Wilhelm Heidel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Wilhelm Heidel
Informații generale
Nume complet Wilhelm „Willi” Heidel
Data nașterii 28 februarie 1916(1916-02-28)
Locul nașterii Hermannstadt,
Austro-Ungaria
Data decesului (92 de ani)
Locul decesului Lohhof, Germania
Naționalitate Română, germană
Poreclă Willi
Post Mijlocaș
Număr 10
Cluburi de seniori*
Ani Club
Flag of Romania.svg Hermannstädter TV
Echipa națională
Ani Țară
Flag of Romania.svg România
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului național

Wilhelm „Willi” Heidel (n. , Sibiu, Austro-Ungaria – d. [1]) a fost un handbalist de etnie germană care a jucat pentru echipa națională a României.[2] Heidel a fost component al selecționatei în 11 jucători a României care s-a clasat pe locul al șaselea la Olimpiada din 1936, găzduită de Germania.[3][4] El a jucat în toate cele trei meciuri și a înscris un gol.[2][4]

În Sibiu, Wilhelm Heidel a fost component de bază al clubului Hermannstädter Turnverein(de) (Societatea de Gimnastică Sibiu).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Heidel a început să joace handbal la vârsta de 13 ani, la școala de comerț pe care o frecventa, cu antrenorul Wilhelm Kirschner.[5] În cea mai mare parte a carierei sale el a jucat pentru Hermannstädter Turnverein, club cu care a câștigat de mai multe ori campionatul național.[5] Timp de un an, Heidel a jucat și pentru reprezentativa orașului București. Willi Heidel a fost ambidextru, putând arunca mingea cu ambele mâini.[5]

Handbalistul a luat parte la Al Doilea Război Mondial, unde a luptat pe Frontul de Răsărit. Luat prizonier, el și-a petrecut opt ani în lagăre de pe întinsul Uniunii Sovietice.[5] Reîntors în România, el a continuat să joace handbal până la vârsta de 43 de ani, când s-a retras din activitate. În 1970, Wilhelm Heidel a emigrat în Germania, unde s-a ocupat cu vânzări în domeniul produselor textile până la ieșirea la pensie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.sports-reference.com/olympics/athletes/he/wilhelm-heidel-1.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Wilhelm Heidel la Sports-Reference.com (arhivat la 1 aprilie 2020)
  3. ^ Johann Steiner (). „Olympiateilnehmer Dr. Hans Georg Herzog ist 95” (în germană). Siebenbürgische Zeitung. Accesat în . 
  4. ^ a b „Handball” (PDF). library.la84.org. p. 1068, 1070. Accesat în . 
  5. ^ a b c d Johann Steiner (). „Geschichten rund um den Handball in Siebenbürgen (IX)” (în germană). Siebenbürgische Zeitung. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]