Vânătoare de oameni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Vânătoare de oameni
Hard Target
HardTarget 1993 poster.jpg
Afișul filmului
Gen acțiune
Regizor John Woo
Scenarist Chuck Pfarrer
Producător James Jacks
Sean Daniel
Daryl Kass
Sam Raimi
Distribuitor Universal Pictures
Universal Home Entertainment
Studio Universal Pictures
Alphaville Films
Renaissance Pictures
Operator(i) Russell Carpenter
Montaj Bob Murawski
Muzică Graeme Revell
Actori principali Jean-Claude Van Damme
Lance Henriksen
Yancy Butler
Arnold Vosloo
Wilford Brimley
Premiera 20 august 1993 (SUA)[1]
Durata 97 min.
Țara Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Limba originală engleză
Disponibil în română subtitrat
Buget 19.500.000 $[2]
Încasări 74.189.677 $[3]
Pagina IMDb

Vânătoare de oameni (în engleză Hard Target) este un film de acțiune american din 1993, regizat de regizorul chinez John Woo. Actorul Jean-Claude Van Damme interpretează rolul lui Chance Boudreaux, un marinar fără serviciu care salvează o tânără femeie, Natasha Binder (Yancy Butler), de o bandă de hoți din New Orleans. Chance află că Binder își caută tatăl dispărut (Chuck Pfarrer) și este de acord să o ajute pe Binder, în căutarea ei. Boudreaux și Binder află în curând că tatăl lui Binder a fost ucis de echipa sportivului milionar Emil Fouchon care vânează bărbați fără adăpost ca o formă de distracție.

Vânătoare de oameni a fost primul film american al lui John Woo și primul film major de Hollywood regizat de un regizor chinez. Universal Pictures a avut emoții cu privire la capacitatea lui Woo de a regiza un film american și l-a trimis pe regizorul Sam Raimi pentru a participa la filmări și a-l înlocui pe Woo dacă acesta renunța. Woo a analizat mai multe scenarii de filme dar nu a fost interesat de cele cu arte marțiale. După ce s-a decis asupra scenariului lui Chuck Pfarrer pentru Vânătoare de oameni, Woo l-a dorit pe actorul Kurt Russell în rolul principal, dar Russell era prea ocupat cu alte proiecte. Woo a acceptat propunerea inițială a studiourilor Universal de a-l avea ca star pe Jean-Claude Van Damme. Woo a colaborat cu Van Damme în timpul filmărilor și a mărit numărul de scene de acțiune din film pentru că știa că i se potrivesc lui Van Damme.

După 65 zile de filmare la New Orleans, Woo a avut probleme cu obținerea ratingului R al Motion Picture Association of America pe care-l dorea Universal Studios. Woo a făcut zeci de tăieri ale filmului până ce MPAA i-a acordat ratingul R. La lansarea sa inițială, Vânătoare de oameni a fost un succes financiar, dar a primit recenzii mixte de la criticii de film. Criticii au afirmat că filmul avea scene bune de acțiune, dar scenariul era slab și interpretarea lui Jean-Claude Van Damme era de slabă calitate.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

În New Orleans, un veteran vagabond pe nume Douglas Binder (Chuck Pfarrer) este ținta unei vânători. I s-a dat o centură care conține 10.000 dolari și i s-a spus că trebuie să ajungă de partea cealaltă a orașului, unde ar putea câștiga banii și viața. El este vânat de organizatorul vânătorii Emil Fouchon (Lance Henriksen), un om de afaceri pe nume Lopaki (Bob Apisa), care a plătit 500.000 dolari pentru posibilitatea de a vâna un om, Pik van Cleaf (Arnold Vosloo), "mâna dreaptă" a lui Fouchon lui și alți mercenari inclusiv Stephan (Sven-Ole Thorsen) și Peterson (Jules Sylvester). Binder nu reușește să ajungă la destinație și este omorât cu două săgeți trase dintr-o arbaletă. Van Cleaf recuperează centura cu bani.

În timp ce-l căuta pe tatăl ei, fiica lui Binder, Natasha (Yancy Butler), este atacată de un grup de bandiți și este salvată de un bărbat fără adăpost, cu abilități excepționale în arte marțiale pe nume Chance Boudreaux (Jean-Claude Van Damme). Chance ezită inițial să se implice în misiunea ei, dar ca urmare a faptului că avea restanțe la sindicatul marinarilor și nu se putea îmbarca pe nicio navă acceptă sarcina încredințată de Natasha de a-i fi ghid și gardă de corp în timpul căutarii. Între timp, lui Chance fără prietenul fără adăpost a lui Chance pe nume Elijah Roper este următorul ales pentru a participa la cânătoarea organizată de Fouchon și este, de asemenea, ucis.

Natasha descoperă că tatăl ei distribuia fluturași pentru o persoană pe nume Randal (Eliott Keener), care îi furniza în secret lui Fouchon oameni fara adapost, cu o experiență de război și fără legături de familie. Natasha îl întreabă pe Randal despre moartea tatălui său, dar ei sunt descoperiți de către Van Cleaf care trăgea cu urechea. Fouchon și Van Cleaf îl bat pe Randal pentru a-l pedepsi că lea- trimis un om care avea familie. Detectivul Mitchell (Kasi Lemmons) din New Orleans este reticent în a investiga dispariția lui Binder, până când corpul său este descoperit carbonizat în resturile unei clădiri abandonate. Moartea este considerată a fi accidentală, dar Chance cercetează ruinele și găsește plăcuța militară a lui Binder, care era străpunsă de una dintre șsăgețile trase cu arbaleta. Huligani lui Van Cleaf îl atacă brusc pe Chance și îl lasă inconștient pentru a-i alunga pe el și pe Natasha în afara orașului. Când își revine, el îi oferă lui Mitchell plăcuța militară ca o dovadă a faptului că Binder a fost asasinat. Pe măsură ce ancheta se apropie de ei, Van Cleaf și Fouchon decid să-și mute afacerea și încep să elimine martorii. Examinatorul medical care ascunsese probele vânătorilor și Randal sunt ambii executați. Mitchell, Natasha și Chance ajung ceva mai târziu la biroul lui Randall și sunt prinși într-o ambuscadă de către Van Cleaf și mai mulți dintre oamenii lui. În timpul schimbului de focuri, Mitchell este împușcată în piept și ucisă. Chance ucide câțiva mercenari și fuge împreună cu Natasha. Fouchon și Van Cleaf își adună echipa de mercenari și cinci vânători plătiți pentru a continua urmărirea.

Chance o conduce pe Natasha conduce la casa unchiului său, Douvee (Wilford Brimley), în Bayou și-i cere ajutorul pentru a-i învinge pe urmăritori. Chance, Natasha și Douvee atrag echipa de vânători la un depozit vechi cu măști pentru parada de Mardi Gras și-i ucid pe rând pe oamenii lui Fouchon. Van Cleaf este în cele din urmă împușcat mortal de către Chance. În cele din urmă, Fouchon este singurul care rămâne, dar el o ia ca ostatică pe Natasha și-i înfige o săgeată în piept lui Douvee. Chance se luptă cu Fouchon, apoi îi aruncă o grenadă în pantaloni. Vânătorul încearcă să demonteze grenada, dar nu reușește și moare în explozie. Chance, Natasha și Douvee ies din depozit în viață.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Lance Henriksen a obţinut Premiul Saturn pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea lui Emil Fouchon în Vânătoare de oameni.[4]
 • Jean-Claude Van Damme - Chance Boudreaux: un marinar șomer și fost pușcaș marin. După ce Boudreaux o salvează pe Natasha Binder, el este angajat de aceasta pentru a o ajuta să-și găsească tatăl.
 • Lance Henriksen - Emil Fouchon: un sportiv bogat care vânează foști soldați, deveniți vagabonzi, ca un sport. După ce află că este cercetat de Chance și Natasha, Fouchon își trimite banda condusă de Pick Van Cleaf pentru a-i ucide.
 • Arnold Vosloo - Pik Van Cleaf: Van Cleaf este un colaborator al lui Fouchon care ia parte la partidele sale sportive de vânare a oamenilor. El conduce echipa trimisă să-i ucidă pe Chance și Natasha. Numele Van Cleaf este o referire la actorul Lee Van Cleef.[5]
 • Yancy Butler - Natasha "Nat" Binder: o tânără femeie care vine la New Orleans pentru a-și căuta tatăl, pe care nu-l mai văzuse de când ea avea șapte ani. Când Natasha este atacată de hoți, ea este salvată de Chance Boudreaux care este de acord să o ajute să-și găsească tatăl.
 • Kasi Lemmons - Carmine Mitchell: detectiv la secția de poliție care lucrează la birou în timp ce poliția era în grevă. Mitchell o ajută pe Natasha dispunând efectuarea unei alte autopsii când i se arată plăcuța găurită pe care o purtase tatăl Natashei.
 • Chuck Pfarrer - Douglas Binder: tatăl Natashei care se mutase la New Orleans. După ce Natasha nu mai primește vești de la tatăl ei de trei săptămâni, ea merge la New Orleans pentru a afla că el devenise vagabond și fusese ucis de echipa lui Emil Fouchon.
 • Wilford Brimley - Unchiul Douvee: Unchiul Douvee este unchiul lui Chance Boudreaux care locuiește la Bayou. Chance și Natasha sunt adăpostiți la casa lui, iar ei îl salvează în scena finală a filmului.

Lansare[modificare | modificare sursă]

Difuzare cinematografică[modificare | modificare sursă]

Vânătoare de oameni a fost programat să fie lansat în iulie 1993.[6] Vânătoare de oameni a fost lansat la 20 august 1993 în Statele Unite, acesta fiind primul film al unui regizor asiatic care a fost lansat de către un studio de la Hollywood.[7][8][9]

Vânătoare de oameni a avut succes la box office, fiind al doilea film ca sumă a încasărilor din săptămâna în care a fost lansat la cinematografele americane. Vânătoare de oameni a devenit al 49-lea film ca sumă a încasărilor în Statele Unite în 1993.[10][11] El a avut vânzări interne de bilete de 32.589.677 dolari (vânzările la nivel mondial au fost de 74.189.677 dolari).[8]

Media[modificare | modificare sursă]

Vânătoare de oameni a fost lansat pe Laserdisc și VHS în 1994. În Statele Unite, filmul a fost al 14-lea film pe laserdisc ca număr de vânzari și al 46-lea cel mai închiriat film VHS din 1994.[12] Vânătoare de oameni a fost lansat pe DVD pentru Regiunea 1 la 1 iulie 1998.[13] Un DVD pentru Regiunea 2 a fost lansat la 20 martie 2000.[14] DVD-ul american a fost de asemenea lansat într-un pachet de mai multe DVD-uri cu alte filme cu Jean-Claude Van Damme. Aceste DVD-uri includeau Vânătoare de oameni, precum și Timecop, Street Fighter, Lionheart, Sudden Death și The Quest.[15][16]

O copie netăiată a filmului nu a fost lansată oficial, dar a fost găsită. Acest exemplar este de calitate proastă.[17]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Aprecieri critice[modificare | modificare sursă]

Vânătoare de oameni a primit recenzii mixte cu prilejul lansării sale, fiind lăudate scenele de acțiune din film, dar notându-se că scenariul este slab, iar interpretarea lui Jean-Claude Van Damme este neconvigătoare. Roger Ebert a declarat că Vânătoare de oameni nu este "foarte inteligent și nici foarte original, dar este bine făcut la nivel tehnic. Cascadorii sunt impresionante ... ca un film de acțiune, el este bine făcut, dar nu devine mai mult de un film competent de acțiune și nici nu-l pot recomanda pentru asta".[18] Gene Siskel a dat filmului un deget în jos arătând că "John Woo este un regizor bun ... Van Damme este destul de inexpresiv... Observați stilul filmului, deoarece nu există multă substanță".[18] Janet Maslin de la New York Times a scris că "Van Damme încă nu a pierdut obiceiul de a avea o atitudine inexpresivă, deși dl. Woo îl filmează în cel mai măreț stil imaginabil".[19] În Variety, Emanuel Levy a scris că Vânătoare de oameni a fost un film de "acțiune viguroasă, ocazional strălucitoare cu Jean-Claude Van Damme. Cu toate acestea, împiedicat de un scenariu de categorie B cu personaje plate, standard, și supus unor montaje repetate ale scenelor violente pentru a câștiga un rating R, filmul nu are viziunea unică pe ecran din recentele "The Killer" și "Hard-Boiled" ale lui Woo".[20] Lance Henriksen a primit Premiul Saturn pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea lui Emil Fouchon din acest film.[4] În 1997, Woo a analizat Vânătoare de oameni afirmând că filmul a fost "într-un fel, destul de supărător de făcut, dar sunt destul de fericit de modul în care au ieșit scenele de acțiune".[21]

Box office[modificare | modificare sursă]

Filmul a avut premiera în cinematografe pe 20 august 1993. În timpul week-end-ului de deschidere, filmul s-a aflatpe locul doi aducând încasări de 10.106.500 dolari în cele 1.972 de locații unde a rulat.[3] Filmul Evadatul a fost pe primul loc în acel weekend cu încasări de 18.148.331 $.[22] Încasările filmului au scăzut cu 50% în a doua săptămână de la lansare, fiind de 5.027.485 $. Pentru acel week-end, filmul a căzut pe locul al treilea, chiar dacă numărul de locații a crescut la 1.999. Evadatul a rămas pe primul loc cu încasări de 14.502.865 dolari la box office.[23] În ultima săptămână, Vânătoare de oameni s-a clasat pe locul 11 cu încasări de 1.270.945 $.[24] Filmul a adus de pe piața internă încasări de 32.589.677 dolari din vânzările de bilete în cele cinci săptămâni de difuzare. Pe plan internațional, filmul a adus încă 41.6 milioane $, încasările la nivel mondial fiind de 74.189.677 dolari.[3] Pentru anul 1993, filmul s-a clasat pe plan mondial pe locul 23.[25]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Jackson, Kevin (7 octombrie 1993). „The drop-dead director: John Woo makes movies with guts, and buckets of blood. Kevin Jackson talks to him. Plus Jeremy Clarke on Chow Yun-Fat, Woo's favourite leading hard-man”. The Independent. http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/film--the-dropdead-director-john-woo-makes-movies-with-guts-and-buckets-of-blood-kevin-jackson-talks-to-him-plus-jeremy-clarke-on-chow-yunfat-woos-favourite-leading-hardman-1509125.html. Accesat la 14 octombrie 2009. 
 2. ^ Elder, 2005. p.95
 3. ^ a b c Hard Target”. Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=hardtarget.htm. Accesat la 13 noiembrie 2011. 
 4. ^ a b Past Saturn Awards”. Saturn Awards Official Website. http://www.saturnawards.org/past.html#filmsuportactror. Accesat la 17 august 2009. 
 5. ^ Sharrett, 1999. p.408
 6. ^ Elder, 2005. p.109
 7. ^ Harmetz, AlJean (15 august 1993). „Toning Down, John Woo Earns His Hollywood R”. The New York Times. http://www.nytimes.com/1993/08/15/movies/film-toning-down-john-woo-earns-his-hollywood-r.html?scp=8&sq=the+killer+john+woo&st=nyt. 
 8. ^ a b Hard Target (1993)”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=hardtarget.htm. Accesat la 27 iulie 2009. 
 9. ^ Sandell, Jillian. „Interview with John Woo”. Bright Lights Film Journal. http://www.brightlightsfilm.com/31/hk_johnwoo.html. Accesat la 27 iulie 2009. 
 10. ^ Hard Target (1993) - Weekend Box Office Results”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=weekend&id=hardtarget.htm. Accesat la 27 iulie 2009. 
 11. ^ 1993 Yearly Box Office Results”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/yearly/chart/?yr=1993&p=.htm. Accesat la 27 iulie 2009. 
 12. ^ Top Laserdisc Sales”. Billboard (Nielsen Business Media, Inc.) 107 (1): 60, 65. 7 ianuarie 1995. ISSN 0006-2510. http://books.google.com/?id=ugsEAAAAMBAJ&pg=PA60#v=onepage&q=. Accesat la 21 septembrie 2009. 
 13. ^ Hard Target > Overview”. Allmovie. http://allmovie.com/dvd/hard-target-1102. Accesat la 27 iulie 2009. 
 14. ^ Hard Target > Overview”. Allmovie. http://allmovie.com/dvd/hard-target-107977. Accesat la 27 iulie 2009. 
 15. ^ Hard Target > Overview”. Allmovie. http://allmovie.com/dvd/universal-double-features-presents-jean-claude-van-damme-2-discs-10564. Accesat la 27 iulie 2009. 
 16. ^ Van Damme Action Pack Quadruple Feature > Overview”. Allmovie. http://allmovie.com/dvd/van-damme-action-pack-quadruple-feature-2-discs-189590. Accesat la 27 iulie 2009. 
 17. ^ Heard, 1999. p.131
 18. ^ a b At the Movies: Hard Target”. At the Movies. ABC Domestic Television. 1993. http://bventertainment.go.com/tv/buenavista/atm/reviews.html?sec=6&subsec=Hard+Target. Accesat la 27 iulie 2009.  [nefuncțională]
 19. ^ Maslin, Janet (20 august 1993). „Hard Target (1993) Hunting to the Death When the Prey Is Human”. The New York Times (subscription required). http://movies.nytimes.com/movie/review?_r=2&res=9807E6DD1E3AF933A1575BC0A965958260&oref=slogin. Accesat la 27 iulie 2009. 
 20. ^ Levy, Emanuel (16 august 1993). „Hard Target”. Variety. http://www.variety.com/review/VE1117901127.html?categoryid=31&cs=1. Accesat la 27 iulie 2009. 
 21. ^ Nilsson, Thomas (1 martie 1997). „Q&A with John Woo: Violence is Golden”. Black Belt 35 (3): 140. ISSN 0277-3066. http://books.google.com/?id=CtoDAAAAMBAJ. Accesat la 27 iulie 2009. 
 22. ^ August 20–22, 1993 Weekend”. Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/weekend/chart/?yr=1993&wknd=34&p=.htm. Accesat la 13 noiembrie 2011. 
 23. ^ August 27-29, 1993 Weekend”. Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/weekend/chart/?view=&yr=1993&wknd=35&p=.htm. Accesat la 13 noiembrie 2011. 
 24. ^ September 17–19, 1993 Weekend”. Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/weekend/chart/?yr=1993&wknd=38&p=.htm. Accesat la 13 noiembrie 2011. 
 25. ^ 1993 WORLDWIDE GROSSES. Box Office Mojo. Accesat la 13 noiembrie 2011.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]