Amfiteatru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Amfiteatru (dezambiguizare).
Colosseumul roman

Amfiteatrul (grec. amphi - ambi, dublu, sau în jur, de jur împrejur și théātron adică "loc pentru vizionare")[1][2][3] este un teatru de formă circulară lipsit de acoperiș.

Noțiunea de "dublu"[4] se referă la forma teatrului antic grec, care avea o formă semicirculară. Amfiteatrul este un teatru dublu, deci două teatre semicirculare față în față. Un exemplu celebru de amfiteatru este Amfiteatrul Flavian, din Roma, mai bine cunoscut sub denumirea de Colosseum.

Teatrul antic grec din Dodona

Clădirea amfiteatrului este amplasată în jurul unei arene circulare sau ovale și este prevăzută cu locuri pentru șezut, așezate circular și pe nivele diferite (trepte).

Azi după noile cercetări s-a ajuns la concluzia că amfiteatrele au fost clădite pentru ca publicul să urmărească mai bine luptele de gladiatori, o astfel de clădire având o capacitate de până la 70 000 de spectatori.

Amfiteatre naturale[modificare | modificare sursă]

Un amfiteatru natural este un spațiu de performanță situat într-un loc în care un munte abrupt sau o anumită formație de rocă amplifică sau face ecou sunetului, făcându-l ideal pentru spectacole muzicale și teatrale. Un amfiteatru poate fi format în mod natural, și ar fi ideale pentru acest scop, chiar dacă nici un teatru nu a fost construit acolo.

Amfiteatrele naturale notabile includ amfiteatrul Drakensberg din Africa de Sud, Castelul Slane din Irlanda, Amfiteatrul Supranatural din Australia și amfiteatrele Red Rocks and Gorge din Statele Unite ale Americii de Vest.

Amfiteatre romane[modificare | modificare sursă]

Amfiteatre antice romane au fost importante locuri publice, circulare sau ovale în plan și cu șantiere perimetrice. Ele au fost folosite pentru evenimente cum ar fi:

Cele mai vechi amfiteate romane datează de la mijlocul secolului I î.e.n., dar cele mai multe au fost construite în perioada împăratului roman Augustus (27-14 î.e.n.). Amfiteatrele imperiale au fost construite în tot Imperiul Roman. Cel mai mare putea găzdui 40.000-60.000 de spectatori.

In „Liste antiker Amphitheater“[5] sunt prezentate numele a cca 250 amfiteatre antice romane.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ ἀμφιθέατρον, Henry George Liddell, Robert Scott, '56'An Intermediate Greek-English Lexicon, on Peseus
  2. ^ θέατρον, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  3. ^ Hoad, T.F. (). The Concise Oxford Dictionary of English Etymology. Oxford University Press. pp. 14, 489. ISBN 0-19-283098-8. 
  4. ^ ἀμφί, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  5. ^ Liste antiker Amphitheater (în germană),  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Amfiteatru