Valentin Popa (profesor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valentin Popa
Date personale
Născut (59 de ani) Modificați la Wikidata
Republica Socialistă România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieprofesor universitar[*]
politician
inginer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Rector în Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Ministru al educației Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deLiviu Pop
Succedat deEcaterina Andronescu
Rector în Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

Partid politicPSD
Alma materUniversitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași

Valentin Popa (n. , Republica Socialistă România) este un politician român, fost ministru al educației naționale între 29 ianuarie și 28 septembrie 2018.[1]

Cariera academică[modificare | modificare sursă]

Popa a obținut o diplomă de inginer în electronică și telecomunicații de la Institutul Politehnic din Iași, actuala Universitate Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, în 1989. Și-a început cariera academică în calitate de asistent la colegiul acestei universități în Suceava, care după un an va deveni actuala Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava.

A obținut un doctorat de la același Institut Politehnic din Iași în 1998 și a trecut toate nivelurile academice la Universitatea din Suceava până când a devenit profesor în 2005 și conducător de doctorat în 2009. [2] Pe data de 17 februarie 2012 a fost ales rector al acestei universități.[3] Și-a dat demisia pe 29 ianuarie 2018 pentru a deveni ministru al educației. În 2020 este ales din nou ca rector al universității.

Activitate internațională[modificare | modificare sursă]

Pe data de 7 iulie 2015, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a primit un doctorat onorific de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, al cărui rector era Popa, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis.

După ce ambasadorul rus Valeri Kuzmin declarase că Rusia nu intervenea în regiunea Donbas din estul Ucrainei, argumentând că, atunci când Rusia a intervenit cu adevărat în Abhazia, tancurile nu s-au oprit până când s-au apropiat de capitala georgiană Tbilisi, Popa i-a propus ironic la un seminar ținut la Suceava consolidarea cooperarării științifice în vederea îmbunătățirii sistemelor de frânare a tancurilor.[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Neagu, Alina (). „Valentin Popa a preluat mandatul de ministru al Educatiei”. HotNews.ro. Accesat în . 
  2. ^ „Valentin Popa - Pagina personala”. Facultatea de Inginerie și Știința Calculatoarelor. Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. Accesat în . 
  3. ^ Alphonso, Oana (). „Valentin Popa este noul rector al Universității „Ștefan cel Mare". Monitorul de Suceava. Accesat în . 
  4. ^ Baias, Ionut (). „Cine este Valentin Popa, noul ministru al Educatiei, surprins in repetate randuri facand greseli gramaticale si de limba”. HotNews.ro. Accesat în .