Agnes Blaikie (navă)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Agnes Blaikie a fost o navă comercială cu vele de 381 tone, închiriată de guvernul britanic în timpul războiului Crimeii pentru livrarea de mărfuri și echipament militar în armată care avea baza în Balaclava, Crimeea. Nava a fost probabil numită în onoarea soției lui Sir Thomas Blaikie, lord Provost of Aberdeen.

Nava a fost înmatriculată pentru prima dată în Aberdeen în 1841, la Aberdeen Line și deținută de George Thompson Jr.
Prima călătorie a efectuat-o în portul Santiago de Cuba, Cuba. În 1849 a fost înregistrată în Swansea, Țara Galilor, la firma W. Jenkins and Company, iar la data de 30 iunie 1852 a fost cumparată de John Crow Richardson. Nava și-a schimbat din nou proprietarul pe 5 februarie 1853, fiind cumparată de Henry Dobson din Bristol, și în final în 1855 este înregistrată la Londra.

Agnes Blaikie a navigat dinspre Tamisa pe 22 ianuarie 1855 cu o încărcătură constând din 180 de tone de ghiulele și 250 de tone de cărbune. La 5 mai 1855 după o coliziune cu vaporul cu zbaturi HMS Medina s-a scufundat în apropiere de Balaclava. Întregul echipaj a fost salvat, cu excepția ofițerului de cart de la bordul Medina care s-ar fi sinucis imediat după coliziune.[1]

Epava navei Agnes Blaikie a fost descoperită în anul 2003 de echipe de scafandri utilizînd sonare și identificată cu precizie în anul 2006, la dâncimea de 86 metri, la sud de Sevastopol.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]