Drepturi civile și politice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Drepturile civile și politice sunt o clasă de drepturi care protejează libertatea indivizilor de încălcarea de către guverne, organizații sociale și persoane private. Ele asigură dreptul cuiva de a participa la viața civilă și politică a societății și a statului fără discriminare sau represiune.

Drepturile civile includ asigurarea integrității fizice și mentale a oamenilor, a vieții și a siguranței; protecția împotriva discriminării pe motive precum sex, rasă, orientare sexuală, origine națională, culoare, vârstă, apartenență politică, etnie, clasă socială, religie și dizabilități;[1][2][3] și drepturile individuale, cum ar fi viața privată și libertatea de gândire, de exprimare, de religie, de presă, de întrunire și de mișcare.

Drepturile politice includ dreptatea naturală (echitatea procesuală) în drept, cum ar fi drepturile acuzatului, inclusiv dreptul la un proces echitabil; proces echitabil; dreptul de a solicita despăgubiri sau o cale de atac legală; și drepturi de participare în societatea civilă și politică, cum ar fi libertatea de asociere, dreptul de întrunire, dreptul la petiție, dreptul la autoapărare și dreptul la vot.

Drepturile civile și politice reprezintă partea originală și principală a drepturilor internaționale ale omului.[4] Ele cuprind prima parte a Declarației Universale a Drepturilor Omului din 1948 (cu drepturi economice, sociale și culturale cuprinzând a doua parte). Teoria celor trei generații de drepturi ale omului consideră acest grup de drepturi drept „drepturi de prima generație”, iar teoria drepturilor negative și pozitive le consideră drept drepturi în general negative.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Civil Rights act of 1964, ourdocuments.gov Arhivat în , la Wayback Machine.
  2. ^ Americans with Disabilities Act of 1990, accessboard.gov Arhivat în , la Wayback Machine.
  3. ^ Summary of LGBT civil rights protections, by state, at Lambda Legal, lambdalegal.org
  4. ^ A useful survey is Paul Sieghart, The Lawful Rights of Mankind: An Introduction to the International Legal Code of Human Rights, Oxford University Press, 1985.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Drepturi civile și politice.
  • Abbott, Lewis F. Defending Liberty: The Case for a New Bill of Rights. (2019). ISR/Google Books.
  • Altman, Andrew. „Civil Rights”. Stanford Encyclopedia of Phylosophy. 
  • Martin Luther King, Jr. and the Global Freedom Struggle ~ an online multimedia encyclopedia presented by the King Institute at Stanford University, includes information on over 1000 civil rights movement figures, events and organizations
  • Encyclopædia Britannica: Article on Civil Rights Movement Arhivat în , la Wayback Machine.
  • The History Channel: Civil Rights Movement
  • Civil Rights: Beyond Black & White – slideshow by Life magazine
  • Civil rights during the Eisenhower Administration, Dwight D. Eisenhower Presidential Library