Boris Zahoder

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Boris Zahoder
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Cahul, România Modificați la Wikidata
Decedat (82 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Koroliov, Moscova, Rusia Modificați la Wikidata
Înmormântatcimitirul Troiekurovskoie[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Rusia Modificați la Wikidata
Ocupațielingvist
poet
scriitor
scriitor de literatură pentru copii[*]
traducător
scenarist
prozator[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă Modificați la Wikidata
StudiiInstitutul de Literatură „Maxim Gorki” din Moscova[*]
«Peatdeseat sedmaia șkola»[*][[«Peatdeseat sedmaia șkola» (state school in Moscow, Russia specializing in mathematics)|​]]
Limbilimba rusă  Modificați la Wikidata
Specie literarăbasm  Modificați la Wikidata
Note
PremiiMedalia pentru Merit în Luptă[*]  Modificați la Wikidata

Boris Zahoder (în rusă Борис Заходер; n. , Cahul, România – d. , Koroliov, Moscova, Rusia) a fost un evreu basarabean, scriitor, poet, traducător și scenarist sovietic și rus. A fost un popularizator al literaturii clasicilor mondiali pentru copiii din URSS.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în orașul Cahul din județul omonim, Basarabia (România interbelică); după o anumită perioadă părinții săi și întreaga familie s-au strămutat la Odesa, de unde la Moscova, unde a și crescut.[3] Tatăl său a fost un avocat, absolvent al Universității din Moscova, iar bunicul său, prim-rabin de Nijni Novgorod. După ce a absolvit școala în 1935, a studiat la Institutul de Aviație din Moscova, Universitatea din Moscova și cea din Kazan până în 1938, când a intrat în Institutul de literatură „Maxim Gorki”. Studiile sale au fost întrerupte de înscrierea ca voluntar în războiul sovieto-finlandez și mai târziu în cel de-Al Doilea Război Mondial. După război s-a întors la institut, pe care l-a absolvit în 1947.[4] A început să publice poezii și basme pentru copii în același an și a devenit un scriitor popular pentru copii. În 1968 a fost admis în Uniunea Scriitorilor Sovietici.[5]

A început să publice traduceri ale literaturii pentru copii în 1960, cu Winnie de Pluș de Alan Alexander Milne și Mary Poppins de P. L. Travers. Versiunea sa a fost, de asemenea, baza pentru filmul de animație sovietic din 1969, Winnie de Pluș și continuările sale. Traducerea sa a Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll, a devenit mai faimoasă decât alte versiuni traduse anterior de autori de renume, precum Samuil Marșak sau Vladimir Nabokov. De asemenea, a tradus povești ale cehoslovacului Karel Čapek și poezii poloneze de Julian Tuwim și Jan Brzechwa. A tradus de asemenea, lucrări de Goethe.

A fost distins cu Premiului de Stat al Federației Ruse (1999) pentru munca sa;[6] este, de asemenea, câștigătorul Premiului Hans Christian Andersen.[7]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Boris Vladimirovič Zahoder, Autoritatea BnF 
  2. ^ a b c d Russkaia literatura XX veka. Tom 2, 2005[*][[Russkaia literatura XX veka. Tom 2, 2005 |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ ru Biografie la zahoder.ru
  4. ^ „Библиотека - Люди и книги”. az-libr.ru. Accesat în . 
  5. ^ В Президиуме Московского отделения Союза писателей // Московский литератор, 25 марта 1958 г.
  6. ^ „Указ Президента Российской Федерации от 9 июня 2000 года № 1086 «О присуждении Государственных премий Российской Федерации в области литературы и искусства 1999 года»”. // Официальный сайт Президента России. Accesat în . 
  7. ^ en Biografie la Russia-InfoCentre

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Заходер, Борис Владимирович / Перемышлев Е. В. // Железное дерево — Излучение [Электронный ресурс]. — 2008. — С. 304. — (Большая российская энциклопедия : [в 35 т.] / гл. ред. Ю. С. Осипов ; 2004—2017, т. 10). — ISBN 978-5-85270-341-5.
  • Заходер Г. Заходер и все-все-все… М., 2003.
  • Но есть один Поэт… Неопубликованное наследие Б. В. Заходера в двух томах. М., 2008. ISBN 978-5-902396-03-1

Legături externe[modificare | modificare sursă]