Azupiranus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Azupiranus
—  așezare umană  —

Țară Irak
Atestaremileniul al III-lea î. Hr.

Fus orarUTC+3

Prezență online

Azupiranu (în scrierea cuneiformă 𒌑𒄯𒊕 / Šamḫurrēšu) a fost un oraș din Mesopotamia antică. Locația exactă este necunoscută. Într-un text neo-asirian care se pretinde a fi autobiografia lui Sargon din Akkad (care a condus între circa 2334- 2279 î.e.n.), Azupiranu este numit ca locul de naștere al lui Sargon și descris ca „situat pe malul Eufratului”.[1] Azupiranu este un nume akkadian care înseamnă „orașul șofranului”. Gwendolyn Leick subliniază că denumirea este doar un nume general pentru o zonă muntoasă din nord, unde cresc ierburile azupiranu.[2]

Probabil că era situat aproape de orașul Kish, care era condus de regele Ur-zababa, de vreme ce mama lui Sargon, care era o mare preoteasă a zeilor, neputând ține copilul,[3] a fost nevoită să îi dea drumul pe apa fluviului Eufrat într-un coșuleț de papură, uns bine cu smoală și după un timp relativ scurt, coșulețul în care se afla Sargon a ajuns în orașul Kish.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ L. W. King, Chronicles Concerning Early Babylonian Kings, II, London, 1907, pp.3ff; 87-96.
  2. ^ Bauer, Susan Wise (). The History of the Ancient World: From the Earliest Accounts. W. W. Norton & Company. ISBN 9780393070897. 
  3. ^ King Chronicles II pag. 87-96; ANET, p. 119; R. Labat,Religions, pag. 307-308; B. Lewis, The Sargon Legends, Cambridge, Mass. 1980.