Wikipedia:Referendum vot administratori

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Reîmprospătează pagina cu noile modificări

Comandă rapidă:
WP:RVA

Cuvânt înainte[modificare sursă]

Alegerile pentru funcția de administrator al Wikipediei în limba română au devenit un subiect la ordinea zilei. Politica originală de vot a fost foarte puțin alterată pe parcursul existenței proiectului. Împreună cu comunitatea internațională (stewarzi) am discutat cerințele unui vot pentru candidați și a reieșit faptul că este preferabil ca întreaga comunitate trebuie să aibă posibilitatea de a-și exprima opinia referitor la candidații pentru această funcție, nu doar un anumit grup restrâns (în cazul nostru administratorii deja existenți).

Activitatea de alegere a administratorilor și birocraților până în prezent[modificare sursă]


Utilizator:RsocolUtilizator:Andrei StroeUtilizator:AdiJapanUtilizator:RomihaitzaUtilizator:RonlineUtilizator:GutzaUtilizator:DanutzUtilizator:RomihaitzaUtilizator:Kun KipcsakUtilizator:NGC 54Utilizator:Alex NicoUtilizator:Dan Mihai PiteaUtilizator:Accipiter Q. GentilisUtilizator:PafsaniasUtilizator:Silenzio76Utilizator:PocorUtilizator:IonutzmovieUtilizator:Victor BlacusUtilizator:SoltUtilizator:UrzicăUtilizator:Ark25Utilizator:StrainuUtilizator:RemigiuUtilizator:GiküUtilizator:FeodorBezuhovUtilizator:FirilacrocoUtilizator:TurbojetUtilizator:MinisarmUtilizator:Rad UrsUtilizator:Andrei StroeUtilizator:RsocolUtilizator:Cezarika1Utilizator:Alex:DUtilizator:AnclationUtilizator:RoamataUtilizator:AfilUtilizator:PixiUtilizator:RadufanUtilizator:Mihai AndreiUtilizator:LaurapUtilizator:KlaudiuMihailaUtilizator:EmilyUtilizator:OrioaneUtilizator:AdiJapanUtilizator:EleriumUtilizator:ValiUtilizator:RebelUtilizator:VladUtilizator:IulianuUtilizator:D.evilUtilizator:לערי ריינהארטUtilizator:RonlineUtilizator:DanutzUtilizator:Gutza


Până în prezent, administratorii au fost singurii care au avut dreptul de a-și exprima prin vot părerea despre candidatul în cauză. Utilizatorilor înregistrați le-a fost permis într-adevăr la unele procese de vot să își exprime punctul de vedere prin comentarii dar acestea nu au avut o valoare reală în alegerea candidatului.

Motivația acestui sistem de vot[modificare sursă]

La momentul alegerii acestuia, Wikipedia în limba română a fost o comunitate mică aproape inexistentă din punct de vedere al numărului de utilizatori și astfel s-a dorit încercarea de a nu se autonominaliza candidați care mai apoi să recurgă la practici neortodoxe doar pentru a ajunge administratori (ex. crearea mai multor conturi pentru vot, etc.)

Politica existentă[modificare sursă]

Conținutul întreg al politicii actuale poate fi consultat aici.

Motivația noii propuneri[modificare sursă]

Se consideră că administratorii sunt utilizatori care lucrează pentru ceilalți utilizatori astfel se dorește ca și ei să aibă dreptul la vot. În prezent se pot verifica utilizatorii suspectați de sockpuppetism, Wikipedia are instrumentele necesare. Pentru o mai mare siguranță se recomandă niște restricții pentru persoanele cu drept de vot (asemenea vârstei minime de vot în votul universal practicat în democrațiile de astăzi). Aceste restricții sunt propuse - în urma discuției - ca o lună de la crearea contului de utilizator și cel puțin cincizeci de modificări la activ. Există precedent care a mers destul de bine din acest punct de vedere (votul pentru utilizatorii cu permisiuni checkuser). S-a optat pentru așa puține modificări pentru că sunt foarte puțini utilizatori activi cu multe modificări active, iar măsura de selecție este luna trecută de la înscriere, aceasta trecând mai greu decât cele cincizeci de modificări realizate. S-a observat de asemenea că în perioada de vot se votează doar în prima săptămână. Având în vedere că acum dreptul de vot este oferit mai multor utilizatori perioada se poate reduce la o săptămână. Nu trebuie să uităm că nici la proiecte mai mari sau mai importante (Meta) nu este o perioadă mai mare de o săptămână de vot. Drepturile de administrator se pot revoca oricând unui utilizator dacă se observă ca acesta nu este demn de drepturile primite. Pentru a fi siguri de susținerea comunității trebuie ca 80% din voturile totale să fie pentru utilizatorul în cauză.

Propunere nouă[modificare sursă]

Dreptul la vot este oferit tuturor utilizatorilor activi înregistrați la Wikipedia de cel puțin o lună având la activ cel puțin o sută de contribuții. Perioada de vot este de obicei de o săptămână, însă birocrații pot să o extindă în cazul în care nu există o majoritate clară de voturi pentru candidatul în cauză. Voturile pentru trebuie să fie cel puțin 80% din numărul total de voturi.

REFERENDUM[modificare sursă]

Votul este închis. Referendumul a durat zece zile între 1 februarie 2006 ora 0:00 EET și 10 februarie 2006 ora 23:59 EET. Toți utilizatorii înregistrați activi au fost invitați să-și exprime părerea.

Rezultatul final
14 voturi pentru și 4 împotrivă - 77,77 % susținere a propunerii

Vă rugăm nu comentați aici, folosiți pagina de discuții.

Sunteți de acord cu propunerea de modificare a politicii de vot pentru candidaturile pentru funcția de administrator și birocrat așa cum a fost ea propusă?

DA | În favoarea propunerii[modificare sursă]

  1. Mihai | D 1 februarie 2006 00:00 (EET)[răspunde]
  2. яεbεŀ 1 februarie 2006 00:02 (EET)[răspunde]
  3. Orioane 1 februarie 2006 00:05 (EET)[răspunde]
  4. Gangleri | Th | T 1 februarie 2006 20:20 (EET)[răspunde]
  5. D.evil 1 februarie 2006 20:26 (EET)[răspunde]
  6. Vlad|-> 1 februarie 2006 20:30 (EET)[răspunde]
  7. KlaudiuMihaila 2 februarie 2006 00:11 (EET)[răspunde]
  8. Emily 2 februarie 2006 17:01 (EET)[răspunde]
  9. Dpotop 2 februarie 2006 22:52 (EET)[răspunde]
  10. Strainu 2 februarie 2006 23:52 (EET)[răspunde]
  11. Ronline. 2006. Anul energiei bune/Hea energia aasta 3 februarie 2006 23:58 (EET)[răspunde]
  12. --SCriBu 7 februarie 2006 11:39 (EET)[răspunde]
  13. Dacodava - conform principiului democratiei!
  14. Iulian U. 9 februarie 2006 18:24 (EET)[răspunde]

NU | Împotriva propunerii[modificare sursă]

  1. — AdiJapan  1 februarie 2006 07:03 (EET)[răspunde]
  2. Gutza 2 februarie 2006 16:19 (EET)[răspunde]
  3. Evospherediscuție 4 februarie 2006 16:10 (EET)[răspunde]
  4. -  --Vasile 5 februarie 2006 02:56 (EET)[răspunde]