Wilhelm Leibl

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Wilhelm Leibl
Leibl Selbstbildnis d Achtzehnjährigen.JPG
Portret realizat de Amedeo Modigliani
Date personale
Nume la naștereWilhelm Maria Hubertus Leibl Modificați la Wikidata
Născut23 octombrie 1844
Köln, Germania
Decedat4 decembrie 1900 (56 de ani)
Würzburg, Germania
Înmormântat Hauptfriedhof Würzburg[*][[Hauptfriedhof Würzburg (cultural heritage monument D-6-63-000-329 (0) in Würzburg, Bavaria)|​]] Modificați la Wikidata
Părinți Carl Leibl[*][[Carl Leibl (German musician, conductor, cathedral organist and cathedral conductor)|​]] Modificați la Wikidata
NaționalitateFlag of Germany.svg german
CetățenieFlag of Prussia (1892-1918).svg Regatul Prusiei
Flag of Germany (1867–1918).svg Imperiul German Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
grafician[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticPictură
StudiiAcademia de Arte Frumoase München
PregătireCarl Theodor von Piloty
Mișcare artisticărealism
Influențat deGustave Courbet
A influențat peFriedrich Mieß, Arthur Coulin
Semnătură
Leibl autograph.png

Wilhelm Maria Hubertus Leibl (n. 23 octombrie 1844, Köln - d. 4 decembrie 1900, Würzburg) a fost un pictor german al stilului realist care a excelat în realizarea de portrete precum și scene din viața rurală și a oamenilor de la țară.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Wilhelm Leibl s-a născut la Koln în anul 1844 și la vârsta de 17 ani și-a început studiile de pictură în atelierul pictorului local Hermann Becker. Din anul 1864 este admis la Academia de Arte Frumoase din München unde studiază împreună cu alți viitori mari artiști ai epocii, cum a fost Carl Theodor von Piloty. Împreună cu pictorii Johann Sperl, Theodor Alt și Rudolf Hirth du Frênes deschide un atelier în anul 1869. În această perioadă îl cunoaște pe Gustave Courbet care vizitează Munchenul unde deschide o serie de expoziții în care-și prezintă publicului opera și tehnica alla prima (direct după natură). În picturile lui Leibl se poate observa admirația artistului pentru vechii maeștrii olandezi. După 1869, Leibl se mută pentru o perioadă de nouă luni la Paris, perioadă în care-l cunoaște pe Édouard Manet.

Leibl a trăit în orașul Munchen până în anul 1873, după care s-a mutat în zona rurală bavareză, la țară. Trăiește printre țărani, ia cunoștință de nevoile și bucuriile lor și realizează lucrări cu scene din viața de zi cu zi a acestora. Stilul său preponderent realist amintește de Hans Holbein. Urmează o serie de peregrinări prin diverse orașe, la Aibling și Kutterling unde lucrările sale capătă un stil nou prin delicatețe și luminozitate.

Wilhelm Leibl picta fără a se folosi de desenarea preliminară a scenelor, el aplica direct culoarea, având o abordare mai degrabă caracteristică impresionismului. Prin stil și felul său de a fi, artistul a fost recunoscut pe timpul vieții lui ca o personalitate proeminentă a unui grup autodenumit Leibl-Kreis (Cercul Leibl) care avea ca membrii pe Carl Schuch, Wilhelm Trübner, Otto Scholderer, și Hans Thoma. Leibl a realizat și gravură într-un stil meticulos, dar prea puțin reprezentativă în opera pe care a lăsat-o în urma sa. Desenele în cărbune au fost concepute în antiteza mereu prezentă dintre umbră și lumină. Leibl a pictat până la finalul vieții lui în Würzburg.

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Wilhelm Leibl

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • de Emil Waldmann: Wilhelm Leibl. Verlag von E. A. Seemann, Leipzig 1921.
  • de Michael Petzet (Hrsg.): Wilhelm Leibl und sein Kreis. Ausstellungskatalog, Lenbachhaus, München, 1974.
  • de Armin Jüngling, Klaus Müller-Brunke: Wilhelm Leibl – Bilderreise durch ein Leben. Mahnert-Lueg, München, 1986, ISBN 3-922170-48-X.
  • de Klaus J. Schönmetzler: Wilhelm Leibl und seine Malerfreunde. Rosenheimer, Rosenheim, 1994, ISBN 3-475-52780-4.
  • de Eberhard Ruhmer: Der Leibl-Kreis und die reine Malerei. Rosenheimer, Rosenheim, 1994, ISBN 3-475-52455-4.
  • de Götz Czymmek, Christian Lenz (Hrsg.): Wilhelm Leibl zum 150 Geburtstag. Ausstellungskatalog, Neue Pinakothek München, Wallraf-Richartz-Museum Köln; Edition Braus, Heidelberg, 1994.
  • de Boris Röhrl: Wilhelm Leibl – Leben und Werk. (Studien zur Kunstgeschichte, Bd. 85), Georg Olms, Hildesheim, Zürich, 1994, ISBN 3-487-09965-9.
  • de Boris Röhrl (Hrsg.): Briefe Wilhelm Leibl 1844 – 1900: Briefe mit historisch-kritischem Kommentar. Georg Olms, Hildesheim, 1996, ISBN 978-3-487-10164-4.
  • de Beate Söntgen: Sehen ist alles – Wilhelm Leibl und die Wahrnehmung des Realismus. Wilhelm Fink, München, 2000, ISBN 3-7705-3433-6.

Note[modificare | modificare sursă]