Wenceslaus Sarmiento

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Wenceslaus Sarmiento
W. A. Sarmiento
FLWright Phoenix AZ Center Osborn 1157.jpg
Date personale
Născut 1922
Peru
Decedat (91 de ani) Modificați la Wikidata
Santa Monica, SUA Modificați la Wikidata
Naționalitate Peru Peru Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Cetățenie Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupație arhitect Modificați la Wikidata
Activitate
Clădiri semnificative * First Security Bank Building, Salt Lake City, Utah - 1955
* Phoenix Financial Center, Phoenix, Arizona - 1968
* Tucson Western Savings at El Con, Tucson, Arizona - 1972

Wenceslaus Sarmiento, cunoscut și sub semnătura W.A. Sarmiento (n.  – d. , Santa Monica, SUA), a fost un arhitect modernist american de origine peruviană.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Înainte de mutarea sa în Statele Unite, Sarmiento a studiat în mai multe locuri din America de Sud, fiind și discipol al arhitectului brazilian Oscar Niemeyer pentru o perioadă de circa un an și jumătate. În Uniune a fost designer principal al companiei Bank Building Corporation of America între 1951 și 1961, după care a creat propria sa firmă de arhitectură Sarmiento Associates office, având sediul în Saint Louis, statul Missouri. S-a retras din activitatea arhitecturală publică în 1980.

Sarmiento locuiește în Santa Monica, statul California, fiind activ în domeniul conservării și restaurării propriilor sale clădiri și proiecte, dar și în conservarea altor clădiri.

Caracterizarea operei arhitectului[modificare | modificare sursă]

Sarmiento este autorul a sute de proiecte de re-designare a clădirilor băncilor din Statele Unite, în perioada de după cel de-al doilea război mondial, care a coincis și cu operioadă de modernizare a centrelor financiare (așa numitele downtown-uri) ale orașelor americane, dar și cu o anume migrare a centrelor bancare, organizate sub forma de zgârie nori, în zonele devenite sub-urbane ale marilor orașe.

Opera sa de dimensiuni mai mari, așa cum sunt centre comerciale, apare ca o rafinare a cunoscutului stil internațional, având anumite influențe din opera lui Oscar Niemeyer, poate cel mai ușor de recunoscut în proiectul său de anvergură , realizat în 1968, Phoenix Financial Center, situat pe Central Avenue, în Phoenix, statul Arizona. Clădirile mai mici din acest ansamblu par a avea un aer jucăuș, încadrându-se în ceea ce este cunoscut ca stilul arhitectural Googie.

Opere importante[modificare | modificare sursă]

Note, referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Hess, Alan (). Googie Redux: Ultramodern Roadside Architecture. Chronicle Books. p. 58. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Gelerie de imagini[modificare | modificare sursă]