VINCI

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
VINCI
Tippublic limited company with a board of directors (n.o.s.)[*][[public limited company with a board of directors (n.o.s.) (legal form of company in France)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Fondată  Modificați la Wikidata
Fondator(i)Louis Loucheur[*][[Louis Loucheur (politician francez)|​]]  Modificați la Wikidata
Țara Franța[2]  Modificați la Wikidata
SediuNanterre, 1973 boulevard de la Défense, 92000
Oameni cheieXavier Huillard[*][[Xavier Huillard (French manager)|​]][2]
Yves de Silguy[*][[Yves de Silguy (politician francez)|​]]
Antoine Zacharias[*][[Antoine Zacharias (inginer francez)|​]]
Jean-Marie Messier[*][[Jean-Marie Messier (French businessman)|​]]
Guy Dejouany[*][[Guy Dejouany (French businessman)|​]]  Modificați la Wikidata
Industrieindustria de construcții[*]
activities of head offices[*][[activities of head offices (economic activity defined by the French nomenclature of activities rev. 2)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Angajați222.397[3]  Modificați la Wikidata ()
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube
Pentru un oraș, vedeți Vinci, Italia.

VINCI este o companie franceză de construcții, înființată în 1899 de inginerii francezi Alexandre Giros și Louis Loucheur[4]. Grupul Vinci este cel mai important jucător de pe piața construcțiilor din Franța și a înregistrat în anul 2007 o cifră de afaceri de 30,4 miliarde euro, ponderea diviziei de construcții fiind de 10,6 miliarde euro[5].

Companiile Vinci Concession și Vinci Construction, care fac parte din grupul Vinci, au avut, în anul 2008, o cifră de afaceri de 4,7 miliarde euro, respectiv 14,7 miliarde euro și un număr de angajați de 17.000, respectiv 72.000[4].

Vinci în România[modificare | modificare sursă]

În anul 2006, o firmă a grupului francez, Eurovia, a preluat controlul societății Viarom Construct, specializată în construcția de drumuri și autostrăzi, precum și în distribuția materialelor de construcții[5].

În anul 2007, Vinci a achiziționat, prin subsidiara Vinci Energies București, pachetul majoritar al Trustului de Instalații și Automatizări București (TIAB), operațiune evaluată la peste cinci milioane de euro[5].

În august 2008, Vinci a preluat opt firme din domeniul construcțiilor, controlate de compania Stizo, prin intermediul companiei germane G+H Montage Stizo, care deținea anterior circa 5% din actiunile Stizo[6]. Firmele achiziționate în proporție de 56% și 100% de către G+H Montage Stizo sunt Stizo Nuclear, Stizo Teleorman, Stizo T.H.I, Stizo Vest, Stizocon, Stizovil, Trustul de lucrări speciale Pitești și Stizo Industrial Services[6]. Activitatea principală a firmelor achiziționate este executarea de lucrări de izolații și protecție anticorozivă[6].

În septembrie 2008, Vinci a preluat și compania Han Group, care activează pe piața lucrărilor de construcții de drumuri, dar și pe piața mixturilor asfaltice[7].

Vinci este prezent pe piața internă și cu firma Soconac, care a participat la construcția mai multor centre comerciale ale Carrefour[5].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Sirene 
  2. ^ a b (PDF) https://www.vinci.com/publi/vinci/2016-vinci-annual-report.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ (PDF),  
  4. ^ a b Constructorul tronsonului Comarnic – Brasov, ales pentru respectarea normelor europene Arhivat în , la Wayback Machine., 20 mai 2009, standard.ro, accesat la 4 ianuarie 2010
  5. ^ a b c d Francezii de la Vinci preiau opt firme de constructii de la Stizo[nefuncțională], 27 mai 2008, standard.money.ro, accesat la 11 iulie 2010
  6. ^ a b c Constructii: Grupul Vinci a achizitionat opt firme ale Stizo, 28 aug 2008, zf.ro, accesat la 11 iulie 2010
  7. ^ Francezii de la Vinci, la a patra tranzactie in constructii, 9 sep 2008, zf.ro, accesat la 12 octombrie 2010

Legături externe[modificare | modificare sursă]