Dunedin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dunedin privit dinspre cartierul Opoho

Dunedin este un oraș pe insula de sud (South Island) din Noua Zeelandă și este capitala regiunii Otago. În 2005 avea o populație de 122,000 locuitori.

Clima[modificare | modificare sursă]

Dunedin are o climă temperată cu influențe mai calde. Temperaturile medii anuale variază de la 18,9 °C în ianuarie și februarie la 10 °C grade în iulie.

Catedrala Sfântul Iosif[modificare | modificare sursă]

Catedrala Sfântul Iosif este catedrala romano-catolică a diocezei din Dunedin, Noua Zeelandă. Aceasta a fost proiectata de către arhitectul Francisc Petre, care a mai proiectat catedrala Sfintelor Taine din Christchurch și a Sfintei Inimi din Wellington. Ridicarea catedralei, în stilul gotic, a început în anul 1878, în timpul episcopatului episcopului Patrick Moran. Prima slujbă ce s-a ținut în catedrală a fost cea din februarie 1886, catedrala fiind cu totul terminată în luna mai a aceluiași an. Costurile s-au ridicat la suma totală de 22.500 de lire sterline. Proiectul inițial intenționa să aibă ca rezultat o catedrală mult mai mare decât cea prezentă. Deasupra celei actuale s-a dorit a se înălța o spiră imensă, lucru ce nu a mai fost realizat. Aceasta a fost așezată lângă prioriul Sfântul Dominic, proiectat anterior tot de către Petre, în anul 1876. Prioriul nu mai este în folosință, cu excepția unei singure camere, folosită de corul catedralei. O descriere a catedralei Sfântul Iosif dintr-un ziar local din anul 1889 ne informează că: după ce tramvaiul v-a cărat cu greutate aproape 200 de metri în sus, ochii voștri văd o biserică cu două turnuri din piatră cenușie stând încrustată în dealul înalt. Aceasta este catedrala catolica Sfântul Iosif. Exteriorul acesteia nici nu vă dă vreo idee despre frumusețea interiorului ei.