Yesterday (film din 2019)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Yesterday
RatingRating.gif
Titlu originalYesterday
Genfilm muzical[1]
film de comedie[1]
dramă[1]
alternate history film[*][[alternate history film (film genre)|​]]  Modificați la Wikidata
RegizorDanny Boyle[1]  Modificați la Wikidata
ScenaristRichard Curtis[1]  Modificați la Wikidata
ProducătorRichard Curtis[1]
Eric Fellner[*][[Eric Fellner (producător de film britanic)|​]][1]
Tim Bevan[*][[Tim Bevan (producător de film neozeelandez)|​]][1]
Danny Boyle[1]
Bernard Bellew[*][[Bernard Bellew (film producer)|​]][1]
Liza Chasin[*][[Liza Chasin (producătoare de film americană)|​]][1]  Modificați la Wikidata
DistribuitorUniversal Studios
UIP-Dunafilm[*][[UIP-Dunafilm (Hungarian film distributor)|​]][2]  Modificați la Wikidata
Studio Working Title Films[*][[Working Title Films (British film production company)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Director de imagineChristopher Ross[*]  Modificați la Wikidata
Montaj Jon Harris[*][[Jon Harris (British film director and film editor)|​]]  Modificați la Wikidata
Muzica Daniel Pemberton[*][[Daniel Pemberton (English film and TV composer)|​]][1]  Modificați la Wikidata
DistribuțieHimesh Patel[1]
Lily James[1]
Kate McKinnon[*][1]
Ed Sheeran[1]
Joel Fry[*][1]
Alex Arnold[*][[Alex Arnold (English actor)|​]][1]
Lamorne Morris[*][[Lamorne Morris (actor american)|​]][1]
James Corden[1]
Meera Syal[*][[Meera Syal (English author and actress)|​]][1]
Ana de Armas[1]
Sophia Di Martino[*][[Sophia Di Martino (actriță britanică)|​]][1]
Camille Chen[*][[Camille Chen (actriță americană)|​]][1]
Ellise Chappell[*][[Ellise Chappell (English actress)|​]][1]
Mariana Timofeevna Spivak[*][[Mariana Timofeevna Spivak (actriță rusă)|​]][1]
Harry Michell[*][[Harry Michell (actor britanic)|​]][1]
Vincent Franklin[*][[Vincent Franklin (actor britanic)|​]][1]
...încă 10  Modificați la Wikidata
Premiera
[1]


[2]  Modificați la Wikidata
Durata116 min.  Modificați la Wikidata
ȚaraRegatul Unit  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiMoscova  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
Website oficialhttps://www.yesterdaymovie.com/  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
CineMagia
AlloCiné
Metacritic
Elonet
Scope
Česko-Slovenská filmová databáze
Kinopoisk
The Movie Database
Cineplex
PORT.hu

Yesterday este un film de comedie romantică din 2019 regizat de Danny Boyle și scris de Richard Curtis, bazat pe o poveste de Jack Barth și Curtis[3] [4]. În rolul principal joacă pe Himesh Patel în rolul interpretului muzical Jack Malik, care, după un accident, devine singura persoană care își amintește de Beatles și devine celebru după ce publică melodiile lor ca ale sale. În film mai joacă și Lily James, ca prietenă din copilărie și interesul amoros al protagonistului, Kate McKinnon rolul de manager și Ed Sheeran ca o versiune fictivă a lui însuși.

Proiectul a fost anunțat în martie 2018. Filmările au început luna următoare în Anglia, în special în Norfolk și Halesworth în Suffolk. Filmări au avut loc și pe Stadionul Wembley, Stadionul MIllennium și în Los Angeles. Cineaștii au plătit 10 milioane de dolari pentru drepturile de utilizare a muzicii Beatles. Deși niciunul dintre Beatles nu a fost implicat, Boyle a primit aprobarea proiectului de la aceștia și de la familiile lor.

Yesterday a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Tribeca pe 4 mai 2019 și a fost lansat în Marea Britanie și Statele Unite pe 28 iunie 2019 de Universal Pictures[5]. Filmul a încasat 151 de milioane de dolari la nivel mondial la un buget de producție de 26 de milioane de dolari și a primit recenzii în general pozitive din partea criticilor, cu elogii pentru premisă, spectacolele și secvențele muzicale, dar criticat pentru familiaritate și pentru că nu a dus mai departe conceptul.

Sinopsis[modificare | modificare sursă]

Jack Malik este un cântăreț din Lowestoft. Managerul și prietena sa din copilărie, Ellie Appleton, îl încurajează să nu renunțe la visele sale. După o reprezentație dezamăgitoare la un festival de muzică, Jack este lovit de un autobuz în timpul unei pene de curent globale. Când își revine, prietenii lui îl întâmpină acasă cu o petrecere și Ellie îi oferă o nouă chitară. Cântă „Yesterday” pentru prietenii săi, care se îndrăgostesc de piesă și, spre uimirea lui, descoperă că aceștia nu au auzit niciodată de Beatles. După câteva cercetări, realizează că trupa nu a existat niciodată și doar el își amintește de grup. Jack începe să interpreteze melodiile lor, spunând că sunt ale lui.

De-a lungul filmului, Jack își dă seama că alte câteva elemente din cultura pop au dispărut împreună cu Beatles: Coca-Cola, seria Harry Potter, trupa Oasis și țigările.

Ellie îl face pe Jack să înregistreze un demo cu un producător local de muzică. În urma unui spectacol la televiziunea locală, Jack este invitat de vedeta pop Ed Sheeran să joace în deschidere la Moscova. Ellie refuză să i se alăture, spunând că trebuie să lucreze la slujba ei zi ca învățătoare, așa că Jack călătorește cu prietenul său Rocky în loc. După concert, Sheeran îl provoacă pe Jack la un duel de scriere a cântecelor. După ce aude „The Long and Winding Road” al lui Jack, acceptă cu grație înfrângerea, numindu-se Salieri în comparație cu Mozart al lui Jack. În Los Angeles, agentul nemilos al lui Sheeran, Debra Hammer, îl aduce în compania ei și organizează ca acesta să devină faimos la nivel mondial.

La petrecerea de plecare a lui Jack, Ellie mărturisește că ea a fost întotdeauna îndrăgostită de el. Jack se întoarce în Los Angeles și începe să înregistreze albumul la EastWest Studios, dar nu are toate versurile pentru melodii. În speranța de a declanșa amintiri prin asociere, Jack merge în orașul natal al Beatles, Liverpool, vizitând repere precum Strawberry Field, Penny Lane și mormântul lui Eleanor Rigby. Ellie i se alătură în Liverpool, unde petrec o seară împreună și se sărută, dar Ellie îi spune că nu este interesată de o aventură de o noapte. A doua zi dimineață, Jack și Rocky o urmăresc pe Ellie până la gară, unde aceasta îl felicită pe Jack, dar îi spune că nu poate face parte din viața lui de celebritate. Jack se întoarce în Los Angeles, înfrânt.

Casa de discuri se pregătește pentru lansarea albumului de debut al lui Jack. Producătorii resping titlurile sale sugerate, preluate din înregistrările Beatles și numesc albumul One Man Only, promovându-l ca artist solo. Jack îi convinge să lanseze albumul cu un concert pe acoperiș în Gorleston-on-Sea. În culise, doi fani se apropie de el și îi spun că știu că a plagiat piesele, dar îi mulțumesc oricum, temându-se că muzica Beatles a dispărut pentru totdeauna. Îi dau adresa lui John Lennon, care acum este bătrân, ferit de lumina reflectoarelor. Jack îl întreabă pe Lennon dacă a dus o viață de succes, iar Lennon îi răspunde că a trăit fericit alături de soția sa. Îl sfătuiește pe Jack să meargă după persoana pe care o iubește și să spună mereu adevărul.

Sheeran organizează un concert al lui Jack pe Stadionul Wembley. Jack mărturisește mulțimii că a plagiat muzica și că o iubește pe Ellie, iar Rocky încarcă melodiile gratuit pe internet, sabotând lansarea albumului. Jack și Ellie se căsătoresc și au o familie împreună, iar Jack devine profesor de muzică.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Filmările au început pe 21 aprilie 2018, cu producția în Regatul Unit începând pe 26 aprilie 2018, cu scene filmate în Suffolk în Halesworth, Dunwich, Shingle Street, Latitude Festival și Clacton-on-Sea, Essex[7]. Un apel de casting a fost emis pentru actori extra în scenele nocturne, filmate imediat după cele patru concerte consecutive ale lui Sheeran pe Millennium Stadium din Cardiff, Țara Galilor, în mai 2018[8]. Alți 5.000 de actori extra au apărut în scene de pe plaja Gorleston-on-Sea din Norfolk în iunie 2018[9]. Stadionul Wembley a fost folosit și pentru filmarea unei scene de concert[10]. Filmările au avut loc și în Liverpool, folosind Penny Lane, Aeroportul John Lennon din Liverpool, Stația Lime Street și Tunelul Queensway[11].

În februarie 2019, a fost anunțat că titlul filmului va fi Yesterday[12]. Se estimează că, pentru a obține drepturile pentru ca melodiile Beatles să fie prezentate în film, costul a fost de aproximativ 10 milioane de dolari, drepturile asupra muzicii lor fiind deținute de Apple Records și Sony / ATV Music Publishing[13]. Scenele cu de Armas, care a jucat rolul unui alt interes amoros al lui Jack, au fost tăiate pentru că publicul de test a opinat că îl fac pe Jack mai puțin simpatic[14].

Lansare[modificare | modificare sursă]

Filmul trebuia inițial lansat pe 13 septembrie 2019, dar a fost mutat cu câteva luni mai devreme până pe 28 iunie, în mare parte deoarece, din cauza unui proces de drepturi de autor depus de Paul McCartney, drepturile Sony Music asupra unora dintre melodiile Beatles utilizate în film urmau să îi revină șui McCartney până în toamna anului 2019[15]. A avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Tribeca pe 4 mai 2019[16]. O premieră locală a filmului a avut loc la cinematograful Palatului Gorleston pe 21 iunie 2019[17].

Marketing[modificare | modificare sursă]

Primul trailer oficial al filmului a fost lansat pe 12 februarie 2019.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad AlloCiné, accesat în  
 2. ^ a b http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ Itzkoff, Dave (). „The Long and Winding Road to 'Yesterday,' a Film Full of Beatles Music”. The New York Times. Accesat în . 
 4. ^ Grater, Tom (). „The story behind Beatles film 'Yesterday': Richard Curtis, Danny Boyle, Working Title and a rising UK producer”. Screen Daily. Accesat în . 
 5. ^ McClintock, Pamela (). „Danny Boyle's Lily James-Kate McKinnon Comedy Lands Fall 2019 Release”. Hollywood Reporter. Accesat în . 
 6. ^ Orquiola, John (). „Who Plays [SPOILER] In Yesterday?”. Screen Rant. Accesat în . 
 7. ^ Wilkin, Chris (). „Danny Boyle's new Beatles musical was being filmed in north Essex”. Daily Gazette. Accesat în . 
 8. ^ Bevan, Nathan (). „Ed Sheeran is rumoured to be in Danny Boyle's new film”. WalesOnline. Accesat în . 
 9. ^ Ryder, Alistair (). „Danny Boyle and Richard Curtis are looking for extras in Cambridgeshire”. CambridgeshireLive. Accesat în . 
 10. ^ Mottram, James (). „The Big Interview: Danny Boyle”. Picturehouse. Accesat în . 
 11. ^ Hughes, Lorna (). „You can't make a film about The Beatles without going to Liverpool”. Liverpool Echo. Accesat în . 
 12. ^ „In The Pipeline: First Trailer For Danny Boyle & Writer Richard Curtis's Yesterday Ready & Arriving Very Soon”. Trailer Track. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 13. ^ Kielty, Martin (). „Danny Boyle Feared 'Yesterday' Movie Might Upset the Beatles”. Ultimate Classic Rock. Accesat în . 
 14. ^ Reyes, Mike (). „Yesterday Cut An Entire Character From The Film That Would Have Changed The Plot”. CinemaBlend. Accesat în . 
 15. ^ D'Alessandro, Anthony (). „Danny Boyle-Richard Curtis Musical Comedy Tunes Up For Summer 2019 Release – Update”. Deadline Hollywood. Accesat în . 
 16. ^ Hayes, Dade (). „Tribeca Slots Danny Boyle's 'Yesterday' As Closing-Night Film, Galas For Trey Anastasio Doc, 'Apocalypse Now,' 'Say Anything …'. Deadline Hollywood. Accesat în . 
 17. ^ Steward, Michael (). „Ed Sheeran attends Gorleston premiere of Beatles-inspired film Yesterday”. East Anglian Daily Times. Accesat în .