Wikipedia:WMROMD/Cursuri/Argeș 2020/Legături, formate, categorii, alte proiecte

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Articolul scris este aproape gata: are text, surse, bibliografie... Dar parcă n-ar strica să se integreze mai bine în ecosistemul Wikipedia. Pentru aceasta, vom introduce câteva elemente suplimentare: legături, formate, categorii și legături către alte proiecte.

Pentru că aveți deja experiență în căutarea pe Wikipedia, de această dată nu voi mai da explicații detaliate în această pagină, ci vă voi trimite la paginile de ajutor deja scrise. În fiecare secțiune veți găsi o legătură către manualul de utilizare al editorului vizual, de unde puteți afla cum să introduceți acel tip de obiect în pagină.

Legături interne și externe[modificare sursă]

Pentru manualul de utilizare vedeți, vedeți mw:Help:VisualEditor/User guide/ro#Modificarea legăturilor.

Legăturile interne sunt legături către alte articole ale Wikipediei. Ele reprezintă, potrivit studiilor făcute de Fundația Wikimedia, principala metodă de de navigare între articolele Wikipediei. Regulile de introducere ale legăturilor interne sunt disponibile la Wikipedia:Manual de stil#Legături interne.

Legăturile externe reprezintă legături către orice alt site decât Wikipedia în limba română, adică inclusiv alte Wikipedii sau alte proiecte Wikimedia. În mod normal acestea se introduc doar în secțiunea fixă Legături externe. Mai multe detalii puteți găsi la Ajutor:Legături externe.

Pentru manualul de utilizare vedeți, vedeți mw:Help:VisualEditor/User guide/ro#Modificarea formatelor.

Formatele sunt pagini Wikipedia care sunt făcut să fie include în alte pagini. Ele funcționează ca niște șabloane, primind o serie de parametri pe baza cărora construiesc o bucată de pagină cu un aspect unitar. De exemplu, anunțul de dezvoltare din paginile dvs. este un format, care se numește chiar Format:Dezvoltare. De multe ori formatele sunt reprezentate în paginile de discuție între acolade duble și fără prefixul (spațiul de nume) Format (adică așa: {{Dezvoltare}}): acela este chiar modul în care se apelează formatele în codul-sursă.

Infocasete[modificare sursă]

Infocasetele sunt formate care sunt afișate (convențional) în partea din dreapta-sus a articolului și conțin informații esențiale despre subiect în format tabelar. La Wikipedia în limba română, este recomandat ca fiecare articol să conțină o infocasetă, iar acestea își pot obține informatiile de la Wikidata.

Dacă sunteți în căutarea unei infocasete, lista completă este disponibilă la Special:Index/Format:Infocaseta (atenție, continuă pe mai multe pagini!)

Pentru manualul de utilizare vedeți, vedeți mw:Help:VisualEditor/User guide/ro#Modificarea categoriilor.

Categoriile sunt grupuri generate automat de articole despre același subiect. Ele se adaugă în articol la sfârșit și fac să apară articolul în pagina categoriei. Mai mule detalii găsiți în pagina Ajutor:Categorii.

În general, în biografii sunt 2 tipuri mari de categorii: după profesie și nationalitate (Categorie:Scriitori români) și după anul nașterii și al decesului (Categorie:Nașteri în 1914, Categorie:Decese în 1985). Diversitatea de categorii este însă foarte mare, categoriile putând fi mai detaliate (Categorie:Primari ai Brașovului) sau mai puțin detaliate (Categorie:Scriitori). Puneți întotdeauna cea mai specifică categorie pe care o găsiți și nu puneți nicio categorie mai puțin specifică dacă aveți deja una specifică.

Wikidata este un proiect al fundației Wikimedia care are ca scop crearea unei baze de date deschise și scrisă în colaborare. Asta înseamnă că acolo se găsesc o serie de informații despre diverse subiect, care pot fi citite atât de oameni, dar și de programe informatice (en:Linked data). Proiectul Wikidata a mutat legăturile interwiki (către alte articole pe același subiect în alte limbi) de la articolele individuale în baza de date centrală pentru a ușura mentenanța acestora. Deocamdată aceste legături interwiki sunt tot ceea ce ne interesează de la Wikidata.

Tema de săptămâna acea constă din mai multe exerciții opționale, în sensul că dacă ceva nu se aplică articolului dvs., puteți să săriți peste:

  1. Introduceți 2 categorii în articolul dvs. Pentru a găsi categoriile potrivite, scrieti Categorie:Nume în căsuța de căutare si notați-vă titlul categoriei, apoi urmati instrucțiunile din manual
  2. Introduceți o infocasetă. Mergeți la începutul articolului dvs. (înainte de introducere), urmați instrucțiunile pentru formate, iar la nume scrieți numele infocasetei (pentru biografii avem {{Infocaseta Biografie}}). Deocamdată nu completați niciun parametru, chiar dacă tot ce va apărea va fi o cutie goală. Pentru articolele care există deja, puteți prelua infocaseta care există în acel articol.
  3. Introduceți cel puțin încă un format în articol. Unele articole au citate - înlocuiți formatarea folosită până acum cu formatul {{Citat}}. Dacă nu aveți citate, puteți modifica una sau mai multe intrări din bibliografie să folosească formatele {{Citat carte}} sau {{Citat web}}. Veți observa că formatarea e la fel cu cea folosită în notele despre cărți, respectiv siteuri; acest lucru se întâmplă pentru că notele folosesc în spate aceste formate.
  4. Introduceți niște legături interne în articol.
  5. Introduceți niște legături externe în articol. Asigurați-vă că legăturile externe îndeplinesc criteriile menționate în paginile de ajutor de mai sus.