Wikipedia:WMROMD/Cursuri/Brașov 2020/Structura și sursele

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În timpul întâlnirii video din această săptămână am învățat să începem un articol folosind pagina de teste și editorul vizual (EV). Acesta poate fi accesat din pagina de teste apăsând pe legătura „Modificare” (sau „Creare” dacă pagina nu există). Pentru mai multe detalii despre editor consultați ghidul de utilizare (atenție, se află pe alt site, e preferbil să deschideți legătura într-un tab nou). Cei care nu au participat la întâlnire pot obține înregistrarea prin email.

Pentru săptămâna viitoare urmează să stabilim structura și sursele pe baza cărora va fi scris articolul.

Titluri și subtitluri în editorul vizual

Structura generală a unui articol este descrisă în manualul de stil. Manualul e format din mai multe pagini (remarcați în pagina respectivă căsuța albastră din dreapta-sus cu legături către mai multe pagini) unde veti găsi informații despre cum trebuie prezentată informația pe Wikipedia. Vă sfătuiesc să țineți cont de cât mai multe din regulile de acolo, însă în această săptămână ne vom limita la a împărți articolul în secțiuni.

Structura unui articol se poate schimba oricând, de aceea nu trebuie să iasă perfectă de la început. Începeți cu cele mai evidente secțiuni și mai puteți adăuga sau modifica pe parcurs. Pentru ia vă face o idee despre ce secțiuni au articolele asemănătoare cu al dvs. puteți parcurge lista articolelor de calitate și/sau lista articolelor bune din domeniul în care se încadrează și subiectul dvs. și să observați secțiunile folosite.

Cu excepția secțiunilor fixe (care sunt plasate la sfârșitul articolului), celelate titluri sunt la alegerea editorului. Se recomandă să nu lăsați secțiuni goale decât pentru perioade scurte (cât lucrați la articol). Acest lucru este valabil și pentru secțiunile fixe.

Din punct de vedere tehnic, secțiunile se realizează prin titluri și subtitluri puse după introducerea pe care o aveți deja. Introducerea lor se face din toolbar, dând clic pe partea unde scrie „Paragraf”. Va apărea un meniu ca cel din poza din dreapta, de unde alegeți nivelul subtitlului, apoi completați titlul secțiunii. Odată ce apăsați Enter, linia următoare va reveni la formatarea de paragraf normal.

Bibliografie[modificare sursă]

Liste în editorul vizual

Citarea surselor este extrem de importantă pe Wikipedia, ea asigurând respectarea politicii de verificabilitate a articolelor. Pentru aceasta se folosesc note, despre care vom vorbi peste câteva săptămâni. Momentan vom încerca să punem la punct lista de surse de încredere pe care urmează să le folosiți.

În secțiune Bibliografie adăugați o listă cu puncte (din meniu alegeți iconița relevantă, apoi selectați „Listă cu puncte” - vezi poza din stânga). Pe fiecare linie introduceți o singură lucrare care vorbește despre subiectul articolului. Menționați cât mai multe surse - scopul este momentan să vedem cât de bine este acoperit subiectul de surse; dacă până la urmă nu le veți folosi în articol pe toate, le vom separa pe cele nefolosite într-o subsecțiune Lectură suplimentară. Citați sursele cu URL (dacă au) sau până la nivel de pagină (dacă sunt tipărite), autor, titlu, editură, ISBN/ISSN etc.

Puteți folosi orice format de citare doriți, dar fiți consecvenți de-a lungul întregii liste. Există anumite formate ce pot fi folosite și care impun o anumită formă (e.g. {{citat carte}}) dar le vom evita momentan datorită complexității lor.

Tema de săptămâna aceasta constă în 3 sarcini:

  1. Construiți structura articolului dvs.
    • Folosiți secțiunile fixe Note și Biliografie și cel puțin 3 titluri în afara acestora.
    • Puteți adăuga oricâte secțiuni și subsecțiuni considerați necesar. De la 4 secțiuni în sus, la salvarea paginii va apărea automat cuprinsul înaintea primei secțiuni din articol.
    • Structura construită acum nu este bătută în cuie - ea se poate schimba oricând doriți
  2. Introduceți lista de surse pe baza cărora veți scrie articolul
    • Vedeți instrucțiunile mai sus, în secțiunea #Bibliografie
    • Asigurați-vă că sursele folosite sunt de încredere și independente de subiect în accepțiunea Wikipedia. Fiți critici față de surse:
      • asigurați-vă că autorii sunt cunoscuți și experți în domeniu
      • că editura/revista are un mecanism editorial riguros
      • că nu e vorba de surse apropiate de subiect. Materialele scrise de colegi/prieteni/familie, publicații plătite, interviuri etc. sunt considerate neindependente; ele pot fi (eventual) folosite pentru a susține afirmații punctuale din articol dar nu participă la stabilirea notabilității.
  3. Introduceți titlul articolului la care lucrați în lista de articole a acestui curs. Pentru asta va trebui să părăsim un pic editorul vizual.
    • Dați clic pe această legătură
    • În căsuța de editare care apare, înaintea liniei #... introduceți o linie nouă pe care scrieți codul următor: #[[ARTICOL]] ([[Utilizator:NUME/teste|ciornă]]) ~~~~ înlocuind ARTICOL cu titlul articolului care va fi publicat la final (numele personalității despre care scrieți) și NUME cu numele dvs. de utilizator. Cele 4 tilde (~~~~) sunt înlocuite automat cu semnătura dvs. pe Wikipedia. NU le folosiți niciodată în articole.
    • Salvați pagina apăsând pe butonul "Publică modificările" de sub căsuța de editare.