Wikipedia:Unde întreb/Arhivă/2004

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

buna[modificare sursă]

pai ce trebuie sa fac sa particip si eu ...la aceasta pagina....ca nu mam prins inca

Bună! Nu prea ai motive să contribui la această pagină... Dacă vrei să contribui la proiect, citește paginile de Bun venit sau Ajutor de pildă, de-acolo poți începe să găsești resurse pentru ajutor. Succes! --Gutza 8 Ian 2004 13:00 (UTC)

Enciclopedia liberă ?[modificare sursă]

Cum s-a decis ca "The Free Encyclopedia" să se traducă în „Enciclopedia liberă” ? S-a purtat o discuție, s-a votat ? Sau ? Mulțam.

Masi27185 19 Ian 2004 13:01 (UTC)
  • Mai degrabă s-a tradus exact. Probabil te referi la faptul că free ar putea însemna și gratis. Totuși se referă la liber, pentru ușurința cu care este modificată Wikipedia. În plus, și în celălalte limbi este tradus la fel. În limbiile asemănătoare românei The Free Encyclopedia a fost tradus cu: italiană - l'enciclopedia libera, franceză - l'encyclopédie libre, spaniolă - la enciclopedia libre, catalană - l'enciclopèdia lliure, portugheză - a enciclopédia livre. Noi de ce nu am fi lăsat titlul așa? --Danutz 19 Ian 2004 15:48 (UTC)

Meniu[modificare sursă]

Nu era mai bine "Trusa de unelte" decat "Trusa de scule"?

Încearcă să modifici cu curaj. Dacă cineva are o idee mai bună va face și el modificări. Succes! abel 12 februarie 2006 09:43 (EET)

traduceri de articole[modificare sursă]

am aflat de acest proiect de scurt timp si as vrea sa traduc niste articole. am cateva intrebari: 1. cum gasesc articolele ce nu au fost traduse in romana? 2. care este procedeul de trimitere a traducerii?

Referitor la prima întrebare, câteva articole în curs de traducere găsești la Categorie:Articole care au nevoie de traducere. În rest pentru a te ghida prin Wikipedia, iată mesajul nostru de bun venit.

Bine ai venit la Wikipedia. Ne bucurăm că te-ai alăturat muncii pe Wikipedia, o enciclopedie liberă, multilinguală, creată prin colaborarea oricui. Te invităm să citești pagina de ajutor pentru a obține mai multă informație despre felul în care funcționează Wikipedia. Dacă ai orice întrebare, nedumerire sau nesiguranță întreabă la Cafenea, chiar dacă nu are nici o tangență cu Wikipedia. Sau ne poți trimite un e-mail la wikiro-l@wikipedia.org. Pentru a începe explorarea prin Wikipedia, îți recomandăm să vizitezi Portalul Comunității. Aici vei găsi legături către tot ceea ce este Wikipedia. De asemenea îți recomandăm să vezi pagina Articole de calitate, unde se află o listă de articolele considerate a fi bine documentate și bine scrise. Ai mai putea trece și prin pagina de Actualități, pentru a afla mai multe evenimente cotidiene, pe la Noutăți Wiki, pentru a afla mai multe despre modul de dezvoltare al ro.wiki.
Te rugăm de asemenea să te înscrii pe pagina Wikipedia:Wikipedist, unde se află o listă a Wikipediștilor vorbitori de limbă română din întreaga lume (România, Republica Moldova, Voivodina, Ucraina, Statele Unite, Israel, etc.) și să participi la un Wikipedia:Autointerviu
În plus, te rugăm în vederea colaborărilor tale viitoare la Wikipedia să respecți licența GNU pentru Documentație Liberă, așa cum ai mai făcut și până acum.
Vezi și: General disclaimer ~ Ambasada Wikipedia ~ Greșeli frecvente în Wikipedia ~ Schimbări recente în proiect (în timp real)

Sper că ți-am fost de folos. --ro.Danutz | pt.Danutz 15 Aug 2004 12:29 (UTC)

Articole[modificare sursă]

Cum încep să scriu un articol nou ce nu apare în română?

Se poate modifica numele utilizatorului si cum? (user)

Da se poate: îți creezi un utilizator nou și redirectezi pagina veche spre pagina nouă. --Vlad 8 septembrie 2005 16:14 (UTC)

Biografii[modificare sursă]

Puteti sa-mi spuneti daca biografiile intra la drepturi de autor?

Multumesc anticipat!

despre continutul Wikipedia in limba româna[modificare sursă]

Daca un articol exista deja intr-o alta limba, atunci in versiunea in limba româna se va face o traducere a celui din acea limba sau articolul este productia exclusiva a celui care contribuie?

M-ar interesa și pe mine răspunsul la această întrebare. Din cîte am văzut pînă acum, articolele în română nu sînt traduse exact, deci se pot crea unele total noi. Mi se pare că a lua ceea ce este bun din altă limbă traducîndu-se în română, și apoi editînd articolul de către alți autori în scopul îmbogățirii informațiilor, ar fi un compromis acceptabil. Thanks, TMan 30 septembrie 2005 15:19 (UTC)
Tot ceea ce se publică pe Wikipedia, indiferent de limbă, este sub licență gratuită. Deci nimeni nu poate pretinde că este autorul unui articol, deci se poate traduce dintr-o limbă într-alta. Capcana în care se cade este că nu poți ști la un moment dat dacă ceea ce traduci este ok sau nu. Mi s-a întâmplat să termin o traducere și să văd că articolul original nu mai era ceea ce cel care începuse traducerea apucase să traducă... Între timp articolul original evoluase... --Vlad|-> 30 septembrie 2005 16:20 (UTC)

Cum se creeaza un topic major nou, inexistent in pagina principala?[modificare sursă]

Când vrei să modifici o pagină, caută în partea de sus a paginii textul modifică pagina. abel 12 februarie 2006 09:47 (EET)

Traducere greșită[modificare sursă]

Se pare că cei care traduc materialele ce apar în limba română în paginile Wikipedia fac o greșeală atunci cand traduc termenul "free." Aceasta enciclopedie nu este "liberă" ci mai degrabă "gratuită", în același fel în care codul GNU este gratuit.

Altfel, numai cuvinte de laudă pentru realizatorii acestui proiect.

Vezi această pagină --ro.Danutz | pt.Danutz 27 Dec 2004 12:44 (UTC)