Wikipedia:Propuneri pentru articole de calitate/Boala virală Ebola/Arhiva 1

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Boala virală Ebola[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Articol bine scris, referențiat, cu imagini și explicații. Respectă toate criteriile AC.--Sebastianpin 28 octombrie 2014 16:45 (EET)

Abia acum am observat propunerea. Îi rog pe colegii mei să-mi acorde puțin timp pentru a verifica și eu articolul. Intenționez să fac acest lucru în cursul săptămânii viitoare. Mulțumesc pentru răbdare și înțelegere. --Wintereu 8 februarie 2015 16:17 (EET)
Evaluare:
Per ansamblu, articolul este bine structurat și închegat, conținând informații corecte, susținute de referințe bogate și imagini relevante care ajută la o mai bună înțelegere a textului. Cu toate acestea, am observat și anumite lucruri care tind să scadă calitatea paginii în cauză:
  1. Încă de la început, frapează definiția dată bolii, care nu include faptul că și primatele pot fi afectate. De asemenea, zonele geografice în care se întâlnește aceasta nu-și au locul într-o (primă) definiție, care ar trebui să fie cât mai succintă și la obiect.
  2. Observ o serie întreagă de greșeli de limba română care „împânzesc” întreg articolul (greșeli de exprimare, cuvinte dezarticulate etc.). Întreg textul ar trebui revizuit și făcute corecturile necesare.
  3. Există foarte multe paragrafe complet necitate.
  4. Subsecțiunea Complicații din cadrul secțiunii Manifestări clinice, este citată de o singură sursă și nici măcar aceasta nu este de încredere. Eu însumi am rescris acel text, pentru a fi în deplină concordanță cu sursa prezentată, însă nu este deloc suficient. Acele informații trebuie verificate pentru a stabili veridicitatea lor.
  5. Subsecțiunile de la Măsuri generale, din cadrul secțiunii Prevenție, trebuie, de asemenea, verificate cu atenție. Per WP:NU#MANUAL, am dubii în ceea ce privește relevanța lor în cadrul articolului. Este posibil ca locul lor să fie mai degrabă la Wikimanuale.
Dat fiind cele menționate mai sus, consider că în stadiul actual, articolul nu poate primi statutul de articol de calitate. --Wintereu 20 februarie 2015 22:42 (EET)

Mulțumesc pentru observații. Am modificat definiția bolii, incluzând și primatele. Zonele geografice sunt o caracteristică esențială a febrei hemoragice Ebola, deoarece ea se întâlnește numai în aceste zone, cazurile din SUA, Spania și Marea Britanie fiind de import. Am șters secțiunea "Complicații", care a fost inclusă de Miehs, fiind preluată din ziare. Măsurile generale de prevenție sunt un capitol obligatoriu al bolilor infecțioase și ele sunt cele mai eficiente metode de luptă împotriva febrei hemoragice Ebola, din cauza lipsei unui vaccin omologat în prezent. În scurt timp am să adaug referințe la secțiunea "Măsurile generale de prevenție", care este singura secțiune lipsită de referințe și voi corecta greșelile, pe care vă rog să le menționați și dacă se poate să le corectați. Problema mea majoră este timpul liber, care este aproape inexistent. Dat fiind volumul foarte mare al articolului, la care am lucrat de unul singur, este posibil să existe și greșeli, la care aș mai adăuga și replica "Cine nu muncește nu greșește". -- Danvasilis (discuție) 21 februarie 2015 01:16 (EET)

Timpul nu este niciodată de partea noastră. Într-un fel, „căutăm aievea Cerul, unde nimic nu strălucește” (Alain Dewerpe).
Capitolul menționat este cu siguranță esențial, însă anumite afirmații pe care le conține necesită a fi reevaluate, cum ar fi:
  • textul legat de mesajele educative de sănătate publică (subsecțiunea Măsuri individuale, ultimul paragraf, prima frază)
  • subsecțiunea Măsuri în instituțiile medico-sanitare, al doilea paragraf, alături de alte asemenea afirmații (aceeași subsecțiune).
Astfel de mențiuni au caracter de ghid, lucru pe care (conform WP:NU#MANUAL, punctul 4), încercăm să-l evităm.
În altă ordine de idei, după ce veți adăuga sursele la secțiunea Prevenție, ar fi bine ca o parte din text să fie rescris, urmărind păstrarea a cât mai multe informații din textul care a fost adăugat inițial (eventual toate, dacă este posibil). În cursul zilei de mâine, îmi voi face timp să corectez cel puțin o parte din text. Totodată, voi marca cu {{nc}} afirmațiile care mai necesită referințe. --Wintereu 22 februarie 2015 02:09 (EET)

Am găsit date actualizată despre tratamentul febrei hemoragice Ebola recomandate de Organizația Mondială a Sănătății [1] [2] [3] pe care am să le adaug la articol și asta o să-mi ia ceva timp. Informațiile despre Boala virală Ebola sunt în continuă actualizare, așa că articolul se va modifica continuu. -- Danvasilis (discuție) 22 februarie 2015 11:12 (EET)

Am început retușarea textului și am marcat informațiile care necesită surse. Mulțumesc pentru date. --Wintereu 22 februarie 2015 16:06 (EET)

Boli suspecte de origini iatrogene[modificare sursă]

Felicitări colegului Danvasilis pentru articolul amplu și bogat documentat dar, va trebui să mă raliez colegului Wintereu relativ la critici și concluzii.

Mi-ar fi plăcut să găsesc în articol și referiri la misterioasele apariții - în plin razboi rece - ale unor variante/serotipuri de boli tip-ebola, în locuri depărtate de rezervoarele naturale, precum cazul unui danez pe nume Ravn, mort de ravnvirus, accidentul de la Laboratoarele Behring din Marburg cu marburgvirus (cu alunecări spre Frankfurt și Iugoslavia) cu 31 de victime declarate, inclusiv 7 morți, anumite apariții spontane în USA, etc., etc. Mult succes, Alex F. (discuție) 25 mai 2015 01:07 (EEST)

Despre virusul Marburg și virusul Ravn, viruși asemănători cu virusul Ebola (dar nu serotipuri ale virusului Ebola) vezi articolul Febra hemoragică Marburg, care ar trebui de dezvoltat. Decesele cauzate de virusurile Ebola și Marburg în locuri depărtate de rezervoarele naturale se datorează cazurilor de import (ca cele recente cu virusul Ebola în SUA, Spania, Marea Britanie, Italia), importului maimuțelor infectate sau accidentelor de laborator, ca în laboratoarele din Marea Britanie, Rusia etc unde sunt studiați acești viruși și posibil studiului acestor viruși ca armă biologică. Lumea virușilor este puțin studiată și pot apărea cazuri noi de îmbolnăviri cu viruși misterioși. Virusul Marburg este adesea menționat în articolul Boala virală Ebola. Relativ la critici, mă voi ocupa în curând de sursele pentru secțiunea "Măsurile generale de prevenție", care este singura secțiune lipsită de referințe. Nu prea am avut timp în ultimele luni, fiind ocupat cu cardurile de sănătate impuse de CNAS. --Danvasilis (discuție) 25 mai 2015 02:45 (EEST)
Cred că articolul ar trebui divizat, în special pentru a scăpa de tabelele prea mari din pagină, dar și pentru a aduce articolul la o dimensiune rezonabilă. Sugerez mutarea conținutului în articole deja existente sau crearea de articole principale la care să se facă trimitere în secțiuni după modelul de la Wikipedia engleză.— Ionutzmovie discută 1 august 2015 15:12 (EEST)

- - - - - - - -

Epidemia de Ebola din Africa de Vest, 2014-2015 e în declin. Peste câteva luni ea se va termina (dacă nu vor apărea noi focare) și atunci voi decide despre mutarea tabelului "Epidemia de Ebola din Africa de Vest, 2014-2015 " în articolul deja existent și voi actualiza articolul "Boala virală Ebola". Articolul "Ebola virus disease" de pe Wikipedia engleză e foarte slab, ceea e de mirare, dat fiind abundența literaturii de specialitate în engleză; în manualele pentru studenți în engleză această infecție e descrisă mult mai bine. Sper să dezvolt articolul "Ebolavirus" și să creezi articole separate ca "Tratamentul febrei hemoragice Ebola", "Vaccinuri împotriva febrei hemoragice Ebola", "Prevenția febrei hemoragice Ebola" pe care le voi dezvolta independent, fără a muta conținutul din articolul "Boala virală Ebola" în ele, deoarece vor dispărea sau se vor reduce capitolele obligatorii despre o boală infecțioasă din acest articol, fragmentând articolul în articole separate. Și o remarcă - nu m-am ghidat după "Wikipedia engleză" în scrierea articolelor despre biologie și medicină, ci după literatura de specialitate, mai ales cea în română (vezi articolele Asprete, Balaurul dobrogean, Mandibulă, Humerus, Nefropatie endemică balcanică, Oxiuriază, Lostriță etc. aceste articole fiind scrise în "Wikipedia engleză" foarte sumar și adesea eronat). --Danvasilis (discuție) 2 august 2015 16:38 (EEST) Note

Discuție încheiată. În condițiile actuale articolul nu poate primi statutul de AC (lipsa referințelor pentru anumite secțiuni și a legăturilor interne fiind cele mai importante lipsuri). Nu pot să nu remarc însă efortul autorului pentru documentare.— Ionutzmovie discută 3 august 2015 17:15 (EEST)