Utilizator:Jastrow/proiect4

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Date personale

Maurice Herzog (n.  ?) este un alpinist francez care a fost primul, împreună cu Louis Lachenal, care a urcat pe un munte cu altitudinea de peste 8.000 m, vârful Annapurna în Himalaya. Apoi a devenit un om politic francez, care a fost deputat de departamentul Rhône (1962–1963), apoi de departamentul Haute-Savoie (1967–1978), primarul orașului Chamonix (1968–1977) și secretarul de sport pentru Sport și Tineret (1958–1966).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Lyon în 1919, primul dintre opt copii, dintr-o mamă originară din Toulouse și un tată elvețian, care se înrolase în Legiunea străină pentru a lupta în Franța în cadrul Primului Război Mondial.[1] Familia sa paternă era burgheză și catolică. Străbunicul sau, inginerul Ferdinand Herzog, era directorul Cailor ferate federale elvețiene, și bunicul, Oscar Herzog, și el un inginer, a creat fântâna „Jet d'Eau” din Geneva.

Când Maurice era la vârsta de cinci ani, familia s-a mutat în arondismentul 8 din Paris, după ce tatăl a găsit un loc de muncă la Compagnie Électro-Mécanique. El s-a apucat de cățărare în pădurea Fontainebleau, apoi a descoperit alpinismul în stațiunea de schi Chamonix, la poalele vârfului Mont Blanc, unde părinții săi aveau o căsuță de vacanță. Acolo a ajuns să-l cunosc pe Lionel Terray, viitorul său partener de expediție de pe Annapurna.

După ce a absolvit liceul Chaptal, și-a făcut studiile la școala de business HEC Paris.[2] În septembrie 1944, find locotenent în rezervă, a încercat să se angajeze la mișcarea de Rezistența franceză Armée secrète (Armată secretă) în cadrul eliberării Franței, dar a fost refuzat.[1] A optat pentru grupul Francs-tireurs et partisans français, apropiat de partidul comunist, unde a fost acceptat cu gradul de căpitan. În timpul iernii 1944–1945 a fost trimis la Bourg-Saint-Maurice în cadrul Regimentului 27 Vânători de munte, unde a dobândit experiența de comandă. Pentru angajamentul său a primit Crucea Comemorativă a Războiului 1939-1945 (în franceză Croix de Guerre). În 1945 s-a alăturat producătorului de anvelope Kléber-Colombes.

Cucerirea vârfului Annapurna[modificare | modificare sursă]

Versantul nord al vârfului Annapurna

În anul 1950 a fost desemnat de Lucien Devies, președintele Clubului alpin francez, pentru a conduca o expediție franceză pe Himalaya, după ce maharajahul din Nepal și-a deschis pentru prima dată granitele alpiniștilor occidentali.[3] Obiectivul era să cucerească primul munte cu altitudinea de peste 8.000 m din istoria: vârful Dhaulagiri (8167 m deasupra nivelului mării) sau Annapurna (8078 m). Ceilalți membri ai expediției erau medicul Jacques Oudot, cineastul Marcel Ichac, diplomatul Francis de Noyelle, alpiniștii amatori Jean Couzy și Marcel Schatz, și ghizii de munte Louis Lachenal, Gaston Rébuffat și Lionel Terray.[3]

Expediția a plecat din Paris pe 30 martie. Zece zile mai târziu a ajuns în valea fluviului Kali Gandaki și au început să exploreze regiunea. Au constatat rapid ca puținele hărți existente erau false. După câteva săptămâni de recunoaștere, au renunțat la ascensiunea vârfului Dhaulagiri, considerată prea dificilă, și au ales să atace vârful Annapurna. Pe 24 mai tabăra I a fost fixată la 5.100 m altitudine, la poalele versantului de nord. Cinci zile mai târziu, după mare dificultăți legate de marea altitudine, vremii nefavorabile și seracuri, s-a instalat tabăra IV la 6.900 m, după care Gaston Rébuffat și Lionel Terray, care sufereau de degerături severe, au abandonat cursă spre vârf. Doar Herzog și Lachenal au continuat, împreună cu doi șerpași, Sarki și Ang Tharkey. Pe 2 iunie au fixat tabăra V la 7.400 m, apoi cei doi șerpași au și dorit să coboare. În ziua următoare, Herzog și Lachenal au lansat atacul decisiv la 6 dimineața. Extenuat de marșul printr-o zăpadă moale, pătruns de frig, Lachenal i-a cerut lui Herzog: „Dacă eu mă duc înapoi, tu ce faci?” Schimbul de cuvinte a rămas celebru: „Voi continua singur. – Atunci te urmez.” Câteva ore mai târziu, cei doi au ajuns pe vârful, la 8078 m altitudine. Au fost primii care au urcat pe un „optmiar”. Expediția franceză a reușit din prima încercare, fără oxigen suplimentar.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Charlie Buffet (). „Maurice Herzog”. Le Monde (în franceză). 
  2. ^ „Maurice Herzog, diplômé d'HEC, vainqueur de l'Annapurna”. HEC.fr (în franceză). 
  3. ^ a b Véronique Laroche-Signorile (). „Le 3 juin 1950 l'Annapurna est conquis par Herzog et Lachenal” (în franceză).