Utilizator:Catilepticon/Blocare (Internet)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru blocks on Wikipedia, vedeți Wikipedia:Blocking policy.
O notificare care informează un utilizator cu privire la blocarea sa pe Wikipedia în engleză
Un utilizator Telegram este blocat.

Cum funcționează blocarea în diferite țări[modificare | modificare sursă]

Unele țări, în special China și Singapore, blochează accesul la anumite informații de știri.[1] În Statele Unite, Legea privind protecția internetului pentru copii (Children's Internet Protection Act) impune școlilor care beneficiază de reduceri finanțate federal pentru accesul la internet să instaleze software de filtrare care blochează conținutul obscen, pornografia și, acolo unde este cazul, conținutul „dăunător pentru minori”.[2]

Blocarea unui site ca formă de interzicere a accesului[modificare | modificare sursă]

Utilizatorii blocați sau al căror acces este refuzat le poate fi imposibil să acceseze întreg conținutul unui site, sau o parte din conținut, ceea se întâmplă, de obicei, în cazul în care blocarea s-a realizat prin mecanisme de cenzură sau de filtrare.

Blocarea este folosită de moderatorii și administratorii rețelelor sociale și forumurilor pentru a interzice accesul utilizatorilor care au încălcat regulile în mod repetat, pentru a asigura o discuție pașnică și ordonată. Motivele cele mai des întâlnite pentru blocare sunt spam-ul, trollingul și flamingul, sau, în cazul site-urilor wiki precum Wikipedia, vandalismul și alte tipuri de editare care nu este constructivă. Unii critică cazurile de blocare a accesului de către administratorii de site-uri web mari, cum ar fi Twitter,[3] spunând că aceste interdicții pot fi motivate politic sau financiar. Cu toate acestea, site-urile web au dreptul legal de a decide cine are voie să posteze, iar utilizatorii răspund adesea „votând cu picioarele” și mergând într-un loc în care administratorii consideră comportamentul lor acceptabil.

Evaziune[modificare | modificare sursă]

Evaziunea interzisă (sau evaziunea blocată) este acțiunea de a încerca să ocoliți un blocaj, interdicție sau altă formă de sancțiune impusă contului inițial al persoanei, fie că este temporară sau permanentă, pe un site web. Conturile alternative create de persoane care eludează blocurile sau interdicțiile de pe site-uri web sunt denumite marionete șosete .

Blocarea utilizatorilor pe rețelele sociale[modificare | modificare sursă]

Pe site-urile de rețele sociale precum Facebook, utilizatorii pot bloca alți utilizatori, ceea ce împiedică utilizatorul pe care l-au blocat să vadă lucruri de pe profilul celor care au efectuat blocarea, sau să-i contacteze. [4] O astfel de blocare este adesea reciprocă, ceea ce înseamnă că și utilizatorul care blochează nu mai poate vedea conținutul celor blocați. [5] De obicei, utilizatorii nu sunt notificați că au fost blocați și astfel de blocări pot fi private. Pe Facebook, utilizatorii nu pot rebloca un utilizator pe care l-au deblocat timp de 48 de ore după deblocare. [6]

  1. ^ Westfall, Joseph (). „Internet Blocking”. Association of Internet Research Specialists. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Children's Internet Protection Act | FCC.gov”. fcc.gov. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Twitter bans conservative writer Milo Yiannopoulos for good, while cracking down on abuse”. The Washington Post. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Block someone's profile on Facebook”. Facebook Help Centre. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Facebook Safety”. Facebook Help Centre. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Facebook Settings Hacks You Probably Didn't Know Exist”. Millennial Magazine. Arhivat din original la . Accesat în . 

[[Categorie:Pedepse]] [[Categorie:Cenzura pe Internet]]