Bamako

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bamako
—  Capitala statului Mali  —

Stemă
Stemă
Bamako se află în Mali
Bamako
Bamako
Bamako (Mali)
Poziția geografică
Coordonate: 12°39′N 8°0′V ({{PAGENAME}}) / 12.650°N 8.000°V

ȚarăMali Mali
RegiuneDistrictul Capitalei
CercleBamako

Guvernare
 - Primarul districtluiAdama Sangaré

Suprafață
 - Total245 km²
Altitudine350 m.d.m.

Populație (1998 [1])
 - Total1.016.167 locuitori

Fus orarUTC±0

Localități înfrățite
 - Angers (din 1974)Franța Franța
 - Bobo DioulassoBurkina Faso Burkina Faso
 - DakarSenegal Senegal
 - LeipzigGermania Germania
 - Rochester, New York (din 1975)Statele Unite ale Americii Statele Unite
 - São PauloBrazilia Brazilia
 - SinyarIndonezia Indonezia
 - Slocomb, Alabama (din 1912)Statele Unite ale Americii Statele Unite

Prezență online

Poziția localității Bamako
Poziția localității Bamako
Poziția localității Bamako

Bamako este capitala și cel mai mare oraș al statului Mali. Situat în sud-estul țării, este un important port fluvial pe Niger. A luat naștere dintr-un vechi sat al tribului malinke, dar în metropolă nu mai există urme ale caracterului său provincial originar. Potrivit estimărilor, Bumako numără peste 1.000.000 de locuitori și tot mai mulți oameni continuă să sosească din localitățile învecinate, care nu le mai pot asigura apă potabilă sau energie. Orașul a devenit capitala statului în 1960.

Istorie[modificare | modificare sursă]

In 1883, când francezii au ajuns pe meleagurile din preajma me­tropolei contemporane Bamako, aceasta era doar o așezare micuță, în care trăiau nu mai mult de 1.000 de persoane. în ciuda aparențelor, locul avea o importanță deosebită, de vre­me ce aproximativ 30 de sate înveci­nate, de la vest de Niger, se aflau sub conducerea sa. Nou-veniții din nord erau minoritari, dar lor li s-au alătu­rat în scurt timp negustorii din Mauritania, care vindeau sare la Bamako. în sezonul uscat, caravane venite din nord poposeau frecvent în oraș. Ele transportau postavuri, arme, vite, cai și cămile, pe care le schimbau pe aur și sclavi. Pentru ne­gustorii din Mauritania, bunele rela­ții cu Bamako aveau o importanță aparte. După o lungă călătorie, în timpul căreia parcurgeau aproape 1.000 km, ei puteau, în sfârșit, să își încarce mărfurile pe vase și să ajun­gă pe coastă.

La sfârșitul secolului al XlX-lea, Bamako a devenit un fort care le-a facilitat francezilor expansiunea co­lonială în Africa de Vest. Din punct de vedere economic, regiunea nu excela, mai ales după lichidarea co­merțului cu sclavi, iar țara a început să fie hărțuită de rebelii africani ai lui Samori Toure. Caravanele negus­torești au început să evite Bamako. între anii 1915 și 1918, a avut loc o revoltă a tuaregilor, care locuiau în estul țării, iar mișcarea de indepen­dență a devenit și mai puternică după al Doilea Război Mondial. In 1946, a fost creată Uniunea Sudaneză, care funcționa în toate co­loniile franceze de pe teritoriul Africii. Acesta a fost începutul pro­cesului care a condus la proclamarea Republicii Mali în 1960. După eli­berarea țării de sub stăpânirea fran­ceză, foștii coloniști au început să își deschidă în zonă reprezentanțe co­merciale și politice. După al Doilea Război Mondial, a început moderni­zarea orașului Bamako. Au fost con­struite spitale, hoteluri, școli și un sediu al parlamentului. în prezent, capitala care poartă încă urmele tre­cutului colonial este dominată de cultura musulmană. În metropolă există principala moschee din Mali, în care musulmanii se roagă în fie­care vineri, îndreptându-și chipul către Mecca.

Statistica[modificare | modificare sursă]

Populația: 1.300.000 loc. (regiunea Bamako numără 1.370.000 loc.) (2005)

Suprafața regiunii: 252 km2

Pe Scurt[modificare | modificare sursă]

• Capitala statului Mali

• Limbi: franceză, bambara

• Religii: islamism, animism

• Moneda: franc CFA

• Grupuri etnice: bambara (majoritatea)

Personalități născute aici[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ , www.gazetteer.de https://web.archive.org/web/20090525181726/http://www.gazetteer.de/, arhivat din original la , accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)