Costică Brădățan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Costică Brădățan
Date personale
Născut1971 (53 de ani) Modificați la Wikidata
Drăgoiești, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România
 Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațiefilozof
cadru didactic universitar[*] Modificați la Wikidata
Activitate
OrganizațieUniversity of Queensland[*][[University of Queensland (university in Australia)|​]]
Texas Tech University[*][[Texas Tech University (public research university in Lubbock, Texas, United States)|​]]  Modificați la Wikidata
FuncțieProfesor la Universitatea Tehnică din Texas

Costică Brădățan (n. 1971, Drăgoiești, Suceava, România[1][2]) este un filosof român-american,[3] profesor de studii umaniste la Texas Tech University [4], SUA și profesor onorific de filosofie la Universitatea Queensland, Australia [5].

Viață personală[modificare | modificare sursă]

În anul 1989, acesta a absolvit un liceu Industrial de Prelucrare a Lemnului din Suceava. În 1990, a început Facultatea de Drept din București, dar a renunțat după doi ani pentru a se înscrie la Facultatea de Filosofie [6]. Din 1996 până în 2000, când a părăsit țara, a scris aproape săptămânal pentru publicația Adevărul Literar și Artistic. În 2000, a plecat în Anglia, la Universitatea din Durham, unde a colaborat cu filozoful englez David Cooper [7]. După ce a susținut un doctorat în Anglia (2003), a plecat în Statele Unite ale Americii unde a avut mai întâi două poziții postdoctorale, la Cornell University în New York și Miami University în Ohio. Ulterior, a obținut o poziție permanentă la Texas Tech University [8].

Costică Brădățan este căsătorit. Soția sa a obținut un doctorat în sociologie la Universitatea Penn State [8].

Carieră[modificare | modificare sursă]

De-a lungul anilor a lucrat la Universitatea din București, Cornell University, Miami University, University of Wisconsin-Madison, University of Notre Dame și Arizona State University, precum și la o serie de universități din Europa (Germania, Italia, Franța, Polonia, Spania, Malta, Olanda), Asia (India, Japonia, Turcia, Corea de Sud) și America Latină (Brazilia, Costa Rica).

A scris, printre altele, O introducere la istoria filosofiei românești în secolul XX (2000), Jurnalul lui Isaac Bernstein (2001), The Other Bishop Berkeley: An Exercise in Reenchantment (2006), Dying for Ideas: The Dangerous Lives of the Philosophers [A muri pentru o idee. Despre viața plină de primejdii a filosofilor] (2015) și In Praise of Failure (2023). Lucrările sale au fost traduse în diverse limbi, precum olandeză, germană, italiană, chineză, vietnameză, turcă și farsi. A publicat de asemenea recenzii de carte, eseuri și editoriale în New York Times, Washington Post, Times Literary Supplement, Aeon, Dissent, The New Statesman etc. Costică Brădățan face parte din echipa redacțională a revistei Los Angeles Review of Books și coordonează două colecții de carte: „Philosophical Filmmakers“ (Bloomsbury) și „No Limits“ (Columbia University Press).

Opera[modificare | modificare sursă]

  • O introducere la istoria filosofiei românești în secolul XX, Editura Fundației Culturale Române, București, 2000.
  • Jurnalul lui Isaac Bernstein, Editura Nemira, București 2001.
  • The Other Bishop Berkeley: An Exercise in Reenchantment, Fordham University Press, New York, 2006.
  • In Marx’s Shadow. Knowledge, Power and Intellectuals in Eastern Europe and Russia (volum editat împreună cu Serguei Alex. Oushakine), Lexington Books, Lanham, 2010.
  • Philosophy, Society and the Cunning of History in Eastern Europe (editor), Routledge, London & New York, 2012.
  • Religion in Contemporary European Cinema. The Postsecular Constellation (volum editat împreună cu Camil Ungureanu), Routledge, London & New York, 2014.
  • Sacrifice and Cinema (volum editat împreună cu Camil Ungureanu), Routledge, London & New York, 2015.
  • Philosophy as a Literary Art. Making Things Up (editor), Routledge, London & New York, 2015.
  • Dying for Ideas: The Dangerous Lives of the Philosophers, Bloomsbury, New York, 2015.
    • în limba română: A muri pentru o idee. Despre viața plină de primejdii a filosofilor, trad. de Vlad Russo, Editura Humantias, București, 2018.
  • In Praise of Failure. Four Lessons in Humility, Harvard University Press, Cambridge, MA, 2023.
  • Against Conformity. Reinventing the Lost Art of Cynicism (în curs de apariție la Princeton University Press).

Eseuri și interviuri în limba română[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Costică Brădățan”. Humanitas. Accesat în . 
  2. ^ „Costică Brădățan – „A muri pentru o idee. Despre viața plină de primejdii a filosofilor". www.icr.ro. Accesat în . 
  3. ^ Cholbi, Michael (). „Review of Dying for Ideas: The Dangerous Lives of the Philosophers”. Notre Dame Philosophical Reviews. ISSN 1538-1617. Accesat în . 
  4. ^ „Costică Brădățan”. Scena 9. Accesat în . 
  5. ^ Costică Brădățan. „A muri pentru o idee” (PDF). Humanitas. Accesat în 29-01-2023.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  6. ^ Stoicescu, Vlad (). „Costica Bradatan: "Romania poate furniza expertiza in ratare" - Dela0”. Accesat în . 
  7. ^ „„Am dorit să mă reinventez în altă limbă". Observator Cultural. Accesat în . 
  8. ^ a b Brădățan, Costică (), „"Am dorit sa ma reinventez in alta limba" [in Romanian]”, Observator Cultural, accesat în