Viața Liberă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Viața Liberă Galați este un ziar regional din Moldova, România. Primul număr a apărut pe 22 decembrie 1989. Este urmașul organului de presă al PCR, Viața Nouă.[1]

Ziarul Viata libera a aparut în 22 decembrie 1989 din initiativa unui grup de ziaristi si scriitori galateni. Cei care l-au scris l-au si difuzat în acea noapte galatenilor care iesisera în strada. Cererea de înscriere a publicatiei ca societate comerciala dateaza din 4 ianuarie 1990. Abia în 30 mai 1991, SC Viata Libera SA a putut fi înregistrata la Registrul Comertului sub nr. J17/486. Actionariatul societatii este format în întregime din jurnalisti, lucru care asigura absoluta independenta politica si economica a publicatiei. Sediul societatii si al cotidianului se afla în Galati, Str. Domneasca nr. 68.

Obiectul de activitate al societatii este în primul rând editarea ziarului Viata Libera si a suplimentelor acestuia (Alta Viata, Magazin, Program TV), difuzarea prin 70 de chioscuri si minimagazine a presei locale si centrale, servicii de publicitate prin agentia proprie, tiparirea ziarului si a suplimentelor cu ajutorul tipografiei proprii. Între obiectele de activitate se mai afla editarea altor brosuri, carti, alte publicatii, comert cu amanuntul etc, sfera activitatilor largindu-se în timp pe masura dezvoltarii societatii.

SC Viata Libera SA a avut o evolutie constant progresiva, capitalizându-se încet dar sigur si creând de-a lungul anilor puternice sectoare de activitate adiacente, dar în relatie strânsa cu principalul obiect de activitate. De la editarea unui cotidian s-a trecut la dezvoltarea sectorului de publicitate, la asigurarea bazei materiale pentru propria difuzare a ziarului, largita apoi pentru a putea difuza presa în general, comert, apoi achizitionarea utilajelor pentru o tipografie.

An de an capitalul social al firmei a crescut, la fel si activele fixe prin efort investitional constant. Daca în 1991 ziarul avea 54 salariati în prezent numarul lor se apropie de 200. Ziarul are, de asemenea, cu peste 80 de colaboratori.

Ziarul Viata Libera este auditat BRAT din anul 2000, aflându-se printre membrii fondatori ai societatii de audit si fiind reprezentat în conducerea acesteia. Tirajul este de circa 4.500.000 de exemplare anual. Eforturile pentru pastrarea acestui tiraj au cuprins modificari ale continutului si formei grafice - parasirea acum câtiva ani a formatului tabloid - trecerea de la alb negru la culoare. Societatea a gândit în 2003 o noua formula de prezentare, care în 2004 i-a adus si un important premiu pentru grafica la concursul „European Newspaper Award“ de la Viena.

Viata Libera are o buna colaborare cu societatea civila, ONG-urile având la dispozitie saptamânal o pagina de ziar. Tot saptamânal exista pagina pentru tineret, pagina financiara, mondena etc. Paginile de Cultura, apar de doua trei ori pe saptamâna. În medie, ziarul are 20-22 pagini zilnic,

Editia on-line a Vietii libere este prima publicatie electronica a unui ziar din Galati (1997). Din februarie 2009 si-a modificat complet atât designul, cât si continutul. Din acel moment numarul de vizitatori, cât si cel de afisari creste constant (conform Trafic.ro) Datele generale de trafic pentru luna mai 2010 sunt:

  • - vizite: 170.394
  • - afisari: 929.737

Circa 10 % dintre vizitatorii saitului sunt români stabiliti, aflati la studii sau la munca în: SUA, Canada, Germania, Italia, Spania etc.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Administratia Galatiului si-a cumparat protectia, 28 februarie 2007, Gândul, accesat la 3 mai 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]