Untold Festival

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Untold Festival
Imagine panormaică din 2015
Locația Cluj-Napoca, România
Ani activi 2015 – prezent
Gen Electronică, Dance, Experimental,
EDM, Trance, DnB, Techno
Website www.untold.com

Untold Festival este cel mai mare festival de muzică din România.[1][2] Acesta se desfășoară în fiecare an pe Cluj Arena in orasul Cluj Napoca.

Istoric[modificare | modificare sursă]

2015 (Chaper 1)[modificare | modificare sursă]

Prima ediție a festivalului a avut loc între 30 iulie și 2 august 2015, an în care Cluj-Napoca a fost desemnat Capitala Europeană a Tineretului. De-a lungul celor 4 zile de festival, au participat în medie peste 60.000 de oameni pe zi.

La prima ediție au participat: Armin van Buuren, Avicii, David Guetta, ATB, Dimitri Vegas & Like Mike, Tom Odell, ș.a.m.d. (line-up complet este disponibil pe link-ul: https://chapter1.untold.com/)

2016 (Chapter 2)[modificare | modificare sursă]

Cea de-a doua ediție a festivalului Untold a avut loc în perioada 4-7 august 2016. Bugetul festivalului a fost de 7 milioane de Euro. Cinci nume principale de artiști au fost dezvăluite în luna ianuarie 2016. Primul nume dezvăluit a fost Tiësto, cel de-al doilea Hardwell și al treilea, Afrojack.[3] Festivalul a durat tot 4 zile și a avut loc pe 10 scene (1 din scene fiind Cluj Arena). La data de 9 februarie 2016 a fost dezvăluit cel de-al patrulea artist, Armin van Buuren, el participând la festival pentru al doilea an consecutiv.[4] La data de 9 martie 2016 a fost dezvăluit cel de-al cincelea și ultimul cap de afiș, Martin Garrix, acesta fiind primul său concert în România.[5] Pe lângă aceștia, au mai concertat și alți artiști precum Faithless, Scooter, Nervo, Parov Stelar, Lost Frequencies, James Arthur, ș.a.m.d. (line-up complet este disponibil pe link-ul: https://chapter2.untold.com/ro/)

2017 (Chapter 3)[modificare | modificare sursă]

A 3-a ediție a festivalului Untold a avut loc în perioada 3-6 august 2017. Bugetul festivalului a fost mărit față de anul precedent, la aproximativ 10 milioane de Euro. Festivalul a adunat un număr record de peste 350.000 de spectatori. Peste 200 de artiști au fost prezenți la Cluj, printre care, putem enumera următorii: Afrojack, Armin van Buuren, Axwell & Ingrosso, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Martin Garrix, Alan Walker, Ellie Goulding, Steve Aoki,[6] ș.a.m.d. (line-up complet este disponibil pe link-ul: https://chapter3.untold.com/ro/)

2018 (Chapter 4)[modificare | modificare sursă]

A 4-a ediție a festivalului Untold va avea loc în perioada 2-5 august 2018. Mai multe detalii pe https://www.untold.com/

Promovare[modificare | modificare sursă]

În 2015, Untold a atras atenția printr-o campanie de promovare a evenimentului numită "Pay with Blood"[7], în care donatorii de sânge primeau bilete gratuite la festival. Astfel, în luna iulie 2015, cei care donau sânge la caravana mobilă din Parcul Herăstrău București sau la Centrul de Transfuzie Sangvină din Cluj-Napoca, primeau pe loc bilete la festival. Inițiativa a fost remarcată internațional[8] deoarece asocierea dintre Transilvania, Vlad Țepeș, vampiri și donarea de sânge a fost o decizie de marketing strălucită.

Premii[modificare | modificare sursă]

  • Untold a câștigat premiul „Best Major European Festival” în 2015. [9]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ romania-insider.com. „Largest music festival in Romania brings 300,000 spectators to the heart of Transylvania”. Accesat în . 
  2. ^ ziardecluj.ro. „Untold Festival va avea o a doua editie, in 2016”. Accesat în . 
  3. ^ unoldfestival.com. „5 kings will rule The Land of Untold”. Accesat în . 
  4. ^ Gândul.ro. „Armin van Buuren, din nou pe scenă la Untold Festival 2016”. Accesat în . 
  5. ^ Agerpres.ro. „Martin Garrix, pentru prima dată în România, la UNTOLD”. Accesat în . 
  6. ^ eventim.ro. „Cumpara bilete pentru Untold Festival la Eventim.RO”. Accesat în . 
  7. ^ Cream - Inspiring Innovation. „Pay with Blood”. Accesat în 28 Martie 2016.  Verificați datele pentru: |access-date= (help)
  8. ^ Kit Gillet. „Pay with blood: Transylvanian festival offers ticket discount for donors”. Accesat în . 
  9. ^ „UNTOLD a câștigat premiul "Best Major European Festival" la European Festival Awards 2015”. Mediafax. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]