Yolanda de Courtenay

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Yolanda de Courtenay (n. cca. 1200–d. 1233) a fost fiică a împăraților latini de Constantinopol Petru al II-lea de Courtenay și Yolanda de Flandra, apoi și regină a Ungariei[1], ca a doua soție a regelui Andrei al II-lea.

Fiică a împăratului latin de Constantinopol Petru al II-lea, Yolanda s-a căsătorit cu regele Andrei al II-lea al Ungariei, a cărui primă soție, Gertrude fusese asasinată de către unii conjurați în 1213. Căsătoria cu monarhul Ungariei s-a realizat ca urmare a medierii unchiului Yolandei, împăratul de Constantinopol Henric I.

Căsătoria a fost celebrat în februarie 1215 în Alba Regală (Székesfehérvár), iar arhipeiscopul Ioan de Strigoniu a încoronat-o ca regină a Ungariei. Cu toate acestea, arhiepiscopul Robert de Veszprém a trimis o plângere către papa Inocențiu al III-lea, dat fiind că încoronarea reginelor consorte ale Ungariei era prin tradiție un apanaj al bisericii din Veszprém. Papa a trimis un legat în Ungaria pentru a investiga chestiunea, care a confirmat privilegiul scaunului din Veszprém.

Ca urmare a încetării din viață a unchiului Yolandei, împăratul Henric I de Constantinopol, regele Andrei a pus la cale achiziționarea de către sine a coroanei imperiale, însă baronii din Constantinopol l-au proclamat pe tatăl Yolandei, Petru al II-lea de Courtenay.

Yolanda a păstrat relații bune cu copiii din prima căsătorie a soțului său. A încetat din viață înaintea soțului ei (care a mai trăit încă doi ani) și a fost înmormântată în abația cisterciană Igriș, aflată azi pe teritoriul comunei Sânpetru Mare, județul Timiș.

Din căsătoria Yolandei cu regele Andrei al II-lea a rezultat un singur copil, Yolanda (n. cca. 121512 octombrie 1251), soția regelui Iacob I al Aragonului.

Note[modificare | modificare sursă]

Surse[modificare | modificare sursă]

  • István Soltész, Árpád-házi királynék, 1999.
  • Gyula Kristó și Ferenc Makk, Az Árpád-ház uralkodói, 1996.