Carol of the Bells

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Carol of the Bells (Colinda clopoțeilor sau Colindul clopotelor) este o colindă populară de Crăciun compusă de Mîkola Leontovîci cu versuri de Peter J. Wilhousky⁠(d). Colinda se bazează pe un cântec popular cunoscut în limba ucraineană ca „Șcedrîk⁠(d)” (Щедрик). Titlul este derivat din cuvântul ucrainean pentru „bogat”.[1] Versurile create de Wilhousky au drepturi de autor, în timp ce compoziția muzicală originală nu are.

Mîkola Leontovîci în tinerețe

Colinda a fost rearanjată de mai multe ori pentru diferite genuri: clasic, metal, jazz, rock și pop. Piesa apare, de asemenea, în filme (de exemplu în Singur acasă), emisiuni de televiziune și parodii.

Origini[modificare | modificare sursă]

Colinda este bazată pe un cântec popular tradițional asociat cu venirea Anului Nou, care, în Ucraina pre-creștină, era inițial sărbătorit odată cu venirea primăverii în luna aprilie. (Acesta este motivul pentru care textul ucrainean original vorbește despre o rândunică care se întoarce și despre nașterea mieilor.)

Odată cu introducerea creștinismului în Ucraina și adoptarea calendarul iulian, celebrarea Anului Nou a fost mutată din aprilie în ianuarie și sărbătoarea cu care cântarea a fost Boboteaza (Șcedrîi vecir ).

În prezent, în Ucraina, colindul este cântat în ajunul Anului Nou iulian.

Odată cu concertul Corului Național Ucrainean din 1921 în America și Europa, colindul a fost tradus în limba engleză, cu drepturi de autor, de Peter J. Wilhousky în 1930 și de atunci a fost cântat în timpul sezonului de Crăciun. A avut premiera în Statele Unite la 5 octombrie 1921 la Carnegie Hall.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ 'Carol of the Bells' wasn't originally a Christmas song (în engleză), EurekAlert!