haseki Hürrem Sultan, pentru care nu a prezentat niciun fel de gelozie.

A murit în anul 1562, la palatul Topkapî și a fost înmormântată în propria moschee din Istanbul.