Unguru' Bulan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Unguru' Bulan
Date personale
Născut (38 de ani)
Baia Mare
Ocupație
Activitate
Cunoscut pentruUnguru' Bulan
Prezență online

Ciprian Cătunescu (n. 19 noiembrie 1980, Baia Mare),[1] cunoscut profesional ca Unguru' Bulan, este un stand-up comedian, om de radio și vlogger român. Este cunoscut ca creatorul proiectului Unguru' Bulan,[2] o serie de pastile umoristice legate de subiecte cotidiene.[3] Ciprian Cătunescu este, de asemenea, patron și project manager al Bulan Media.[4] De-a lungul carierei, a colaborat cu posturi de radio precum Kiss FM și ProFM și a realizat turnee de stand-up comedy în România și în străinătate.

Carieră[modificare | modificare sursă]

2005–prezent: Unguru' Bulan[modificare | modificare sursă]

Ciprian Cătunescu este creatorul popularei serii Unguru' Bulan. Proiectul a fost conceput în 2005 ca „o joacă”, după declarațiile lui Cătunescu într-un interviu pentru ziarul online cluju.ro.[5] Primul episod al seriei, „eRDeeSh”, parodia o reclamă existentă deja a trustului RCS&RDS.[5] Acesta a fost popularizat prin Club FM, radioul unde era DJ. Unguru' Bulan este, de fapt, porecla unuia din cele patru personaje ale mini-brandului. De fapt, niciun personaj nu are un nume în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă porecle: Frățică, Unguru', C8ilu' (citit „Coptilu'” în dialect ardelenesc) și Gușteru'.[3] Toate personajele sunt interpretate de Cătunescu.[6] În 2006, Cătunescu a primit propunerea de a colabora cu Șerban Huidu și Mihai Găinușă în cadrul emisiunii satirice Cronica Cârcotașilor.[7] În ediția de radio, Cătunescu crea pastile de râs o dată pe săptămână.[8] Cătunescu a dezvoltat acest proiect pe mai multe ramuri, pe lângă proiectul audio. Pentru că, în primii ani, personajele nu aveau o față, a creat o serie de animație cu cei patru, intitulată „Luzării de pe Electrolizei”, un videoblog intitulat „Țara lui Frățică” și un „Păpușovlog”, în care protagonistul este Frățică sub formă de hand puppet.[3] Partea video a proiectului este realizată de Székely Szilárd. Ciprian Cătunescu l-a cunoscut pe Székely Szilárd în 2007, când acesta din urmă era un freelance graphic designer și solistul formației Ultimul Nivel.[8]

2006–2014: Kiss FM[modificare | modificare sursă]

Sosit în București, Ciprian Cătunescu ajunge la postul Kiss FM unde își petrece opt ani și realizează timp de doi ani emisiunea de matinal. Își încetează colaborarea cu postul de radio în ianuarie 2014.

2011: Canalul de YouTube[modificare | modificare sursă]

În martie 2011, Ciprian Cătunescu creează canalul de YouTube Unguru' Bulan.[9] De atunci, canalul a cumulat peste 476 de mii de abonați și peste 178 de milioane de vizualizări.[10]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ciprian Cătunescu”. Digi FM. 
  2. ^ Adrian Vasilache (). „Secretele tinerilor care câștigă bani din conținutul video postat pe YouTube: De vorbă cu Tequila, Zmenta, Vlad Coste și Ciprian Cătunescu (Unguru' Bulan)”. HotNews.ro. 
  3. ^ a b c „Unguru' Bulan și Sebastian Coțofană se alătură matinalului ProFM”. Digi 24. . 
  4. ^ Anca Pantus (). „Unguru Bulan, Luzării și Țara lui Frătzică. O reacție umoristică la realitățile românești”. IQads. 
  5. ^ a b Adrian Loghin (). „Interviu Unguru' Bulan – proiectul audio înființat dintr-o glumă”. cluju.ro. 
  6. ^ Angela Sabău (). „„Luzării de pe Electrolizei", personaje de graffiti: au fost pictați pe gardurile unei străzi din Baia Mare”. Adevărul. 
  7. ^ Adriana Stanca (). „VIDEO VIRAL. Protestul unui român sătul de minciuni și dispreț: „Ne-am învrăjbit între noi, în loc să fim uniți și să vă dăm jos pe voi, măi, derbedeilor, care uitați că noi suntem stăpânii voștri!". Gândul. 
  8. ^ a b Rozina Csaszar (februarie 2012). „Interviu cu Unguru' Bulan”. Revista Go Free (6): 50–54. 
  9. ^ „Cătunescu, Unguru Bulan: Haterii? Trebuie să existe și ei!”. Wall-Street. . 
  10. ^ „Unguru' Bulan”. YouTube. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]