Discuție:Rezervația de Zimbri - Neamț

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Rezervația de Zimbri - Neamț este un subiect de care se ocupă Proiectul Arii protejate, o încercare de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de zone naturale protejate Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.


Adus din pagina Parcului Vânători Neamț[modificare sursă]

Din cronica ocolului Silvic Târgu Neamț, aflăm umătoarele:

Aici au fost aduse, în anul 1970, 3 exemplare de zimbri, originare din Polonia, cărora li s-au dat numele de Rarău, Roxana și Raluca. În anul 1974 se nasc primele două exemplare de zimbru în cadrul rezervației: Rosina - femelă și Roco - mascul. În același an, rezervația găzduiește filmarea unor secvențe de vânătoare pentru filmele Frații Jderi și Ștefan cel Mare - Vaslui 1475.

La începutul lunii august a anului 1975, toți cei cinci zimbri, sătui de captivitate, reușesc să rupă gardul șubred al țarcului și ajung pe piscul Brăileanca și în poiana Grajduri, unde consumă din belșug coajă de carpen, fag, frasin și chiar de brad, sortimente care le lipseau în țarcuri. După trei săptămâni, au fost readuși cu mare dificultate în rezervație. La sfârșitul lunii august 1975, moare femela Roxana ca urmare a efortului la care a fost supusă cu ocazia filmării secvențelor de goană pentru filmul Ștefan cel Mare - Vaslui 1475, cumulat cu efortul readucerii în țarcuri și cu o boală mai veche.

La data de 24 noiembrie 1977, au fost aduși din spațiul fostei URSS 5 zimbri caucazieni: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia și Mexicana. În scopul menținerii diversității genetice, după anul 1977, s-au realizat mai multe schimburi între exemplarele de zimbri din rezervațiile existente în România. În anul 1978, după desființarea Rezervației de la Poiana Brașov, se mai aduce un exemplar mascul (Robu) în Rezervația Dragoș-Vodă, astfel încât efectivul de zimbri se ridica la 10 exemplare. Tot în acest an se aduc în rezervație 2 mufloni, un lopătar și fazani de decor - aurii, argintii și comuni.

În anul 1982, s-au transferat la rezervația de zimbri Bucșani-Neagra următorii zimbri: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia și Robu, rămânând în Rezervația Dragoș-Vodă, zimbrul Rarău și zimbroaica Ravena."

Ca urmare a vârstei înaintate, în anul 1997, în Rezervația "Dragoș Vodă" a rămas o singură femelă, în vârstă de 12 ani. Pentru refacerea efectivelor, în 1998 s-au adus de la rezervația de zimbri Bucșani-Neagra trei zimbri: Rodion, Rochita și Rodia. În mai 2005, Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină "Dragoș Vodă" de la Vânători a cumpărat de la Grădina Zoologică din Berna (Elveția), patru zimbri: trei masculi și o femelă.