Aziz Ansari

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aziz Ansari
Date personale
Născut (41 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Columbia, Carolina de Sud, Carolina de Sud, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
umorist
actor de televiziune[*]
actor de film
scenarist
showrunner[*][[showrunner (person who is responsible for the day-to-day operation of a television show)|​]]
regizor de film Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[3] Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuBennettsville[*][[Bennettsville (City and county seat of Marlboro County, South Carolina, United States)|​]]  Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea New York
South Carolina Governor's School for Science and Mathematics[*][[South Carolina Governor's School for Science and Mathematics (high school in Hartsville, Darlington County, South Carolina)|​]]
Stern School of Business[*][[Stern School of Business (Economics of business school)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiPrimetime Emmy Award for Outstanding Writing for a Comedy Series[*][[Primetime Emmy Award for Outstanding Writing for a Comedy Series (Primetime Emmy Award for Comedy Writing)|​]] ()
Primetime Emmy Award for Outstanding Writing for a Comedy Series[*][[Primetime Emmy Award for Outstanding Writing for a Comedy Series (Primetime Emmy Award for Comedy Writing)|​]] ()  Modificați la Wikidata
Prezență online

Aziz Ansari (n. , Columbia, Carolina de Sud, Carolina de Sud, SUA) este un actor american, scriitor, producător și regizor. El este cunoscut pentru rolurile sale ca Tom Haverford în serialul produs de NBC „Parks and Recreation” (2009-2015) și ca Dev Shah  seria Netflix  Master of None, care a debutat în 2015 și  pe care Ansari a creat-o, scris-o și în care a jucat.

Ansari și-a început cariera făcând stand-up comedy în New York, la mijlocul anilor 2000, în timp ce studia și la Universitatea din New York. În 2007, el a creat și a jucat în spectacolul de comedie „Human Giant”(Om gigant) produs de MTV care a fost difuzat timp de două sezoane. Acest lucru a dus la roluri în filme de lung metraj, precum „Funny People”(Oameni amuzanți), „I Love You, Man”(Omule, te iubesc), „Observe and Report”(Observă și raportează) și „30 de Minute sau mai Puțin”.

Ca și comediant de stand-up, Ansari și-a lansat CD-ul/DVD-ul de debut , „ Intimate Moments for a Sensual Evening”(Momente intime pentru o seară senzuală), în ianuarie 2010, pe Comedy Central Records, și date de turneu la nivel național, între roluri. În 2010 și 2011, el a realizat turneul „Dangerously Delicious”(periculos de delicios), care a fost pus la dispoziție, chiar de el, pentru a fi descărcat de pe site-ul său, în martie 2012 și a fost difuzat pe Comedy Central, în mai 2012. El și-a dus la sfârșit cel de-al treilea turneu „ Buried Alive”(Ingropat de viu) în vara lui 2013, iar spectacolul său special de comedie  „Direct de la Madison Square Garden” a fost lansat pe Netflix în 2015.

Prima lui carte, „Modern Romance: An Investigation”(Dragoste modernă: investigatie), a fost lansat în iunie 2015.

Master of None Sezonul 1 a fost pus la dispoziție pentru vizionare online pe Netflix în 6 noiembrie 2015. Sezonul 2 pus pe Netflix, 12 mai 2017, și are un rating de 100% pe Rotten Tomatoes.

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

Aziz Ansari s-a născut în Columbia, Carolina de Sud, într-o familie musulmană din Tamil Nadu, India.[4][5][6] Ansari a crescut în Bennettsville, Carolina de Sud,[7] , unde a studiata la Academia Marlboro precum și la Școală pentru Știință și Matematică din Carolina de Sud.[8] El a absolvit Universitatea din New York „Stern School of Business” , cu specializare în marketing. Mama lui, Fatima, lucrează într-un cabinet medical, și tatăl său, Shoukath, este un gastroenterolog.[9][10] Atât Fatima cât și Shoukath au apărut în  Master of None sezoanele 1 și 2.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Începutul carierei[modificare | modificare sursă]

Ansari a performat frecvent la Upright Citizens Brigade Theatre, precum și în emisiuni săptămânale, cum ar fi „Invite them up”(Invită-i). În 2005, Rolling Stone l-a inclus în top-ul lor anual „Hot List”(Lista Fierbinte), ca alegerea lor pentru „Hot stand-up”,[11] și a câștigat Premiul Juriului pentru cel mai bun stand-up la evenimentul HBO „U.S. Comedy Arts Festival” din 2006 în Aspen, Colorado. [12][13]

Omul Gigant[modificare | modificare sursă]

De la stânga la dreapta, Human Giant's Aziz Ansari, Rob Huebel, Jason Woliner, și Paul Scheer , în Mai 2007

În jurul veri anului 2005, Ansari a început colaborarea cu colegii lui actori de comedie Rob Huebel și Paul Scheer (amândoi membrii ai trupei de improvizație  Respecto Montalban), precum și cu regizorul Jason Woliner pentru a face filme de scurt metraj. Prima serie creat de grup a fost „Shutterbugs”(Amatorii), care îi are în prim plan pe Huebel și Ansari ca aprigi căutători de tinere talente. Apoi a urmat „Illusionators”(Iluzionistii), în care a jucat Ansari și Scheer ca Criss Angel magician gothic. La mijlocul anului 2006, MTV a dat undă verde unei serii de scenete din partea grupului, care a fost pusă pe post în 5 aprilie 2007. Spectacolul a avut două sezoane iar grupului i s-a oferit un al treilea sezon, dar acestia au optat să urmărească alte oportunități.

Parks and Recreation[modificare | modificare sursă]

În iunie 2008, Ansari, a fost anuntat ca fiind primul distribuit în noua comedie de pe NBC produsa de cei care s-au ocupat și de serialul „The Office”(Firma) [14] Parks and Recreation, a debutat în aprilie 2009 avându-l pe Ansari in rolul lui Tom Haverford, un angajat al guvernului. Personajul său este un angajat oficial al guvernului care nu se ridică la nivelul așteptărilor dar este foarte încrezător, și visează la succes. El a fost personaj principal al show-ului în toate cele șapte sezoane. Performanța lui Ansari a primit laude din partea criticilor, Entertainment Weekly, l-a numit pe acesta unul din vedetele anului 2009 care se afirmă( „Breakout TV Stars”), TV Guide(Ghid TV)l-a numit  „Scene Stealer” tot în 2009 iar Yahoo! TV l-a plasat pe locul I în lista lor de „TV MVP”.[15]

Master of None[modificare | modificare sursă]

Ansari este starul seriei Netflix „ Master of None”(Maestrul Nimicului) ce a fost scrisă de el și de Alan Yang, scriitorul show-ului Parks and Recreation. Aziz a regizat mai multe episoade din serie. Seria a avut premiera pe 6 noiembrie 2015, și a primit recenzii foarte pozitive.[16][17] New York Times a numit acest din urmă spectacol ca fiind „cea mai bună comedie a anului”.[18] Performanța sa în spectacol i-a adus o nominalizare la premiile „Golden Globes” la secțiunea „Best Actor-Television Series Musical or Comedy” (Cel mai bun actor într-o serie muzicală sau de coemdie).[19] iar episodul „Părinții” regizat de el și de Yang a câștigat Primetime Emmy Award pentru scenariu deosebite a unui serial de comedie.[20] spectacolul a fost reînnoit pentru un al doilea sezon,[21] care a fost lansat pe 12 mai 2017.[22]

MTV Movie Awards[modificare | modificare sursă]

Pe 6 iunie 2010, Ansari a prezentat Premiile MTV pentru Film. Spectacolul a început cu o imitație satirică a filmului „Precious”(Prețios) în care Ansari apare ca Aziz "Precious" Ansari. Ansari a creat de asemenea un film de scurt metraj „Stunt Kidz” care l-a reunit cu colegii de platou din Human Giant. Un al doilea film de scurt metraj a fost făcut împreună cu actorul Zach Galifianakis în care Ansari îl joacă pe Taavon, antrenorul lui  Galifianakis. Acesta i-a acceptat  lui Galifianakis premiul pentru cea mai bună performanță comică fiind în personaj, mai mult Ansari a prezentat un tribut muzical filmului Avatar în stilul cântărețului R. Kelly.

Alte lucrări în film[modificare | modificare sursă]

Aziz Ansari la editia cu numărul 71 Annual Peabody Awards Luncheon în 2012

Pe lângă contribuția lui în  Parks and Recreation, Ansari a apărut în seria HBO  Flight of the Conchords în rol de xenophob ce nu poate deosebi între australieni și cei din Noua Zeelandă. A avut un rol  recurent în serialul ABC  Scrubs ca Ed, un nou intern al spitalului. Rolul lui Ansari a fost scos însă din show pentru ca el să se poată concentra pe Parks and Recreation. Ansari de asemenea a avut un rol recurent în serialul animat Bob's Burgers, fiind Darryl.

În august 2011, Ansari a apărut în clipul muzical al piesei „Otis”  a lui Jay-Z și Kanye West de pe albumul lor colaborativ, Watch the Throne.

Stand-up comedy[modificare | modificare sursă]

Aziz Ansari at the 2012 Great GoogaMooga Festival in Prospect Park, Brooklyn

Chiar și cu angajamente în actorie, Ansari a continuat să performeze ca comedian. În 2006 și 2007, a mers în turneul  Comedians of Comedy and Flight of the Conchords. În toamna lui 2008 și început de 2009, Ansari a promovat propriul turneu, Glow in the Dark Tour(Strălucește în întuneric). Materialul din acest turneu a devenit baza  DVD-ului/CD-ului special pentru Comedy Central. Setul, intitulat Intimate Moments for a Sensual Evening, a fost difuzat pe 17 ianuarie 2010, si o variantă CD/LP/DVD scoasă pe January 19.[23]

Film[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Aziz Ansari”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Aziz Ansari, Discogs, accesat în  
  3. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Itzkoff, Dave.
  5. ^ „Aziz Ansari Biography”. AskMen.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „I could do a Tamil film: Aziz Ansari”. The Times Of India. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ S.C. DUO MAY BECOME MTV GIANTS (1 aprilie 2007), The State⁠(d): "Ansari says his parents, Shoukath and Fatima Ansari of Bennettsville, are 'freaked out that I'm on TV,'."
  8. ^ Turnage, Jeremy. „NBC's Parks and Recreation star has SC ties”. WISTV.com. Arhivat din original la . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)
  9. ^ Gamerman, Ellen (). „The Rise of the Likable Jerk”. Wall Street Journal. 
  10. ^ Czajkowski, Elise. „The Evolution of Aziz Ansari”. Vulture. Accesat în . 
  11. ^ "Hot Standup" Arhivat în , la Wayback Machine., Rolling Stone
  12. ^ "HBO's Comedy Fest announces winners", HBO press release, festivalfocus.org, 12 martie 2006.
  13. ^ B, Pat. „Biography for Aziz Ansari”. Biography. IMDB. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor); Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  14. ^ Schneider, Michael.
  15. ^ "Aziz Ansari: Artist Bio" Arhivat în , la Wayback Machine., Artist Bio from Bonnaroo
  16. ^ Bryant, Jacob (). „Watch: Aziz Ansari Navigates Romance in Netflix's 'Master of None' Trailer”. Variety. Accesat în . 
  17. ^ Driscoll, Molly (). „Aziz Ansari's Netflix show 'Master of None' scores rave reviews”. The Christian Science Monitor⁠(d). Accesat în . 
  18. ^ Poniewozik, James (). „Review: Aziz Ansari, in 'Master of None,' Negotiates Technology and Social Mores”. The New York Times. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor); Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  19. ^ „Golden Globe Nominations: The Complete List”. The Hollywood Reporter. . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  20. ^ 'Master of None' Wins at Emmys, Celebrates Story of Immigrant Parents”. Accesat în . 
  21. ^ Pedersen, Erik (). 'Master Of None' Renewed For Season 2 On Netflix”. Deadline Hollywood. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor); Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  22. ^ Lesnick, Silas (). „Aziz Ansari's Master of None Season 2 Arrives in May”. CraveOnline⁠(d). Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)
  23. ^ Breihan, Tom (). „Aziz Ansari Preps Stand-Up Album”. Pitchfork Media.  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)