Sari la conținut

Uremie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Uremie

Îngheț uremic prezent pe fruntea și scalpul unui tânăr care s-a prezentat cu plângeri de anorexie și oboseală, cu blood urea nitrogen și creatinină de aproximativ 100 și, respectiv, 50 mg/dl.
SpecialitateNefrologie
Clasificare și resurse externe
ICD-9585
586
788.9  Modificați la Wikidata
ICD-11  Modificați la Wikidata
DiseasesDB26060
MeSH IDD014511[1]  Modificați la Wikidata

Uremia este un sindrom azotemic, ultimul stadiu al insuficienței renale, provocată de reținerea în sânge a ureei peste limita normală (0,50%) și de prezența altor produși toxici ai metabolismului protidic, compuși azotați (acid uric, creatină), pe care rinichiul bolnav nu-i poate elimina.

Azotul provine din dereglarea proteinelor, este eliminat de rinichi în cea mai mare parte sub formă de uree, dar și acid uric sau săruri de amoniu. Când ureea dintr-o insuficiență de funcționare renală, este reținută în sânge peste limitele normale (0,50%), vorbim de azotemie.

Apare o culoare pământie a tegumentelor, cefalee puternică, grețuri, vărsături, oboseală. Se recomandă regim dietetic cu reducere de proteine, bogate în glucide și grăsimi.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Monarch Disease Ontology release 2018-06-29[*][[Monarch Disease Ontology release 2018-06-29 (Release of the Monarch Disease Ontology)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Clasificare
Resurse externe