Castelul Puyguilhem

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Castelul Puyguilhem
Poziționare
Castelul Puyguilhem se află în Franța
Castelul Puyguilhem
Castelul Puyguilhem
Coordonate45°25′33″N 0°44′40″E ({{PAGENAME}}) / 45.42583°N 0.74444°E
LocalitateVillars, Dordogne
CantonCantonul Champagnac-de-Belair
ȚaraFranța
Edificare
Stil artisticprima Renaștere franceză
Tipcastel
Data începerii construcției1510
Data finalizării1535
ProprietarStatul francez
Clasificare
Statutul patrimonialClasat (1912, castel)
Inscris (1945, împrejurimi)
Prezență onlinesite web oficial

Castelul Puyguilhem (în franceză château de Puyguilhem) este un castel din Renașterea franceză situat în comuna Villars, departamentul Dordogne. Clasat monument istoric în 1912, este administrat de Centrul Monumentelor Naționale.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Feuda Puyguilhem a fost cumpărată de Pierre Mondot de La Marthonie, președintele Parlamentului din Guyenne la Bordeaux, înainte de 1510. În 1515 el a fost desemnat prim-președintele al Parlamentului din Paris. Apropriat al reginei-mamă Louise de Savoia, a devenit chiar mai influent când regele Francisc I a plecat la război în Italia. Construirea castelului își manifestă ascensiunea socială. După ce el a murit subit în 1517, lucrările au fost continuate de fratele său, Gaston, până în anul 1535.

Castelul Puyguilhem a rămas în familia La Marthonie până în secolul al XVIII-lea, apoi a fost moștenit de familia Chapt de Rastignac, pe urmă de familia La Rochefoucauld. S-a tranzacționat de mai multe ori la începutul secolului al XX-lea, dar a fost neglijat și a ajuns aproape în ruine, până la punctul în care statul francez a lansat o procedură de expropriere și l-a cumpărat în 1939. Castelul a fost restaurat timp de 20 ani sub îndrumarea arhitectului monumentelor istorice, Yves-Marie Froidevaux. Este în prezent deschis publicului.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Castelul se compune dintr-un corp de clădire de două etaje prelungit de două aripi, cu un turnuleț de scară poligonal și o scară de onoare pe fațada de nord. Este flancat de un mare turn rotund de aspect mai vechi.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Thibault, Pascale (). Le Château de Puyguilhem (în franceză). Paris: Éditions du patrimoine. p. 48. ISBN 978-2-7577-0223-9. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]