Ewa Krzyżewska

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ewa Krzyzewska)
Ewa Krzyżewska

Ewa Krzyzewska și regizorul Veljko Bulajic în 1960
Date personale
Nume la naștereAnna Ewa Krzyżewska Kwiatkowska
Născută[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Varșovia, Polonia Modificați la Wikidata
Decedată (64 de ani)[4][5] Modificați la Wikidata
Spania[6] Modificați la Wikidata
Înmormântatăcimitirul Powązki[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiaccident rutier[*] Modificați la Wikidata
CetățeniePolonia Polonia
Ocupațieactriță de film
actriță de teatru
Limbi vorbitelimba poloneză Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materAkademia Sztuk Teatralnych im. Stanisława Wyspiańskiego w Krakowie[*][[Akademia Sztuk Teatralnych im. Stanisława Wyspiańskiego w Krakowie |​]]

Ewa Krzyżewska (pe numele adevărat Anna Ewa Krzyżewska Kwiatkowska; n. , Varșovia, Polonia – d. , Spania) a fost o actriță de film și teatru poloneză.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ewa Krzyżewska a fost fiica lui Juliusz Walerian Krzyżewski (dintr-o familie nobilă cu blazonul „Prus”) și Maria Stanisława de Piotrowski. În timpul războiului, familia sa și-a schimbat de câteva ori locul de reședință: Varșovia, Międzylesie lângă Varșovia și Chrzanów (1940-1955). Aici frecventează școala primară și apoi liceul. Încă din timpul școlii, abilitățile sale actoricești au devenit evidente.

După război, în 1955, a locuit împreună cu mama ei la Cracovia, unde în 1956 a început studiile la Școala Națională Superioară de Teatru „Ludwik Solski”. Frumusețea ei a ieșit în evidență când poza i-a fost publicată în 1959 pe coperta revistei „Przekrój”. În timpul studenției a fost remarcată de Janusz Morgenstern, asistentul lui Andrzej Wajda și distribuită în rolul Krystyna Rozbicka în filmul Cenușă și diamant[7]. Pentru rolul ei în acest film, în anul 1960 a primit unicul premiu din viața ei, acordat de Academia Franceză de Film, „Étoile de Cristal” (Steaua de cristal). Între anii 1962-1967 a fost actriță a Teatrului Dramatic din Varșovia. Ocazional a participat la dublare în mai multe filme de limbă străină.

Regizorul Janusz Majewski a caracterizat-o astfel:

A aparținut acelor actrițe a căror putere de influență a fost deja determinată însăși de apariția ei. Extrem de fotogenică, a avut acest „ceva” care a atras privirea. Înconjurată de un nimb de mister, a fost extrem de introvertită, reticentă la confidențe.”

În 1973, s-a retras din viața artistică și a părăsit țara, (a lucrat, printre altele, în biblioteca ONU din New York, a fost de asemenea agent imobiliar, designer de modă și cosmeticiană) să se stabilească în 1989 împreună cu soțul ei în Almuñécar, Spania. A murit în spital după un tragic accident auto, care a avut loc în 28 iulie 2003 în Spania. A fost îngropată în mormântul familiei Krzyżewscy la cimitirul Powązki din Varșovia.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Ewa Krzyżewska”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ a b Ewa Krzyżewska, Autoritatea BnF 
  3. ^ a b Ewa Krzyżewska, Filmportal.de 
  4. ^ a b c d Ewa (właściwie Anna Ewa) Krzyżewska, Internetowy Polski Słownik Biograficzny 
  5. ^ a b Ewa Krzyżewska, E-teatr.pl 
  6. ^ „Ewa Krzyżewska”, Freebase Data Dumps[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  7. ^ pl Ewa Krzyżewska: Nigdy się nie uśmiechała

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ewa Krzyżewska