Ex Libris: Biblioteca publică din New York

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ex Libris: Biblioteca publică din New York
Rating
Titlu originalEx Libris – The New York Public Library
Genfilm documentar  Modificați la Wikidata
RegizorFrederick Wiseman[*][[Frederick Wiseman (American documentary filmmaker)|​]]  Modificați la Wikidata
ScenaristFrederick Wiseman[*][[Frederick Wiseman (American documentary filmmaker)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuitorZipporah Films[*][[Zipporah Films (American film distribution company)|​]]  Modificați la Wikidata
Director de imagineJohn Davey[*]  Modificați la Wikidata
Premiera (Germania)  Modificați la Wikidata
Durata197 min.  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiNew York City  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
Prezență online

Ex Libris: The New York Public Library este un film documentar american din 2017 despre Biblioteca Publică din New York (NYPL), film regizat de Frederick Wiseman. El a fost proiectat în competiția principală la 74-a ediția aFestivalului Internațional de Film de la Veneția[1] unde a câștigat Premiul FIPRESCI.[2]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Documentarul explorează rolul NYPL ca o instituție rețea care oferă șanse egale de explorare, schimb și învățare pentru cetățeni. Nu există personaje centrale, ci doar o serie de viniete care înfățișează activitatea din bibliotecă, de la poezie până la construcția roboților. Biblioteca are 92 de filiale și deservește fiecare zonă diferit în funcție de nevoile comunității.

Filmul include vorbitori cunoscuți precum Richard Dawkins, Patti Smith și Elvis Costello și utilizatori anonimi ai bibliotecii din foaierele, anexele și sălile de întâlnire ale acesteia.

Administratorii care conduc biblioteca discută despre provocările pe care le întâmpină în a satisface un set atât de divers de nevoi, iar Wiseman contrastează acest lucru cu experiențele diverșilor utilizatori ai bibliotecii, inclusiv utilizatorii care vin să folosească calculatoarele bibliotecii, cercetătorii și persoanele fără adăpost.

Primire[modificare | modificare sursă]

Ex Libris a primit aprecieri unanime din partea criticilor. Metacritic a acordat filmului un scor mediu ponderat de 91 din 100, bazat pe 22 de evaluări critice.[3] Criticul de film Manohla Dargis de la New York Times a spus că Ex Libris este „unul dintre cele mai mari filme din cariera extraordinară a domnului Wiseman”.[4] Ksenia Rozhdestvenskaya de la Kommersant a remarcat că Wiseman a făcut un film „despre modalități de a cunoaște lumea”, este „un film despre curiozitatea binevoitoare care rezistă ignoranței agresive”.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Venice Competition Includes Films From George Clooney, Guillermo del Toro, Darren Aronofsky”. The Hollywood Reporter. . Accesat în . 
  2. ^ „Queer Lion Award to 'Marvin' by Anne Fontaine”. . Accesat în . 
  3. ^ „Ex Libris: The New York Public Library”. metacritic. Accesat în . 
  4. ^ Dargis, Manohla (). „Review: We the (Library-Card Carrying) People of 'Ex Libris'. The New York Times. ISSN 0362-4331. 
  5. ^ Ксения Рождественская (). „Американский ковчег”. Коммерсантъ⁠(d). Accesat în .