Wadi Musa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Wadi Musa
—  așezare umană  —

Map
Wadi Musa (Iordania)
Poziția geografică în Iordania
Coordonate: 30°19′12″N 35°28′42″E ({{PAGENAME}}) / 30.32°N 35.4784°E

Țară Iordania
GuvernoratGuvernoratul Ma'an

Altitudine850 m.d.m.

Localități înfrățite
 - GazaPalestina

Prezență online

Wadi Musa (în arabă وادي موسى, literar „Valea lui Moise”) este un oraș situat în Guvernoratul Ma'an în sudul Iordaniei. Este centrul administrativ al Departamentului Petra[1] și cel mai apropiat oraș de situl arheologic Petra. Acesta găzduiește multe hoteluri și restaurante pentru turiști, iar importanta așezare B'doul um Seyhoun, creată după strămutarea forțată a comunității în 1985, este la aproximativ 2 kilometri (1 mi) de oraș.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Wadi Musa înseamnă "Valea lui Moise" în Arabă (اااي مليي). Se spune că profetul Moise a trecut prin vale și a lovit apa din stâncă pentru urmașii săi la locul Ain Musa ("Izvorul de apă al lui Moise" sau "Fântâna lui Moise").[2] Nabateenii au construit canale care transportau apă din aceste izvoare în orașul Petra. Wadi Musa a fost, de asemenea, poreclit "Gardianul Petrei". Mormântul lui Aaron, presupusul loc de înmormântare al biblicului Aaron, fratele lui Moise, se află în apropiere pe Muntele Hor.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „The Strategic Master Plan for the Petra Region: Strategic Plan for WADI MUSA and surrounding areas” (PDF). Petra Development and Tourism Region Authority. iunie 2011. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Visiting Moses' Well