Korfball

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Korfball
Kvdrachten1.JPG
Cel mai înalt forFederația Internțională de Korfball
Jucat prima oară1902
Caracteristici
ContactContact limitat
Membri ai echipei8 per echipă: 4 bărbați și 4 femei
MixtDa
CategorisireSport de echipă, sport cu minge
EchipamentKorfball
Loc de întâlnirecort
OlimpicDemonstrativ în 1920 și 1928

Korfball este un joc ce seamănă cu baschet și netball. Echipe mixte de fete și băieți, formate din câte 6 jucători, joacă pe un teren (asemănator cu cel de fotbal), în sală.

Sportul a fost inventat de profesorul olandez Nico Broekhuysen în 1902. În Țările de Jos există aproximativ 500 de cluburi și peste 90.000 de oameni joacă korfball. Sportul este practicat și în Belgia și Taiwan și în alte aproape 70 de țări.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În 1902 , Nico Broekhuysen , un profesor de școală olandez din Amsterdam , a fost trimis în Nääs, un oraș din Suedia, pentru a urma un curs educațional despre predarea gimnasticii copiilor. Aici a fost prezentat jocul suedez „ringboll”. În ringboll se putea obține puncte aruncând mingea printr-un inel care era atașat la un stâlp de 3 m. Bărbații și femeile au jucat împreună, iar terenul a fost împărțit în trei zone. Jucătorii nu puteau părăsi zona lor.

Când Broekhuysen s-a întors la Amsterdam, a decis să-și învețe studenții un joc similar. El a înlocuit inelul cu un coș (pentru care cuvântul olandez este korf sau mand ), așa că a fost mai ușor de văzut dacă un jucător a marcat sau nu. De asemenea, Broekhuysen a simplificat regulile, astfel încât copiii să poată înțelege și să joace jocul. Astfel s-a născut korfball. Ideea principală a fost aceeași cu ringboll-ul, dar noul sport a rămas acum singur.

Cel mai vechi club de korfbal existent care nu a fuzionat niciodată cu niciun alt club este un club olandez de korfball HKC ALO din Haga , Olanda. HKC ALO a fost fondată la 1 februarie 1906.  

Korfball a fost prezentat ca sport demonstrativ la Jocurile Olimpice de vară din 1920 și 1928 .

Sports icon.png  Acest articol despre sport este un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui!