Iolanda de Courtenay

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Yolanda de Courtenay)
Iolanda de Courtenay
Date personale
Născută1197 Modificați la Wikidata
Courtenay, Centre-Val de Loire, Franța Modificați la Wikidata
Decedată1233 (36 de ani) Modificați la Wikidata
Esztergom, Regatul Ungariei, Ungaria Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăMănăstirea Igriș Modificați la Wikidata
PărințiPetru al II-lea de Courtenay
Yolanda de Flandra Modificați la Wikidata
Frați și suroriElisabeta de Courtenay
Maria de Courtenay
Inés de Courtenay[*][[Inés de Courtenay ((1202-1247))|​]]
Mathilde von Courtenay[*][[Mathilde von Courtenay (French noble)|​]]
Margareta de Namur
Henric al II-lea de Namur
Filip al II-lea de Namur
Balduin al II-lea de Constantinopol
Robert I de Courtenay Modificați la Wikidata
Căsătorită cuAndrei al II-lea al Ungariei[1] Modificați la Wikidata
CopiiIolanda a Ungariei[*][1] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriregină consoartă
Familie nobiliarămaison de Courtenay[*][[maison de Courtenay (two noble families, one French and one English; descendants of Athon, Seigneur de Courtenay)|​]]

Iolanda de Courtenay (n. 1197, Courtenay, Centre-Val de Loire, Franța – d. 1233, Esztergom, Regatul Ungariei, Ungaria) a fost fiica împăratului latin de Constantinopol Petru al II-lea de Courtenay și a Iolandei de Flandra, apoi regină a Ungariei[2], ca a doua soție a regelui Andrei al II-lea.

Fiică a împăratului latin de Constantinopol Petru al II-lea, Iolanda s-a căsătorit cu regele Andrei al II-lea al Ungariei, a cărui primă soție, Gertrude fusese asasinată de către unii conjurați în 1213. Căsătoria cu monarhul Ungariei s-a realizat ca urmare a medierii unchiului Iolandei, împăratul de Constantinopol Henric I.

Căsătoria a fost celebrat în februarie 1215 în Alba Regală (Székesfehérvár), iar arhipeiscopul Ioan de Strigoniu a încoronat-o ca regină a Ungariei. Cu toate acestea, arhiepiscopul Robert de Veszprém a trimis o plângere către papa Inocențiu al III-lea, dat fiind că încoronarea reginelor consorte ale Ungariei era prin tradiție un apanaj al Bisericii din Veszprém. Papa a trimis un legat în Ungaria pentru a investiga chestiunea, care a confirmat privilegiul scaunului din Veszprém.

Ca urmare a încetării din viață a unchiului Iolandei, împăratul Henric I de Constantinopol, regele Andrei a pus la cale achiziționarea de către sine a coroanei imperiale, însă baronii din Constantinopol l-au proclamat pe tatăl Iolandei, Petru al II-lea de Courtenay.

Yolanda a păstrat relații bune cu copiii din prima căsătorie a soțului său. A încetat din viață înaintea soțului ei (care a mai trăit încă doi ani) și a fost înmormântată în abația cisterciană Igriș, aflată azi pe teritoriul comunei Sânpetru Mare, județul Timiș.

Din căsătoria Yolandei cu regele Andrei al II-lea a rezultat un singur copil, Yolanda (n. cca. 121512 octombrie 1251), soția regelui Iacob I al Aragonului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Kindred Britain 
  2. ^ Magyar Életrajzi Lexikon, mek.niif.hu 

Surse[modificare | modificare sursă]

  • István Soltész, Árpád-házi királynék, 1999.
  • Gyula Kristó și Ferenc Makk, Az Árpád-ház uralkodói, 1996.