Sari la conținut

Vim

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vim
  MacVim icon

Vim cu interfață grafică
DezvoltatorBram Moolenaar
Ultima versiune9.1.0[1][2]  Modificați la Wikidata ()
Repogithub.com/vim/vim Modificați la Wikidata
Scris înC[3]
Vimscript[*][[Vimscript (limbaj de programare)|​]][3]  Modificați la Wikidata
Sistem de operareGNU/Linux[*][4]
BSD[*][[BSD (Unix-like operating system based on or descended from the Berkeley Software Distribution (BSD) series of Unix variant options)|​]][4]
macOS[4]
Microsoft Windows[4]
Android[4]
iOS[4]
DOS
Haiku[*]
AmigaOS[*]
MorphOS[*]
OS/2
Unix-like  Modificați la Wikidata
TipEditor de text
LicențăGPL-compatibilă cu charityware
Prezență online
http://www.vim.org/

Vim (Vi IMproved) este un editor de text cu sursă deschisă multiplatformă derivat din vi. A fost dezvoltat inițial de Bram Moolenaar în 1991. De atunci i-au fost adăugate numeroase caracteristici utile mai ales în programare și editarea codului sursă. Vim și vi sunt folosite îndeosebi de utilizatorii sistemelor de operare din familia UNIX, în 2003 s-au clasat pe loc 3 în opțiunea utilizatorilor care au luat parte la un sondaj [5].

Vim la fel ca și predecesorul său vi, se deosebește de alte editoare prin funcționalitatea sa modală. Cele 6 moduri fac programul să se comporte diferit în funcție de modul de editare în care se află în momentul respectiv.

Vim rulează în mod text în terminal, precum editorul de text Vi. Este utilizat exclusiv prin intermediul tastaturii, din acest motiv prima versiune este disponibilă încă din anii '70, într-o perioadă în care nu se lucra local ci direct pe server, iar conexiunea era destul de lentă. Datorită acestei perioade i se datorează și funcționalitatea modală.

Chiar dacă i s-au adăugat diverse funcții, vim (chiar și varianta cu interfață grafică numită gvim) este 100 % compatibil cu vi. Pentru începători varianta cu interfață grafică gvim permite utilizarea mausului; totodata a fost creată și o variantă specială pentru începători eVim.

Vim este utilizabil sub nenumărate sisteme de operare, cel mai prezent este în sistemele de operare Linux fiind prezent în toate distribuțiile Linux. În linux, vim este lansat în execuție în terminal cu ajutorul comenzii vim. Verificarea versiunii se realizează prin comanda :version în Modul Normal.

Image 1: Vim într-o consolă : colorare sintactică, reproducere și numerotare a liniilor

Moduri de editare

[modificare | modificare sursă]

Modul Inserare

[modificare | modificare sursă]

Modul Linie de comandă

[modificare | modificare sursă]

Mode Selecție

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ Vim 9.1 is available (în engleză), , accesat în  
  2. ^ Release v9.1.0 (în engleză), , accesat în  
  3. ^ a b https://www.openhub.net/p/vim/analyses/latest/languages_summary, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c d e f A Bibliographic Scan of Digital Scholarly Communication Infrastructure, accesat în  
  5. ^ „Linux Journal: 2003 Readers' Choice Awards”. 2003-11-01. Accesat în 24 mai 2006.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
    „Linux Journal: 2004 Readers' Choice Awards”. 2004-11-01. Accesat în 24 mai 2006.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
    „Linux Journal: 2005 Readers' Choice Awards”. 2005-09-28. Accesat în 24 mai 2006.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)