Fabrica de ofițeri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Fabrik der Offiziere)
Fabrica de ofițeri
Fabrik der Offiziere
Titlu originalFabrik der Offiziere
Genfilm dramatic
film polițist
film de război
RegizorFrank Wisbar
ScenaristFranz Höllering
Bazat peromanul omonim al scriitorului Hans Hellmut Kirst
Director de imagineKurt Grigoleit
MontajMartha Dübber
MuzicaHans Martin Majewski
DistribuțieHelmut Griem
Horst Frank
Carl Lange
Peter Carsten
Premiera29 decembrie 1960
Durata91 minute
a/n
ȚaraRFG RFG
Limba originalăgermană
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Fabrica de ofițeri (titlul original: în germană Fabrik der Offiziere) este titlul unui film german realizat în anul 1960 sub regia lui Frank Wisbar[1]. În același an este publicat un roman cu același titlu, scris de Hans Hellmut Kirst.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Acțiunea filmului are ca figură centrală pe locotenentul major Krafft (Helmut Griem), un idealist care acuză de crimă un Fähnrich (sublocotenent) nazist.

Filmul începe cu prezentarea unei școli militare a Wehrmachtului în timpul celui de al doilea război mondial care pregătea ofițeri pentru front ca pe bandă rulantă. Loconentul Krafft este înzestrat cu un simț deosebit al dreptății, lucru care i-a produs nenumărate neplăceri cu superiorii, urmate de pedepse. Ajuns ofițer pentru a supraviețui războiul, el caută pe cât posibil să evite conflictele. Însă Krafft este însărcinat de general, cu investigarea unui caz, în care un camarad este omorât de o explozie. Cu toate că se bănuia că este vorba de un accident, cercetările lui Krafft descoperă o crimă. Fähnrich Hochbauer ar fi tăiat cu intenție prea scurt fitilul de aprindere. Krafft continuă cercetările contra ofițerului nazist, în munca lui caută să-l citeze ca martor pe Fähnrich Böhmke. Böhmke fiu de preot, fiind înfricoșat de acuzat își retrage declarația. Hochbauer fără a-și recunoaște vinovăția, se sinucide. Judecătorul militar începe să-l învinuască de moartea lui Hochbauer, pe Krafft. Între timp se descoperă la general în urma unei percheziții, material care-l demască pe general că face parte din grupa care plănuia un atentat contra lui Hitler. Generalul și Böhmke sunt arestați, iar Krafft care-l atacă pe judecător va fi împușcat de gestapo, pe când Hochbauer este considerat ca victima conspirației.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Literatură[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]