Alex Calancea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alex CALANCEA
Alex Calancea

Alex Calancea (numele de scenă al lui Alexandrin Calancea[1]; n. 4 ianuarie 1977, Movileni, raionul Glodeni, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească) este un producător, compozitor, orchestrator, chitarist bas și lector din Republica Moldova.

Activitate artistică[modificare | modificare sursă]

După absolvirea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău a fost angajat ca lector de chitară bas la aceeași instituție si a făcut primele turnee, în calitate de basist, în Europa și Asia cu un proiect de jazz fusion. A continuat ca basist al artistului Dan Balan, abordând genul pop rock; a avut colaborări cu producători din Los Angeles, printre care și Jack Jaseph Puig.

Întors din SUA în Republica Moldova, și-a creat propria formație în 2008, „Alex Calancea Band”[1]. A organizat concertele „Amintire de iubire”, „Alex Calancea și prietenii” și a produs filmul documentar „Bucurie de Noroc la Orizont de Plai”, o istorie a muzicii basarabene din anii 1940-1998.

După această etapă, inspirat de folclorul autentic din Republica Moldova, a colaborat cu Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii”, Orchestra Fraților Advahov și alte orchestre simfonice din Moldova și România.

La sfârșitul anului 2017 a înființat proiectul „Lupii lui Calancea”, bazat pe motivele, baladele și poveștile haiduciei, pe ritmuri contemporane care fuzionează cu elemente de folclor.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Primul album al Lupilor a fost lansat în 2017 și se numește Inimă Sălbatică. Include compoziții proprii cu melodii trap, folk și rock.

În anul 2018 a fost lansat albumul Basul Capricios.

Alex Calancea și Surorile Osoianu la Gala premiilor VIP Magazin

În anul 2021, Lupii lui Calancea au inițiat o colaborare cu Surorile Osoianu, înregistrând 12 cântece.

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

În anul 2017, Alex Calancea a fost distins cu trofeul „Omul Anului” la categoria „Muzică” de către revista VIP Magazin.[2]

În 2018, la Gala Jazzului Românesc, Calancea a fost premiat la categoriile:[3]

  • Trupa anului – Alex Calancea Band
  • Albumul anului – Basul Capricios
  • Muzicianul anului – Alex Calancea

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Alex Calancea Band discography - RYM/Sonemic”, Rate Your Music, accesat în  
  2. ^ Ion, Eugenia (). „Alex Calancea - Omul Anului 2021 - VIP Magazin”. Accesat în . 
  3. ^ „Gala Jazzului Românesc: Trupa din R. Moldova, cu 3 premii”. stiri.md. Accesat în .