Eugeniu Niechi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eugeniu Niechi
Date personale
Născutsecolul al XIX-lea
Virtiș, Bihor
Decedat1940
Cetățenie România Modificați la Wikidata
OcupațieAvocat
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Eugeniu Niechi (n. secolul al XIX-lea, comuna Virtiș, comitatul Bihor – d. 1940) a fost un delegat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Eugeniu Niechi (Eugen Nichi) a fost un avocat și activist român. A studiat la Liceul din Beiuș și a urmat cursurile Facultății de drept de la Oradea. După finalizarea studiilor a practicat avocatura în Beiuș. Eugeniu Niechi face parte dintr-o veche familie românească, Nichi de Preluca din Medieșul-Aurit, înnobilată la 1629 pentru merite militare. A susținut lupta de emancipare a românilor, fiind activ în domeniul administrației primăriei Beiuș, după Marea Unire este decorat cu ordinul Coroana României în grad de ofițer. A luat parte la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 18 noiembrie/ 1 decembrie 1918, unde a votat Marea Unire.[2] A fost un apropiat al doctorului Ioan Ciordaș.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ (Mircea Vaida-Voevod, Gelu Neamțu, 1 decembrie 1918. Mărturii ale participanților. Ioachim Crăciun: Documennte la un sfert de ceac de la Marea unire, Vol. I, Editura Academiei Române, 2005, pp. 225-227.)
  2. ^ Ibidem.

Vezi și[modificare | modificare sursă]