Începutul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Inception-wordmark.svg

Începutul (în engleză Inception) este un film epic american din categoria științifico-fantastic/acțiune apărut în 2010 și care a fost scris, produs și regizat de Christopher Nolan. Din distribuție fac parte Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page, Tom Hardy, Cillian Murphy, Tom Berenger și Michael Caine. DiCaprio joacă rolul lui Dom Cobb, un spion care extrage informații din subconștientul victimelor sale în timp ce acestea visează. Neavând posibilitatea de a-și vizita copii, lui Cobb i se oferă șansa de a-și recăpăta vechea viață în schimbul unei ultime misiuni: realizarea unei inserții (inception), plantarea unei idei în mintea competitorului clientului său.

Deși primele idei pentru film au apărut încă din 2001, Nolan a simțit nevoia să capete mai multă experiență cu filme la scară mare realizând astfel Batman Begins, Prestigiu și Cavalerul negru. Nolan a petrecut șase luni cizelând scenariul pentru Începutul înainte de a fi căpătat de Warner Bros. în februarie 2009. S-a filmat în șase țări și patru continente începând pe 19 iunie 2009 cu Tokyo și sfârșind la finele lui noiembrie al aceluiași an în Canada. Compozitorul Hans Zimmer a realizat muzica filmului utilizând și fragmente din cântecul "Non, je ne regrete rien" al lui Edith Piaf.

Începutul a beneficiat de un buget de 160 de milioane $, cost împărțit între Warner Bros. și Legendary Pictures. Filmul a avut premiera la Londra pe 8 iulie 2010 și a fost lansat atât în cinematografe convenționale cât și IMAX la data de 14 iulie 2010. Fiind un succes de critică, pelicula a avut încasări de 21 de milioane $ în prima zi și 62,7 miliane $ în primul weekend.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Actorii la premiera filmului în iulie 2010. De la stânga la dreapta: Cillian Murphy, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Ken Watanabe, Michael Caine, și Leonardo DiCaprio.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Începutul