Sari la conținut

Oasis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Oasis

Solistul Liam Gallagher și chitaristul Noel Gallagher în San Diego, California (18 septembrie 2005)
Date personale
OrigineManchester, Anglia
Gen muzicalRock, Britpop, alternative rock
Data formării  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1991–2009
Case de discuriCreation, Epic, Columbia, Sony Music, Big Brother, Reprise
Colaborare cuThe Rain, Beady Eye, Ride, Heavy Stereo, Hurricane No. 1, Noel Gallagher's High Flying Birds
PremiiBrit Award for British Breakthrough Act[*][[Brit Award for British Breakthrough Act (prize of Brit Awards)|​]] ()
MTV Europe Music Award for Best Group[*][[MTV Europe Music Award for Best Group (class of award by MTV)|​]] ()
MTV Europe Music Award for Best Rock[*][[MTV Europe Music Award for Best Rock (MTV Europe Music Awards)|​]] ()  Modificați la Wikidata
Membri
Liam Gallagher
Noel Gallagher
Tony McCarroll
Paul Arthurs
Paul McGuigan
Alan White[*][[Alan White (English drummer; b. 1972)|​]]
Andy Bell
Gem Archer
Chris Sharrock[*][[Chris Sharrock (British drummer)|​]]  Modificați la Wikidata
Foști membri
Liam Gallagher
Paul "Guigsy" McGuigan
Paul "Bonehead" Arthurs
Tony McCarroll
Noel Gallagher
Alan White
Gem Archer
Andy Bell
Discografie
Listă completăOasis discography[*][[Oasis discography (Wikimedia band discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Oasis a fost o formație engleză de muzică rock, fondată în Manchester în 1991. Dezvoltată dintr-o formație predecesoare, "The Rain", trupa a fost fondată de către Liam Gallagher (voce), Paul Arthurs (chitară), Paul McGuigan (chitară bas) și Tony McCarroll (tobe), cărora li s-a alăturat imediat fratele mai mare al lui Liam, Noel Gallagher (chitară și voce). Oasis a vândut peste 60 de milioane de înregistrări în toată lumea, au avut opt piese numărul unu în topurile din UK și au câștigat cincisprezece Premii NME, cinci premii BRIT Awards, nouă premii Q Awards și patru premii MTV Europe Music Awards. În februarie 2007, Oasis a primit un premiu BRIT Awars pentru contribuția extraordinară adusă muzicii. Frații Gallagher sunt principalii compozitori ai trupei și singurii membri care nu au fost schimbați. Trupa a fost completată de către chitaristul Gem Archer, basistul Andy Bell și bateristul neoficial, Chris Sharrock.

Trupa s-a dezvoltat inițial cântând în rețeaua de cluburi din Manchester. Au semnat un contract la compania independentă de înregistrări Creation Records și au lansat în 1994 albumul lor de debut Definitely Maybe. Anul următor, trupa a înregistrat (What's the Story) Morning Glory (1995) altăuri de noul baterist Alan White, în același timp cu desfășurarea rivalităților față de semenii lor din topuri, trupa Blur. Frații Gallagher apăreau adesea în ziarele tabloid datorită disputelor lor și a stilului de viață agitat. În apogeul faimei lor, Oasis a lansat cel de-al treilea album, Be Here Now (1997), care a fost cel mai rapid vândut album din UK, dar care nu a mai fost vândut așa de bine după ceva timp. Trupa și-a pierdut doi vechi membrii, pe Paul McGuigan și pe Paul Arthurs și au văzut o serioasă decădere în popularitatea lor internațională între înregistrarea și lansarea albumelor Standing on the Shoulder of Giants (2000) și Heathen Chemistry (2002). În 2004 trupei i s-a alăturat bateristul de la The Who - Zak Starkey, înlocuindu-l pe Alan White, și formația a cunoscut o ”renaștere” în materie de succes și popularitate prin noul album Don't Believe the Truth (2005).[1]

La sfârșitul lui august 2009, Noel Gallagher și-a anunțat retragerea din trupă. Deși nici un comunicat oficial nu a fost publicat de la despărțire până acum, Liam Gallagher a declarat într-un interviu pentru The Times că "Oasis nu mai există", dar mai târziu a spus că membrii rămași vor continua să înregistreze împreună, posibil păstrându-și numele de Oasis. În decembrie 2009, prezumtivul nou nume era Oasis 2.0, însă, în februarie 2010, Liam a confirmat că numele noii trupe nu va mai fi Oasis.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Formația și primii ani: 1991-1994[modificare | modificare sursă]

Oasis a evoluat dintr-o trupă numită The Rain, compusă din Paul McGuigan (chitară bas), Paul "Bonehead" Arthurs (chitară), Tony McCarroll (tobe) și Chris Hutton (voce). Nesatisfăcut de Hutton, Arthurs l-a audiționat pe Liam Gallagher ca înlocuitor. Liam a sugerat ca numele trupei să se schimbe în Oasis. Această schimbare a fost inspirată de un poster pentru turneul Inspiral Carpets pe care frații Gallagher îl aveau în dormitor. Una dintre străzile enumerate pe poster era Oasis Leisure Centre din Swidon. Oasis au cântat pentru prima oară în August 1991, la clubul Broadwalk din Manchester. Noel Gallagher, care era la drum cu Inspiral Carpets, a mers să își fată fratele mai mic și trupa cântând. Deși Noel Gallagher și prietenii săi nu credeau că Oasis cânta prea grozav, el s-a gândit să lanseze o serie de melodii scrise de el de-a lungul timpului prin intermediul trupei fratelui său.

Noel a abordat grupul despre posibilitatea ca el să devină compozitor și lider, plănuindu-și să de-a lovitura și să aibă succes comercial. "Avea o mulțime de lucruri scrise", își amintește Arhturs. "Când ni s-a alăturat, eram o trupă care făcea zgomot cu patru acorduri. Brusc, erau mult mai multe idei." Sub influența lui Noel Gallagher, Oasis și-au asumat o nouă abordare muzicală, bazată pe simplitate; Arthurs și McGuigan erau restricționați să cânte doar corzi libere și note bas esențiale, iar McCarroll să cânte ritmuri fundamentale, și amplificatoarele trupei au fost pornite pentru a crea distorsiuni. Oasis a creat un sunet "atât de lipsit de finețe și complexitate că suna aproape de neoprit".

După aproape un an de show-uri live, repetiții și înregistrări pentru o demonstrație așa cum trebuie, trupa a dat lovitura în mai 1993, când au fost luați în vizor de co-proprietarul Creation Records Alan McGee. Oasis au fost invitați să cânte la clubul King Tut's Wah Wah Hut din Glasgow, Scoția de către trupa numită Sister Lovers, care a împărțit cu ei sălile de repetiții. Oasis, alături de un grup de prieteni, au făcut rost de bani să închirieze o dubă și facă călătoria de șase ore până la Glasgow. Când au ajuns, nu au fost lăsați să intre în club deoarece nu erau în programul din acea seară, ceea ce a determinat trupa să își facă intrarea cu forța (deși atât trupa cât și Alan McGee au dat declarații contrarii despre cum au reușit să intre în club în acea noapte). Au cântat în deschidere și l-au impresionat pe McGee, care era acolo în acea noapte pentru a-i vedea pe 18 Wheeler, una din trupele cu care colabora. McGee a fost atât de impresionat de ceea ce a văzut încât a semnat cu Oasis un contract pentru Creation peste patru zile. În ciuda problemelor cu un contract American, Oasis au semnat un contract cu Sony, care i-a oferit lui Creation licența pentru UK.

Lupta de la Britpop și apogeul faimei: 1995-1998[modificare | modificare sursă]

Schimbări și decădere în popularitate: 1999-2000[modificare | modificare sursă]

Ani tranziționali: 2001-2004[modificare | modificare sursă]

Renașterea popularității: 2005-2007[modificare | modificare sursă]

Dig Out Your Soul și plecarea lui Noel Gallagher: 2008-2009[modificare | modificare sursă]

Influențe[modificare | modificare sursă]

Mulți artiști și formații au citat Oasis ca influență sau inspirație, printre care The Killers,[2] Arctic Monkeys,[3] The Enemy, Elliott Smith, Lily Allen, Maroon 5, The View, Hurts, Coldplay,[4] The Strokes, The Coral,[5] Ryan Adams, The Kooks,[6] The Rifles,[7] The Pigeon Detectives,[8] Keane și Kasabian.[9][10]

Membrii formației[modificare | modificare sursă]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de studio

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Oasis top best British album poll”. BBC News. . Accesat în . 
 2. ^ In depth: killers rising, Mike Kalil, Review Journal 18 September 2005
 3. ^ „Arctic Monkeys' Alex Turner: 'We used to pretend to be Oasis in school assembly'. Nme.Com. . Accesat în . 
 4. ^ Andrew Leahey Coldplay Allmusic. Retrieved 8 December 2011
 5. ^ „The Coral's official Myspace”. Myspace.com. Accesat în . 
 6. ^ „Ryan Adams compares Oasis to Led Zeppelin”. 
 7. ^ „The Rifles biography”. Contactmusic.com. Accesat în . 
 8. ^ „The Pigeon Detectives on Myspace”. Myspace.com. Accesat în . 
 9. ^ „Kasabian Swim With Oasis”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 10. ^ „Top 10: most influential albums of all time”. Theyorker.co.uk. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Cohen, Jason (). „The Trouble Boys – Cross the Atlantic With a Hot Record, Two Battling Brothers and Attitude to Spare”. Rolling Stone. pp. 50–52, 104. 
 • Harris, John. Britpop!: Cool Britannia and the Spectacular Demise of English Rock. Da Capo Press, 2004. ISBN 0-306-81367-X
 • Mundy, Chris (). „Ruling Asses – Oasis have conquered America, and they won't shut up about it”. Rolling Stone. pp. 32–35, 68. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]