Petru al II-lea de Courtenay

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Petru al II-lea de Courtenay
Date personale
Născutanii 1150 Modificați la Wikidata
Decedat1219 (64 de ani) Modificați la Wikidata
Epir, Grecia Modificați la Wikidata
PărințiPetru I de Courtenay
Elisabeth de Courtenay[*][[Elisabeth de Courtenay ((1127-1205))|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriAlice of Courtenay[*][[Alice of Courtenay (French noblewoman of the House of Courtenay)|​]]
Robert Ier de Courtenay-Champignelles[*][[Robert Ier de Courtenay-Champignelles (politician francez)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuYolanda de Flandra (din )
Agnes I, Countess of Nevers[*][[Agnes I, Countess of Nevers (politician (1170-1193))|​]] () Modificați la Wikidata
CopiiFilip al II-lea de Namur
Robert I de Courtenay
Henric al II-lea de Namur
Balduin al II-lea de Constantinopol
Margareta de Namur
Elisabeta de Courtenay
Iolanda de Courtenay
Maria de Courtenay
Mathilde von Courtenay[*][[Mathilde von Courtenay (French noble)|​]]
Inés de Courtenay[*][[Inés de Courtenay ((1202-1247))|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata

Petru al II-lea de Courtenay (în limba franceză Pierre de Courtenay) (d. 1219) a fost împărat al Imperiului Latin de Constantinopol în 1216-1217.

Petru al II-lea a fost fiul lui Petru I de Courtenay (d. 1183), fiul cel mai tânăr al regelui Ludovic al VI-lea al Franței și al celei de a doua soții a acestuia, regina Adélaide de Maurienne. Mama lui Petru al II-lea a fost Elisabeth de Courtenay.

Petru al II-lea a fost căsătorit prima dată cu Agnes I de Nevers, prin intermediul căreia a intrat în posesia a trei comitate: Nevers, Auxerre și Tonnerre. A doua sa soție a fost Yolanda de Flandra (d. 1219), sora primilor doi împărați latini de Constantinopol, Balduin I și Henric I.

El a mai participat la o cruciadă, Cruciada a treia, când l-a însoțit pe vărul său, regele Filip August al Franței, în 1190. Ulterior, va lua parte, alături de fratele său Robert, și la Cruciada Albigensiană în anii 1209 și 1211, contribuind la asediul cetății Lavaur. Mai tîrziu, va participa la bătălia de la Bouvines din 1214.

Imperiul Latin de Constantinopol[modificare | modificare sursă]

Atunci când cumnatul său, împăratul Henric I de Constantinopol, a murit în 1216 fără a avea moștenitori legali, Petru al II-lea de Courtenay a fost ales ca împărat și, însoțit de o mică armată, s-a îmbarcat din Franța pentru a intra în posesia moștenirii. Consacrat ca împărat al Constantinopolului la Roma de către papa Honoriu al III-lea, într-o biserică din afara zidurilor (San Lorenzo fuori le Mura) la 9 aprilie 1217, a luat cu împrumut de la venețieni câteva vase, sub promisiunea de a cuceri pentru aceștia orașul Durazzo din Albania. Acțiunea sa a eșuat însă, drept pentru care a decis să își continue călătoria către Constantinopol pe uscat. Pe drum însă, a fost atacat de către despotul Epirului, Theodor Comnen Dukas, și, după un prizonierat de doi ani, s-a stins din viață, fără să apuce să guverneze direct Imperiul nici măcar o zi. În perioada absenței sale, Imperiul Latin de Constantinopol a fost condus de facto de către soția sa, Yolanda. Tronul imperial va trece ulteror în mâinile a doi dintre fiii săi, Robert I (1219-1228) și Balduin al II-lea 1228-1261).

Urmași[modificare | modificare sursă]

De la prima sa soție, Agnes de Nevers, Petru al II-lea de Courtenay a avut un singur copil, Matilda I, contesă de Nevers.

De la Yolanda de Flandra, a avut 10 urmași:

Note[modificare | modificare sursă]