Walther von Seydlitz-Kurzbach

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Walther von Seydlitz-Kurzbach (stânga) şi Friedrich Paulus (dreapta) în Rusia în 1942

Walther von Seydlitz-Kurzbach (n. 1888 - d. 1976) a fost un ofițer de carieră german, activ în armata imperială a Germaniei, în Reichswehr-ul Republicii de la Weimar și în armata Germaniei hitleriste, Wehrmacht. S-a născut la Hamburg într-o reputată familie de militari prusaci. Seydlitz-Kurzbach s-a înrolat în armata imperială germană în 1908 și a luptat în primul război mondial pe fronturile de est și vest. Între 1919-1939 și-a urmat cariera de ofițer, iar la începutul celui de al doilea război mondial avea gradul de general-maior. După ce a îndeplinit diferite misiuni militare, a fost numit subaltern al generalului Friedrich Paulus. În februarie 1943 a fost făcut prizonier de Armata Roșie, după capitularea la Stalingrad a ceea ce rămăsese din grupul de armate germane aflate sub comanda generalului Paulus.

În prizonierat, Seydlitz-Kurzbach s-a opus politicii lui Adolf Hitler, fiind primul ofițer german care a contribuit la emisiunile antinaziste radiodifuzate în germană de la Moscova.

În septembrie 1943, autoritățile sovietice l-au numit pe Seydlitz-Kurzbach președinte al organizației Federația Ofițerilor Germani. Ca reacție, Adolf Hitler a dat ordin ca Seydlitz-Kurzbach să fie condamnat la moarte în contumacie iar familia sa a fost pedepsită cu detenție în lagăr de exterminare.

După cel de al doilea război mondial, Seydlitz-Kurzbach a căzut în dizgrația autorităților sovietice, a fost deținut ca prizonier de război, după ce un tribunal sovietic l-a condamnat la 25 de ani de închisoare pentru săvârșirea unor crime de război. Seydlitz-Kurzbach a fost eliberat în 1955 și a decedat la Bremen, în Republica Federală Germania, în 1976.

Legături externe[modificare | modificare sursă]