Valeria-Diana Schelean

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valeria-Diana Schelean-Șomfelean
Date personale
Născută (43 de ani) Modificați la Wikidata
Oradea, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Deputată a României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaCaraș-Severin
Legislaturălegislatura 2016–2020[*]
În funcție
 – 
CircumscripțiaCaraș-Severin
Legislaturălegislatura 2012–2016[*]

Partid politicPNL (din )
PDL (până în )
Alma materUniversitatea „Nicolae Titulescu”

Valeria-Diana Schelean-Șomfelean (n. , Oradea, România) este o avocată și politiciană română. În cadrul alegerilor parlamentare din anul 2012 a candidat pentru un mandat de deputat în Parlamentul României, reprezentanând colegiul uninominal 5 din județul Caraș-Severin. A devenit deputat după ce a câștigat 20,84% din voturi.

În prima legislatură, Valeria Schelean a fost vicepreședinte al Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități a Camerei Deputaților si Vicepreședinte al Comisiei parlamentare comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative pentru revizuirea Constituției României.

Valeria Schelean este membru al Biroului Permanent Național al PNL, având funcția de secretar executiv și președinte al Comisiei de administrație publică, justiție, ordine publică și siguranța cetățeanului. La nivel județean, Valeria Schelean este co-președinte al organizației PNL Caraș-Severin.

Educația și formarea profesională[modificare | modificare sursă]

Valeria Schelean a absolvit Liceul „Henri Coandă”  din Timișoara în anul 1999 și apoi s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universității “Nicolae Titulescu”, pe care a absolvit-o în anul 2003. Din 2004 este membru al Baroului București, promovând examenul de definitivat în profesia de avocat în anul 2006. În paralel cu studiile juridice, în perioada 1999 - 2005, s-a specializat în Administrație Publică, urmând cursurile Facultății de Management din cadrul Academiei de Studii Economice.

Activitatea profesională[modificare | modificare sursă]

Stagiatura ca avocat și-a desfășurat-o în cadrul cabinetul individual de avocat Robitu Ana, din București, unde a și devenit ulterior avocat colaborator.[necesită citare]

În perioada mai 2007 – septembrie 2008 a fost avocat colaborator în cadrul societății de avocatură Țuca Zbârcea și Asociații – București, una dintre cele mai mari societăți de profil din România. Aici și-a construit o experiență solidă în diverse litigii civile, precum litigii referitoare la retrocedarea unor proprietăți confiscate și naționalizate de regimul comunist, litigii decurgând din executarea unor contracte civile, despăgubiri civile, dar și litigii comerciale rezultate din relații comerciale de drept societar. A mai reprezentat diverși clienți în litigii privind dreptul muncii, precum și în proceduri de faliment și a oferit asistență juridică în legătură cu piața de capital.

Din septembrie 2008 și-a inființat propriul cabinet de avocatură în București, având ulterior colaborări cu unele dintre cele mai mari societăți de avocați din București, precum Mușat și Asociații sau Dragne și Asociații.

Cu Mușat și Asociații a avut conlucrări profesionale în perioada ianuarie – iulie 2010, specializându-se în domeniul contenciosului administrativ și fiscal, procedura achizițiilor publice sau proprietate intelectuală și protecția mărcilor.

Din iulie 2010, a optat să își continue activitatea profesională printr-o colaborare cu nou înființata societate de avocatură Dragne și Asociații, fiind practic unul dintre avocații care au contribuit la consolidarea acesteia pe piața de profil din România. Aici și-a consolidat experiența ca avocat pledant în litigii civile și comerciale, dar a aprofundat și domenii precum dreptul concurenței, dreptul energiei sau dreptul fiscal. De asemenea, a activat ca avocat în diverse proceduri arbitrale.

Începând din anul 2013, este partener in cadrul Societății civile profesionale de avocați Ciobotaru, Schelean, Maier, Gavrilă.[1]

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Ca deputat, Valeria Schelean activează ca Vicepreședinte al Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților, fiind totodată și Vicepreședinte al Comisiei parlamentare comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative pentru revizuirea Constituției României. Ca membru al acestei comisii parlamentare speciale, Valeria Schelean a susținut necesitatea respectării voinței poporului suveran, exprimată cu ocazia Referendumului din 2009, solicitând introducerea în noul proiect de revizuire a Legii fundamentale a dispozițiilor privind trecerea la Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari la maximum 300.

În anul 2014, Valeria Schelean a elaborat și a susținut în plenul Camerei Deputaților moțiunea simplă pe tema justiției intitulată „PSD are alergie la justiție”,[2] în care critica modul în care membri din Guvernul condus de Victor Ponta, mai exact Ministrul Justiției Robert Cazanciuc acționa la cererea unor grupuri de interese din cadrul PSD, precum cel constituit de Adrian Duicu, împărțind posturi de conducere în cadrul unor Parchete. Moțiunea a fost respinsă în luna septembrie 2014. De asemenea, a contribuit la redactarea sau și-a însușit alte 15 moțiuni simple sau de cenzură în intervalul 2012-2014.[3]

În calitate de parlamentar a inițiat propuneri legistlative[4] cu subiecte diverse, acestea variind de la piața de capital, la educație, sănătate, agricultură sau fiscalitate.

Cea mai importantă lege la inițierea căreia a participat în mod direct este legea votului prin corespondență,[5] care permite românilor aflați în afara granițelor țării să voteze în condiții civilizate, în deplină siguranță a votului. Legea a fost inițiată alături de alți 137 de deputați și senatori din PDL și PNL și se află în prezent înregistrată la Senatul României pentru dezbatere.

Valeria Schelean a depus un număr important de întrebări și interpelări membrilor Guvernului, exercitându-și astfel prerogativele de control parlamentar. Deputatul l-a chestionat pe Ministrul de Externe Titus Corlățean în legătură cu numărul secțiilor de votare organizate pentru românii aflați în străinătate în timpul celor două scrutinuri din 2014 pentru alegerea Președintelui Romaniei, dar și în legătură cu introducerea votului prin corespondență, obținând un acord de principiu din partea Ministrului de Externe pe această temă.[6]

Deputatul de Caraș-Severin l-a chesionat pe Prim-ministrul Victor Ponta în legătură cu planul de măsuri pe care Guvernul Ponta are de gând să-l adopte pentru salvarea morilor de la Rudăria, aflate în patrimoniul UNESCO. A obținut pentru complexul de mori de apă, afectate grav de inundațiile din septembrie 2014,[7] un ajutor de 170.000 de lei pentru reparații.

Cea mai mare parte din numărul total de întrebări și interpelări se referă fie la situația combinatului de la Oțelu Roșu, fie la măsurile pe care Guvenul intenționează să le ia pentru redresarea economică și crearea de noi locuri de muncă în această zonă monoindustrială.

Valeria Schelean a atras atenția Guvernului asupra situației discriminatorii în care s-au aflat muncitorii de la Ductil Steel Oțelu Roșu, localitate aflată în colegiul său de deputat, comparativ cu cei disponibilizați de grupul Mechel la Câmpia Turzii sau Târgoviște, întrucât pentru muncitorii de la Oțelu Roșu Guvernul României nu a întreprins niciun fel de măsuri pentru obținerea unor sume pentru reconversie profesională, ce puteau fi accesate prin Fondul European de Ajustarea la Globalizare. În acest sens, deputatul Valeria Schelean a ridicat subiectul în fața Ministrului Economiei Constantin Niță,[8] care însă nu a oferit niciun răspuns clar, spunând doar că recomandă identificarea la nivel local a tuturor posibilităților privind utilizarea instrumentelor financiare ale Uniunii Europene.[9]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Valeria Schelean s-a născut în anul 1981 în municipiul Oradea, județul Bihor. A copilărit și a urmat studiile, inclusiv cele liceale, în municipiul Timișoara, județul Timiș. Începând cu anul 1999 familia sa s-a mutat în orașul Oțelu Roșu, județul Caraș-Severin, punând bazele unei afaceri în domeniul telecomunicațiilor, contribuind astfel la dezvoltarea localităților de pe Valea Bistrei.

Valeria Schelean spune că știe valoarea banilor pentru că i-a câștigat muncind, de dimineața până seara, într-o profesie dură, precum cea de avocat.

Despre bunăstarea familiei ei, Valeria Schelean povestește că părinții ei au construit tot ce au prin multă muncă, model care i-a fost predat și ei, încă de mic copil. Și-a petrecut vacanțele de vară muncind la firma părinților ei, iar prima lecție că banii se câștigă muncind i-a fost servită încă din liceu. “Îmi doream foarte mult o rochie pe care o văzusem într-un magazin și, când le-am cerut bani să o cumpăr, ei mi-au oferit posibilitatea să muncesc și să îmi câștig singură banii. Am muncit o lună întreagă, cu program normal, de 8 ore pe zi. Iar la sfârșitul acestei perioade, când mi-am încasat salariul, m-a durut sufletul să dau atâția bani (…). Părinții m-au învățat să apreciez valoarea banilor. Mai e si un alt aspect. Noi, bănățenii, suntem altfel construiți; atunci când avem bani, investim prioritar în confortul nostru, în casă, în gospodărie, ne place să avem un loc al nostru în care să ne simțim bine, nu cheltuim neapărat pe vacanțe de lux sau mașini scumpe. Asa am simțit că e în Banat. Așa am crescut eu”.[10]

Valeria Schelean este în prezent necăsătorită și are doi copii, Alexandra - Timeea și Tudor.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Maier | Gavrila si Asociatii”. Csmg.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „copie arhivă” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  3. ^ „STRUCTURA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI 2012-prezent”. Cdep.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „STRUCTURA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI 2012-prezent”. Cdep.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Urmarirea Procesului Legislativ”. Cdep.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Intrebari si interpelari”. Cdep.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ De admin în 30 octombrie 2014, ora 4:10 PM. „Deputatul Valeria Schelean stă cu biciul pe Guvern!”. Expressdebanat.ro. Accesat în . 
  8. ^ https://www.cdep.ro/interpel/2014/i5267A.pdf[nefuncționalăarhivă]
  9. ^ https://www.cdep.ro/interpel/2014/r5267A.pdf[nefuncționalăarhivă]
  10. ^ „EXCLUSIV: Valeria Schelean si Tudor Chiuariu, o poveste de dragoste mai presus de doctrine - pagina 6”. Revistatango.ro. . Arhivat din original la . Accesat în .