Chuck Berry

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Chuck Berry51.JPG

Charles Edward Anderson "Chuck" Berry (n. 18 octombrie 1926, [[St.

Chuck Berry, You can't catch me, 1956.

Louis, Missouri]]) este un compozitor, cântăreț și chitarist american, de origine afro-americană, unul din pionierii și cei mai însemnați reprezentanți ai muzicii rock 'n' roll. În anii 50 ai secolului al XX-lea el a interpretat, acompaniat de chitara electrică, cântece precum „Roll Over Beethoven” , „Rock and Roll Music” , „Route 66” de Bobby Troup, „Johnny B. Goode”, „No Particular Place To Go”,„Sweet Little Queenie”, „Memphis, Tennessee”,„Maybellene”.

Elvis Presley s-a inspirat din stilul și muzica lui Chuck Berry, a influențat și muzica formațiilor Beatles, AC/DC și Rolling Stones. A folosit în concertele sale așa numitul „duckwalk”, „mers de rață” pe care l-au imitat ulterior și alți soliști, ca de exemplu Angus Young de la AC/DC. În anul 1989 și- a publicat autobiografia.

Revista Rolling Stone l-a clasificat al 5-lea pe lista celor 100 cei mai buni chitariști din lume din toate timpurile.John Lennon a spus despre el: „Dacă veți încerca să dați rock'n rollului un alt nume, puteți să-l numiți Chuck Berry”.

Premii și onoruri[modificare | modificare sursă]

  • 2014 Premiul Polar, în Suedia

Legături externe[modificare | modificare sursă]