Biserica de lemn Sfântul Gheorghe din Voiteștii din Vale

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Voiteștii din Vale, comuna Bălănești, județul Gorj, foto: aprilie 2018.
Biserica (sud-vest)
Uşile împărăteşti: „Buna Vestire
Epitaful

Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Voiteștii din Vale, comuna Bălănești, județul Gorj, a fost construită în anul 1832[1]. Biserica se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: GJ-II-m-B-09459.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica este clădită din bârne de lemn, netencuită, pe o temelie de piatră; are formă de navă, cu un turn-clopotniță deasupra pronaosului și absida altarului decroșată, poligonală, cu cinci laturi. Anul construcției este 1832, istoricul acestei biserici putând fi dedus și din pisania, cu litere chirilice, înscrisă pe o scândură deasupra ușilor împărătești: „Această Sfântă și Dumnezeiască Biserică s-a ridicat în zilele prea luminatului și prea înălțatului nostru împărat N. Pavlovici I, cu blagoslovenia preasfințitului părintelui nostru Neofit. Au ajutorat popa Dinu Tacșău T1.100, au mai ajutorat Pătru Niculescu T1.100; au mai ajutorat dl.Iancu Poenaru, cu lemnele jumătate ale bisericii, Matei Drăgoescu cu T1.30, Pătru lui Sin cu T1.30 prestotu, Ștefan Brebu cu T1.20, Radu Tașcău cu T1.30, Nicolae Sfenea cu T1.30, Pătru Ponea cu T1.30, Măriuța Dometie Promonahu, Petru Rebedea T1.50, Pătru Bărbuț, Mihai Tașcău, Dumitru Șerban, Dinu Bărbuț T1.20”. A avut plantat în dosul altarului un brad falnic, care era o adevărată podoabă a locului, dar care a fost rupt de o furtună în anul 1951. Era cunoscută în împrejurimi sub numele de „Biserica de la brad”.

A fost jefuită de trupele de ocupație în anul 1916. În anul 2004, a fost acoperită cu tablă[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „copie arhivă” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Sinodicul Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Voiteștii din Vale

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Pănoiu, Andrei (). Arhitectura bisericilor de lemn din Țara Românească. Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București: manuscris. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din județul Gorj. București: Arc 2000. ISBN 973-99718-2-2. 
  • Pănoiu, Andrei (). Pictura votivă din nordul Olteniei. București: Meridiane. ISBN 973-99718-2-2. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons